Monday, March 23, 2009

MaMpU Ke KiTa BaLaS???

Salam….. ohio’ sume..
Secara tetiba cik gie teringat pulak tyme expo kampus 2008/2009 kat usm aritu.. hohoho.. cik gie jadi ajk kanak 2 ceria.. hoho..(ceria la sangat hoho..) lawak betul rasanye tyme tuh..hehe.. bebudak memacam ragam diorang..

Sebenarnyer gie ni bukan jenis yang suka bebudak sesangat.. kenapa? Tah la.. gie x berani pegang bebudak kecik ni.. kang tetiba beliau nangis kang sape nak jawab.. kang x pepasal kene pelangkung ngan ayah beliau kang x pepasal masuk spital plak..hoho.. x kuasa makcik..

Bebalik cite tadi lakan.. hmmm.. yang bestnye buat keje ajk ni knk2 ceria ni just buat sukaneka untuk bebudak tadika yang kitorang pilih(hoho.. bukan cik gie la tapi kakak senior la..gie ikut jer..)tapi nasib cik gie tyme tu agak kesian wa cakap lu… sob2..hmm.. x pepasal bebudak yang gie jage tu jenis yang ganas ala2 koboi gitu… alahai pening pala cik gie..nak uruskan beliau ni…bayangkan bola yang orng x sruh baling lagi dia pi baling kat gie.. hoho.. kuat lak tu.. (sakit ooo.. isk2) ape diorang ingat main ragbi ke??haiya.. sabo jela..

Sebenarnye just bebudak tadika je yang join tapi tah camne x cukup orng plak nak join sukaneka..(tahla tipon parent diorang kate ade kenduri l;a..itula.. inila..hmmm susah gak buat program ni..) jadi nak x nak panggil je la bebudak yang ade kat expo tu join..hoho..kelam +kabut gak tyme tuh.. tapi berkat usaha ketua kitorang + akak senpai lain sume bereh..hoho.. tetapi disebabkan itula gie menjaga budk2 yng agak ganas gitu..hoho.. mnasib makcik la tyme tuh..
Pastu gie pon jag ear beliau2 tuh..1st muka gie memang agak baik la.. senyum ag..tapi diorang nio susah nak dgr cakap… tgk bdk kump lain suci je muka memasing.. cik gie agak setengah mereng gak ar jage diorang..hoho..

Masa nak bahagi kan hamper pon same gak .. aduyai berebut2.. gie agak 2 panas lakan.. hoho.. diorang agak x kenal gie..gie [pon buatla muka ala2 hitler gitu..baru senyap( nape la x gune muka tu awal2 lagi??? Yandeska??) bukan ape dalam kump tu ade yang ala sopan2 + ayu 2 lagi.. sian mereka.. terpaksa la gie tinggi sket sore ku yang merdu ni..muahaha!!!(aikh tergelak kejam pulak..) klu x , x dapat bebudak yang baek dalam group gie tu..hoho..sian beliau..baru la diorang boleh tolak ansur.. tapi gie tau budak2 memang camtu… yela kite pon penah jugak jadi cam diorang.. excited tgk hadiah..hoho..

Sebenar dalam peristiwa ni ade mengajar gie sesuatu.. gie cume jage 5 orang je.. tak sampai pon 3 jam.. tu pun just tgk2 camtu je.. tapi seksa die cam haiya.. susah mau mau cakap ma… cuba kite bayangkan ibu2 yang jage anak diorang dari kecik sampai la diorang besar lagi panjang+pendek..hoho..ade yang jage anak2 diorang sampai anak diorang xde kat dunia ni.. gie yang take care kejp bebudak t upon bersungut camtu sekli..susah ooo nak jage bebudak ni..
Ni yang buat gie tabik spring kat ibu2 kat luar tu… walau camne ramai anak2 yang diorang jage steady je diorang siap boleh buat kerja rumah lagi..(multiplayer..hoho).. xde pon bersungut.. memang besar tanggungjawab ibu kite ni..sob2.. korang tahu ke camne nak balas?? Susahkan.. tula diorang ikhlas je jage kite tyme kecik dulu..

Teringat cik gie tyme kecik dulu tyme tu kat kg.. mase tu gie demam panas(bayangkan tuala yang mak tuam kat pala gie boleh kering.. dasyat wa cakap lu..hoho).. mase tu memang 1st tyme gie demam teruk gitu..sob2.. mak x tido malam tu.. Nampak mate mak bergenang..tyme tu.. mase tu plak ayah xde.. sian mak gie..perasaan ibu ni memang halus susah nak jelaskan.. hmmm(terjiwang plak..hoho..) tapi itu la hakikat.. bile kite dalam kesakitan, kepedihan, duka,.. mak la yang akan datng untuk pimpin kite..

Gie tulis kisah ni bukan ape.. sebenarnye gie teringat mase dulu , sebelum gie masuk usm ni.. gie jage nenek gie kt hospital tyme tu.. ade sorang ibu ni duduk kat sebelah katil nenek.. termenung je beliau.. gie pon borak la dengan ibu tu.. rupe2nye dah sebulan die duk kat situ.. tapi yang lebih menyedihkan anak2 dia x pernah jenguk..alasan kerja.. kerja diorang bagus 2 belaka.. ade sorang anak dia peguam.. sian mak cik tu.. cume suami dia je yang lawat die hari2.. tambahan pulak mak cik tu tunggu mase je untuk tinggalkan dunia ni..

Kat kawan2 yang gie sayangi semua.. hargaila ibubapa korang selagi diorang ade kat dunia.. selagi korang boleh tatap muka diorang..selagi korang boleh bercakap ngan diorang..dan selagi diorang boleh mendengar kate maaf dari korang..

Salam.. hidup kat dunia ni x lame . sementara je.. ape nak dikejar lagi selain keredhaan dari yang esa..

4 comments:

  1. salam gee comey..
    aku da tuka blog tau..
    blog yg aritu terpakse tutup sbb ade org gile wat hal..
    benci aku..
    nyampah tol kt org gile tu..
    tuka link nme aku tu tau..hehhe

    ReplyDelete
  2. LoNgJaR_ orait sayang. cik gi e lupe la hoho maap ye.. jar gie dah x bukak fs lagi..... nanti klu ade pape hantar kat tag je.. hoho..

    ReplyDelete
  3. salam k.gie!

    sob3..terharu pulak bace kesah ni..hoho

    tapi saya sukeeee kanak-kanak taw. sebab tu la de simpan impian nak jadi dokter kanak-kanak.
    ;D

    ReplyDelete
  4. didiey zakaria_salam... jugak..
    oo.suke knk2 ye.. hoho.. bleh la jadi ibu mithali ni..hoho.. hmm.. dr kanak2.. ok..bagus2.. ganbatte..

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template