Monday, June 13, 2016

silent reader

0 comments
salam semua....

saya sekarang lebih suka terjah blog org dari menulis..
since 2 years ago

takdak idea
busy kerja.. hahaha(puihh)

bye

-gee-

Tuesday, March 15, 2016

InTrOdUcInG..... EnCiK AyMaN QuShAYyI

10 comments


Haiiii..
nama saya Ayman..
ini kisah kami sekeluargaaaaa..
betul..betul..betul...
(sila baca nada intro upin ipin..ahaksss)

Mula2 saya nak menceritakan tentang perihal kelahiran saya..
saya menginap didalam perut ummi saya bermula awal bulan 11 tahun 2014..
masa itu ummi saya dok kalut pindah rumah
abah dapat bertukar kerja dari gua musang ke kuala lumpur 
dan ummi dipindahkan ke raub
mereka tidak sedar saya dah ada bersama-sama mereka

Pada hari pertama abah terpaksa meninggalkan ummi untuk bekerja di kuala lumpur
saya bawakan berita gembira kepada mereka..
ummi, 
saya ada temankan ummi, 
ummi x keseorangan..
ummi sangat suka, gembira sampai rasa nak loncat2 hendaknya..
(okay ini tipu..)

Sewaktu saya dalam kandungan,
saya x memberi ummi banyak masalah
alhamdulillah..
ummi hanya alami alahan 2 minggu 

Tetapi pada satu hari,
1 ramadhan pada tahun lepas
dan pada masa itu, usia saya didalam kandungan baru mencapai 34 minggu
saya dah tak tahan nak keluar
air ketuban ummi bocor,
ummi dan saya masuk hospital
doktor disana cuba untuk menahan saya dari keluar..
pada 3 ramadhan saya tidak bergerak dalam perut,
disaat itu, ummi terus dimasukkan ke dewan bedah untuk menyelamatkan saya,
(pada pagi itu ummi belum sempat mandi dan baru sahaja menelan sepinggan mee goreng..muahahaha)

Ummi,
maafkan Ayman.. Ayman nak raya sama2.. ^^
disebabkan Ayman, ummi kena ganti puasa selama 30 hari..^^
kesian abah duk kalut kehulu kehilir masa ummi kat hospital..
abah yang hari2 jenguk Ayman dekat NICU selama setengah bulan..

p/s: Ayman, lain kali jangan but camni lagi tau.. naik luruh jantung ummi bila doktor cakap awak dah lemas, ummi gigit2 awak nanti.. sila membesar bagaikan juara tau!!^^



masa ni ayman baru 1.9kg, dalam inkubator


Ayman dah 8 bulan.. hureyyy!!
hai semua, sayalah Ayman..
anak ummi dan abah..^^

kbye

-gee-

Friday, March 11, 2016

SaLAm KenAl .. ehh!! ..^^

8 comments
Salam 
kepada semua yang di rahmati dan disayangi...
(eleeee.. rindu dengan kita la tuuu.. wekkk)

Gila lama kita tak bukak blog, baca pun kekadang je..
hahaha...
makin busy hidup ni..
tambah2 dah ada cahaya mata yang sorang tu..

Alhamdulillah..
ayman(ye nama beliau..) semakin bambam..
sekarang stage nak merangkak..
8 bulan dh beliau.. with corrected age 6bln 
(yup, ayman baby pramatang)
dua minggu juga duduk hospital dalam NICU
berat masa tu 1.9kg je..
sekarang nak dekat 9kg..(habih beras mak nakkkk...!!)
risau pulak obes anak aku nnt.. T.T

apa nak tengok gambar ayman???
kene minta izin ummi dia dulu tau..
(00)

P/s: huiii terasa tua mak cik niii.. dedulu cerita pasal doraemon .. sekarang pasal anak pulak..
(dah kena slow2 pasal doraemon ni.. kita dah jadi mak orang.. wuarghhhh!!!!!!)
ayman suka upin ipin je.. doraemon dia x mau... T.T
(nak nangissss......)

kbye

-gee-


Thursday, December 4, 2014

Alhamdulillah.. rezeki..^^

25 comments
salam semua..!!

apa khabar!!!
heehheeee(sengih2 kambing sikit je)

harini...
kita jumpa doktor..
dikhabarkan dalam perut kita ada satu nyawa yang perlu dijaga..
dah 5 minggu beliau membesar secara diam disitu (baik budak ni..)
tanpa sebarang alahan...(Alhamdulillah)
i will be an ummi !!!(yeay loncat2!!)

debarnya...
mampu x saya nak jaga amanah ni??
InsyaAllah!!
saya dah matang..
i can do this!!!

p/s: doakan kami ye..
thank you Allah..
mungkin ni hadiah hari jadi sebenarnya..^^

Sunday, October 19, 2014

JaMmIng..???

16 comments
Salam..

Nak cerita ni..

Pada satu hari pada malam hari raya haji ..
husband kata.. nak pergi ke seremban nak jumpa kawan2..
kebetulan pula akak ipar gee masuk hospital kat seremban jugak..
sebab nak bersalin..(anak buah ke 4..woooo... dah tua aku ni rupernye...)

Husband pun bawalah gee sekali pergi seremban untuk melawat kak ipar..
pastu dia minta teman jumpa kawan2 beliau..
(dalam fikiran, malu nak ikut.. sebab semua kawan husband totally x kenal..lalala..)

Dah melawat kakak ipar.. 
pergilah berdating sat makan nasi arab kat sana..(best ooo.. kenyang.. )
tempah satu pinggan je..pastu kongsi..banyak sangat..(kiut x?..hahaha)

sesudah perut kekenyangan ding dang..
dalam pukul 10 malam tu jumpalah kawan husband..
mak oiii.. semua lelaki belaka!!! (apa aku nak buat kat sini?)
rasa nak duduk dalam kereta je..tapi husband suruh keluar juga(org maluuuu..)

Ingat jumpa mengeteh gitu2 je..(buat muka slumber je..padahal rasa meletup kepala sebab malu..)
sekali tu mereka kata dah booking bilik untuk jamming..
makkk aiii..rasa nak jerit.. dalam seumur kehidupan dialam fatamoragana ini
tidak pernah sekali gee pergi jamming..(amboi macam hang plak yang jamming ye dok?)

Gee ikutkan je.. nak jadikan ianya pengalaman juga..(nak kenal lebih dalam suami sendirikan..)
masa masuk tu ada sekumpulan budak muda tgh berjamming lagu apa x tahu..
muka mereka terkejut tengok gee(serius x tipu..hahaha)
tau x kenapa?
gee kan pakai tudung labuh..hahaha..(agaknya depa ingat aku penguatkuasa agama kot..)

Dalam pukul 11.30 mlm tu husband and the gang start jamming..
gee? 
drummer je.. (0 0) - kot jadi kompang drum tu..hahaha
gee duduk je dalam bilik tu.. 

Pengalaman pertama..
seronok tengok husband suka..
tengok husband menyanyi, main gitar, main drum..(ooo.. ini rupanya husband kita..)
dah lama x berjamming katanya..
lebih kurang macam ni lah studio nye..
kredit to: speed studio

Lawak gila..pergi studio jamming dengan tudung labuh..
nasib baik x stroke bebudak sana tengok gee.. hahaha

Husband cakap jangan cakap ngan mak ayah beliau...
nanti kena rotan sebab bawa saya tempat macam tu..
hahahah!! cis...
dengan korang takpe kot..muahahahaha(gelak kejam)

Hiburan tu tak salah..
hiburan itu indah..
cuma kita yang menjadikannya halal atau sebaliknya..^^

p/s: Gee baru je nak berkenalan dengan husband.. banyak lagi tak tahu pasal husband ni..urusan keluargakan..lalala  ^^

Friday, October 17, 2014

Entry first lepas jadi mak dara..^^

6 comments
salam...

hai sesumeewwww...
lalalalala..

dah berbulan wey tak update blog ni..
siap kene halau burung layang2 dok buat sarang dalam blog ni..

MasyaAllah.. alam kerja tu memang memenatkan..
sehari sampai ratus ribu-ribu patient nak cabut gigi(ok ni tipu.. ^^)
naik kematu jari halus i tau..

sebenarnya takdelah penat mana pun..
cuma bila dah mendirikan rumahtangga ini(sekali skema pula ayat)
masa semakin mencemburui hubungan kita semua..

okay~~
tipu lagi..
suami kita duduk kat utara\ 
rumah ibubapa kami kat selatan..
dan ya..
saya di tengah2nya...

uwaaa.. rindu weh dengan suami..
tidak boleh jumpa hari2.. T-T

apa?
nak tanya dah ada isi ke belum?
alaaa.. soklan tu dah biasa sangatlah..(huarghhh- menguap~~)
insyaAllah..tu semua rezeki Allah..

p/s: ada nak tanya apa2 lagi x? lalalala..(poyo selebriti.. lempang diri sendiri*)

-gee-

Sunday, February 23, 2014

Fenomena facebook

9 comments
Salam..
hai semua..

saya nak cerita sedikitlah..
mengenai fenomena..
yang sangat biasa sejak beberapa tahun dulu lagi..

FACEBOOK..
ya!! muka buku..
(okay fenomena ni dah basi.. jangan baca..)

sebelum menerjah lebih jauh lagi..
sebenarnya apakah fungsi mukabuku tersebut?
pernah terfikir x?

tak pernah saya nafikan, saya pernah ada je Facebook tersebut..
ternyata media social tersebut banyak memberi kebaikan dan juga x kurang keburukannya..
tapi.. serasa saya,keburukannya mengatasi kebaikan yg sedia ada..
lagi2.. terhadap remaja.

seperti saya, facebook saya guna terutamanya untuk berhubung dengan kawan2 dan juga,
saya guna untuk tujuan formal seperti update kuliah, perbincangan ilmiah dalam group, dan macam2 lagi lah..
tetapi, apabila memasuki alam pekerjaan,
facebook saya x lagi berguna dari segi keformalannya..
banyak urusan peribadi yang melalaikan..
selalu nya.. tangan saya secara automatiknya, akan menekan touchscreen simbol F ..
untuk melayari FB, walaupun, takde ape yang menariknya..
dan ianya berlaku setiap hari..!!!

disebabkan rasa bersalah, pada diri sendiri, saya pon deactivated kan akaun facebook saya..
ternyatalah, facebook itu penyumbang ketagihan..

tapi bukan itu yang saya nak kupaskan di sini..(perghhh.. macam nak berdebat je)
permasalahannya ialah..
kesannya terhadap remaja..

sebagai contoh..
saya ada menambah kawan, umurnya, sekitar belasan tahun, masih bersekolah..
statusnya.. kadang2 meloyakan jika dibaca(maafkan saya)
contoh: NA WINDU ANGAD2 DEWNGAN DIEWW!! CALLZ LARH NA BABYYY..
mereka seperti mendambakan perhatian..
dan ya.. seminggu sahaja saya sanggup baca, kemudian beliau hilang dari list saya..

kemudian..
hilangnya, bahasa yang sopan diantara mereka..
marah dengan sipolan..update status..
walhal.. marah dengan kucing pon nak update status..
bahasa yang mereka guna..astaghfirullahalzim..
hal ini bukan hanya terdapat golongan remaja sahaja..
orang dewasa pon lebih kurang sama..
berapa ramai, sedara putus sedara.. kawan hilang kawan.. disebabkan facebook..
paling mengharukan.. pergaduhan antara suami isteri pon.. boleh dibuat dalam fesbuk..
alahaiiii..(memalukannn) nauzubillah..

kes yang lainnya..
terjadi kepada seorang perempuan yang rapat dengan saya..
dan ya.. dia masih dibawah umur..
kebetulan ada seseorang, membuka mesej facebooknya(dan ianya melanggar hak privasi seseorang..)
dan beliau terkejut.. tidak sangka!!
disebabkan beliau seorang lelaki..
jadi tidak wajar dia yang menasihatkan sipolan tersebut..
jadi beliau meminta saya bagi pihaknya..
menasihati sipolan itu..
saya pon membawa sipolan ke tempat yang sunyi dan menasihatinya..
sebagai hukuman.. saya terpaksa menutup akaunnya(ya saya tegas orangnya..)
dan itu juga antara sebab kenapa saya menutup akaun saya sendiri
(x tenang ooo.. tak adil kalau saya x buat begitu)
bak kata orang.. mencegah lebih baik dari mengubati..

banyak lagi yang ingin saya kongsi..
tapi.. meluat juga nanti awak semua baca..

saya x nafikan.. facebook itu media yang sihat juga..
seperti ada page2 yang bagus kita follow atau like..
terutama untuk menambah ilmu agama amnya..
seperti,
page USTAZ AZHAR, IKIM, ISLAM THE WAY OF LIFE, 
dan banyak lagi...
post2 mereka.. sentiasa mengingati kita tentang konsep keagamaan..
sentiasa mengingatkan kita kepada pencipta..

semoga kita tergolong di dalam golongan orang yang dijauhkan dari kejahilan, kemungkaran dan maksiat..

p/s: saja nak membebel hari ni.. muahahaha..
selamat beramal!!^^

-gee-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template