Friday, November 7, 2008

parent.....is my life..


salam..
aku nak berleter sikit nih!!
mana nak pergi tandas pergi skang.. kang aku start x sempat karang..(muka hitler)

hehe...lagi ..2 minggu dah nak selanjar..kan..so x tau ar camne..tah ar..hehe...
harap dapat ar aku perbaiki lagi ujian selanjar yang lepas...doakan jela...hehe...
mak aku harap sanagt aku pass dalm setiap ujian yang aku..ambik...
just tanggungjawab terhadap parent yang penat sekolahkan kite...
yang bersusah payah bela kite dari kecik sampai ar sekarang..
.kekadang aku rase pelik gak kenapa...kan org sanggup..buang ibu bapa diorang bile senang..
tak tau ar klu waktu susah camne plak die throw away their parent kan...ish22...
sian mak ayah diorang..aku x kan sesekali buat mak ayah aku macam tu bcoz my parent is everything 4 me...sayang mak n ayah..
cakap pasal mak n ayah ni kan..
mase aku kat asrama time aku form 4-5 aku ramai gak kawan yang ade masalah dgn mak n ayah diorang... api yang aku nak cerita tu sorang kawan aku...hehe..name die...
sue..my great friend..hehe..sian die parent divorce..
aku tgk hidup dia cam kosong jer..kekadang dia cerita gak pasal parent die kat aku...
nangis..sedih .. bimbang...sume ade kat dalam diri die..
mase aku tgk keadaan die..aku rase cam takut plak..
yelah camne kalau kita ada kat dalam keadaan macam die..x keharu biru kite...
kesian beliau..klu g dah lame lingkup dalam hidup kot...isk..
kisah kedua pulak adalah budak dalm dorm gie...
g dengar cite die pon rase cam nak nangis plak...huhu..yelah ..
cuba bayang kan macam mana klu satu hari kite dapat tau yang kite ni hanya anak angkat dalam keluarga yang selama ini bela kite dengan penuh kasih sayang..
sedih tak..rupe2 nye kite x tau dari mane kite berasal sebenarnye..dan sape keturunan kita...
nama adik ni nor..gie dengr die crite pon gie dah nak nangis..
tapi die cakap yag die x kisah asalkan die masih ade keluarga walaupon...
keluarga sebenar die x tau sape???
apa perasaan kite klu kite balik rumah..tiba 2 ayah yang kite anggap sebagai ayah kandung kite..
bagitau kita ..u are only my adopted son..
klu gie maun pengsan..harap jauh  ...huu..
oleh itu kite yang masih ada mak ayah yang masih bersama atau x..kene ar bersyukur..
sebab..kite masih lagi kenal mak ayah kite..
masih dapat cium pipi mak ..salam ayah(cium sikit..^^)..
sedangkan mak ayah rakan kite ada yang tinggalkan mereka..
menghadap tuhan yang maha esa..
selagi mak ayah korang masih hidup..jage lah hati mereka..
jangan biarkan hidup mereka kosong tanpa sebarang ingatan dari kita...
klu boleh..setiap minggu tu klu mana yang duk jauh dari parent tipon la..
jangan ar tipon time nak mintak duit je ...
tanye ar khbar die..mintak diorang doakan untuk kite...
jangan biarkan ibubapa kita dalam keadaan susah hati..
klu boleh elakkan mereka tahu masalah kite...
insyaAllah..bile kite berkeluarga..ada anak..anak kite akan cuba jaga hati kite plak..
Amin..
p/s: panjang ayat aku..

-gee-

2 comments:

  1. slm gee,hurm akk dr broken fmly sjk usia 3 thn,tu sbb memori cinonet akk byk gile dgn atok tersayang kt muar.parents dua keja MAS so akk duk kt kg je.tekanan bila hari kantin,family day kt sklh.tp atok atau uncle yg dtg.parents akk x sbb diorg ssh nk apply cuti.

    ms tu jeels sgt2 tgk kwn yg lain.tekanan lg bertambah bila mak dh kawin ayh baru..tp nsb biak ayh tu baik sgt smpi skrg,sllu perkenalkan akk dgn kwn2 dia sbg anka yg sulung.

    dh msk djh 5 akk mta nk duduk dgn abha kandung,atok merajuk to lama2 semua uncle2 pujuk.then bermulalah khdpn suka duka bermama tiri dr indon.dpn lain blkg kita lain..nthlah until now..kak lea stiasa bdoa pd Allah agar sentiasa perbaiki hbgn dgn mama tu.

    dia kdg2 ok kdg2 tak,sbb dia cemburu abah kdg2 byk puji akk berbanding sorg lagi adik ppuan(yg blh nmpk hantu tu he3).lg pun dia jeles sbb fmly abah akk msh baik sgt layan mak kandung akk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak lea..^^
      Hmmm.. saya serius banyak kawan dengan kawan 2yang dari broken family.. saya simpati. Akak pon mesti untung sebab masa kecil akak dijaga oleh atok akak kan.. takpe kak sekurang kurangnya.. masih ada yang peduli dengan kita... kan.. saya salute dengan akak.. akak masih mampu nak buat orang ketawa dan gembira dengan entry akak yang awesome dan penuh dengan pengisian.. masa lepas jangan di kenang orang cakap.. tapi bagi saya.. masa lepaslah boleh menjadi pengajaran pada kita untuk terus maju kehadapan..

      Nasib baik akak dapat ayah tiri yang baikkan..^^
      Cuma mama tiri yang tak bernasib baik.. yelah.. life is not always side us.. ada pasang surutnya.. ada pro dan cons dia.. kalau susah sangat kita buat tak reti je dengan org yang macam tu kak.. opss.. saya bukan nak suruh akak gafuh dengan beliau.. tau^^
      ImshaAllah.. satu hari nanti.. mungkin ada sinar bahagia yang hadir antara akak dan dia.. dan akak cuma boleh doa je.. dan say pon akn doa sama2..

      Akak kena ingatlah.. kakak lah penyambung hubungan antara keluarga abah akak dengan mak kandung akak..^^
      Kak lea.. tabah lah.. i believe u can..!!! InshaAllah..!!!^^

      P/s: i am glad to meet you here.. as i can feel that i have new sibling.. can I?^^

      Delete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template