Sunday, October 17, 2010

WhY I WaNt To Be SliM??? wae???

17 comments
salam
dah lame aku x ngutuk org kat blog aku nih..

Ape aku nak tulis ek..hmm.. hari ni aku nak cite pasal aku~~~

Kenapa aku nak kurus??? Tajuk yang agak mencabarkan??..cukup la buang title obesiti kan ?? hari ni aku nak cite kisah benar dalm hidup aku.. ceh cam penting jer korang nak bace kan.. klu korang malas nak bace aku ketuk kepala korang.. cis!! Bace2.. aku x kira!! penat aku tulis nih!!

Sebenarnyer berat badan aku tahun lepas dah mencapai 100 kg.. tinggi aku 157cm
Hui.. korang kire la bmi aku berapa.. dah tahap obesiti tahap kelas 2 dah tu..ish2~~aku ni bukan seorang yang penting kan penampilan langsung.. aku rase baju tu muat and besar aku pakai jer..lawa ke tak lain cerita..janji tutup aurat.. selalu aku beli baju saiz xxl.. besarkan?? Tapi aku x kisah sebab aku suka.. tapi satu hari ade sesuatu yang dashyat berlaku.. dalam tempoh 19 tahun aku hidup kat malaysia ni(aku x pnah ar pgi obersea lagi kan~~hihi) aku diserang penyakit.. ish2.. kaki aku bengkak.. pitting edema..kat kaki aku.. dua2 belah pulak tuh.. aku belajar ar kat kuliah ni.. biasa nyer pitting edema ni ade penyakit congestive heart failure atau pon lagi teruk deep vein thrombosis.. dedua penyakit tu boleh amek nyawa aku ..hui seram giler.. iman dah ar x cukup.. nangis aku ..

Mase tu aku sedar yang life style aku ni teruk.. bgn pagi .. sarapan.. telor goreng x tinggal..pastu duduk dewan kuliah sampai pukul 12 tghari.. makan lagi.. hui.. banyak aku amik.. jnji aku kenyang.. pastu pg kuliah atau flm.. abes kelas dalam pukul 4 petang.. beli makanan lagi~~~ malam mkn roti plak..pastu prangai aku kat bilik duduk jer kat meja study dok ngadap cite kat ;laptop ..aku masuk usm memng dah sedia gemok pon tapi xde la severe sangat.. mase aku tahun satu ade buat bmi test berat aku 75kg.. tapi aku rase special plak sebab x de org obesiti kat kuliah tuh.. ye la memasing bakal dr..logik ar kan ??.. tapi tyme aku buat test tu ade gak ar dr yang yang datang tengok kiraan aku.. malu gak sebenarnye tapi mase tu tak sedar diri lagi..

Tapi yang paling susah nyer bile dah obesiti ni.. tyme solat.. dari sujud nak naik berdiri betul tu.. ya Allah nak patah pinggang rasenyer.. Allah jer yang tahu.. orang yang x pernah gemuk x pernah rase.. pengakuan yang sebenarnyer.. bile kite obesiti macam benda x baik dan menyakitkan akan terjadi kat insan yang bernama obes ni.. bukan aku kate ape la.. memang susah.. rasa rendah diri yang melampau , kawan2 aku sumenye kurus2 belaka.. kaki aku pon selalu cramp.. nak cari baju pon susah tau ,maklum ar baju trend zaman skang yang xxl pon macam baju anak sedara aku jer yang aku nampak.. ingat lagi tyme aku tmpah baju labuh .. x muat… padahal xxl tu..ish2..

Selain tu aku balik rumah abg aku cakap aku gemok ‘giler’.. setahu aku high mental status aku normal jer.. sebok la die tu.. tapi bile mak aku cakap aku kene kurus kan badan.. aku akhirnyer mengerti.. oh ibu~~~ balik tu aku setmind aku untuk kursus.. eh !! kurus.. adik aku yang ajib tu berat dia ade la dalam 98kg kot.. berjaya kurus sampai 68kg.. x kan aku x blehkan ??? aku cabar diri aku..hohohoho~~~ seingat aku bulan 10 tahun lepas kot.. aku balik usm.. aku beli hercules.. boyfriend aku yang teman aku riadah setiap petang kat padang golf.. ade la dalam 8 pusingan aku buat setiap hari..ish.. makan aku.. huish cam gile gak aku tahan nafsu makn nih.. aku makn sarapan itupon mihun satu senduk ngan air kosong.. tengah hari aku makan 2 potong buah.. nasi aku x sentuh pon.. malam nescafe ngan roti sebuku.. aku hidup camtu dalam 5 bulan jugak ar.. dalam mase tu ade gak ar dapat ’teguran’ yang hampir patah kan semangat aku untuk kurus.. tapi aku buat derk.. klu x sampai bile aku nak hidup dalam keobesitian kan2.. lantak pi la diorang tuh..

sebenar nyer sebelum aku decide nak kuruskan badan nih.. ade la seorang mkhluk tuhan tuh.. hmm~~ malas aku nak cite.. biar la aku simpan dalam hati..nak gurau pon ade batas nyer.. senget betul~~ hope2 satu hari nanti die sedar diri la~~~amin~~ aku pon manusia gak.. bukan nyer patrick spongebob tu..

alhamdulillah selepas hampir setahun.. aku berjaya kurangkan berat badan.. sampai 63kg… susah wei.. ingat senang ker.. aku x nak makn ubat.. kang rosak pulak aku punyer liver kan2..ish2.. tapi aku masih over weight lagi.. still kene kurangkan dalam 10 kg lagi.. tapi aku dah lame stop diet.. semenjak rayer haritu, ngan hercules pon dah lame x dating dengan die..huhu..kesian die.. tapi berat maintain..hehe.. bangga plak rasa.. kaki aku dah tak bengkak.. baju pon dah banyak yang muat balik..hihi

aku ingat nak stop dah.. tak nak kurus sangat kang kite yang susah.. kan ade plak nak ngorat aku kang..ish2.. jangan2.. mintak jauh.. gurau2.. sapela aku nikan.. hajiman !!!! tetapi !!.. haritu.. pasal makhluk yang same gak la..sakit nyer hati aku.. tpi aku buat x tau.. tu yang aku nak start diet balik nih.. gee hwaiting~~~

ingat x ?? aku ade post aim aku 7 tahun akan datang tu .. supaya x nak obesiti ??? so kat sini aku nak tukar aim aku untuk kurus pulak.. so orang x kan persenda aku lagi.. hari tu aku timbang balik.. dah turun 1 kg.. hebat x?? Aku rase ade org kutuk baru aku nak buat balik diet ni..hihi2.. so aku berterima kasih sesangat la kat org yang kutuk aku.. aku ingat aku dah x nak diet dah.. cukup buang obesiti jer..hihi2... tetapi aku kene kurus baru x de org kutuk kn2..bile la sampai masenye aku boleh puaskan perasaan diorang kan?? so sesapa yang nak kurus tu pegi cari org kutuk dulu baru korang semangat nak kurus kan badan.. tiru macam SAYER~~~~..hihi22222(okay dah..)

keyla.. salam.. tah ape yang aku merapik pon aku x tau..
doakan aku untuk kurus pulak yer..hihi .. 

TAPI SKANG AKU BERTERIMA KASIH KAT OG YANG KUTUK AKU.. KLU X AKU X DE PERASAAN PON NAK JAGE KESIHATAN AKU NI..HIHI..

-gee-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template