Saturday, December 31, 2011

Who Are DeNtIsT>> AnD WhO WiLl i BeCoMiNg???

0 comments
words of wisdom of the year for us, future DENTIST

We cures your diseases like doctor
We designs bridges like engineer
We instructs you like teacher
We stitches the gums like tailor
We extracts roots like mathematician
We builds up the tooth like builder
We always cleans the mouth like sweeper
We polishes the surfaces like painter
We increases confident in you like psychiatrist
We carves like sculpturist
We beautifies your face like beautician
We drills the tooth like carpenter
We drains pus like sewer
We makes movie like filmmaker
We open an account like banker
We make nothing to a thing like magician
We can make your face become pretty like plastic surgeon
and...
and....(WHAT??)

We honors you to have a crown
and makes you to smile like a clown
Remember We could make you bankrupt too!!(HEHEHE..MONEY2~~ maybe not me..^^)
but like a judge with justISE.

SO in easy word we are 1001 in 1..hihi
pray for us..

Wednesday, December 28, 2011

hoho.. Dah TamPal MuLuT OrG suda~~

2 comments
dah dua kali aku tampal gigi orang...
class 3 composite..
layman term nyer..
tampal gigi depan dgn filling yang sama dgn warne gigi..
rase cam buat magik jer..
lala~~
hambe bahagiee...
ye la org dtg gigi ade hitam..
kite gerudi!! sesikit.. pastu tampal..
wow!! tara!!! magik latu~~
yang paling seronoknyer..
patiet suka and nak datang lagi..^^ wuhu~~

selain tampal gigi org ni..
ade gak aku buat scaling..
maksudnyer..
buang karang gigi..
dah 3 kali jugak la..
pastu ade gak aku ajar sesikit diorang cara berus gigi, diet yang betul ..
ade sorang patient..
datang dengan gingivitis yang teruk.. peratus tahi gigi..erk!!(plaque score)89%
pastu aku bleh reducekan ke 14.5%..
huhu..
sukenyer..

aku suke la kerjaya ni..
walaupon banyak gile requirement aku..
aku akan cube usahakan...
yuhu!!
gee hwaiting..
gee daebak!!!

Monday, November 21, 2011

LaPtOp hancur berkecai

2 comments
salam..

dah dekat sebulan kot laptop aku musnah.. skrin dier pecah.. x taula sebb ape?? 
aku bukak malam tu ok jer.. ptng tu balik jer dari kuliah.. 
skrin dier hitam... .. naye betul... laptop tu dah hampir 5 tahun aku gune... 
hidup jangka hayat die cume itu je.. banyak jase die.. 
tmpat aku lepaskan tensen.. 
tengok korean, download korean, segala lagu korean aku download ade dalam tu.
(sebab ni laptop hang musnah ..wahai awok..sila insaf..) 
 aku tau memori die intact lagi... nanti la aku extract balik.. 
 skang ni x mase la .. sebuk jer..huhu.. ahad ke rabu posting HRPZ II.. 
 khamis kelas dental dari pagi sampai ke senja.. 
nak tgk doraemon pon serba salah dah skarang.. lame dah x update... 
lagi lagi laptop dah takde..dok meminjam ngan housemate jer skang ni.. 
seb baik masing2 baik2.. hhhoohhoo..  
tapi xpe.. cik talib kate nak tolong belikan laptop.. nak harapkan duit JPA..
hmmm.. makan pasirla jawabnyer nanti.. sedih tul.. 
 buku nota bukan harga 2-3 hinggit.. 
nak belajar ni bukan memurah hargenyer.. 
seb baek dapat JPA..klu x.. uhmmm.. 
klu x...

p/s: jangan jadi orang yang tak reti bersyukur cam saya..
berhenti tengok benda2 lagha tu yer..
saya insaf..^^

-gee-

Sunday, November 13, 2011

My Very fiRsT trEatMent

0 comments
salam..

huhu.. khamis lepas.. aku at last pegang scaler..hihi 10-11-11..
huhu.. patient aku yang ketiga..
 sangat bermotivasi untuk dapatkan rawatan gigi..
takut jugak haritu.. ..
aku buat satu quadrant jer..hihi.. 
nasib baik ade doktor yang ajar..hihi.. for the first time aku treat patient..hihi..
memang mase scaling akan berdarah.. 
die ade generalized chronic gingivits.. hihi. 
tapi klu kite kene gingivitis ni x sakit tau..huhu..
cume mulut kite possibility ade calculus tu tinggi la.hihi..^^
aku syukur sebab aku dah bleh kurangkan anxiety aku sikit demi sikit..
hmm..
 x cube belum tahu..
pastu aku honest jer ngan patient tu..
aku cakap this is my first timer..hihi.. seb baik die x kesah..^^
mekasih patient..huhhu..

Ya Allah..
bantula hamba mu ini untuk jadi lebih berani dah berdedikasi..
amin!! ^^

-gee-

Saturday, October 8, 2011

After The Long 5 month..

2 comments
salam..
aku dah sebulan kot jadi dental 4th year..
masuk dah klinikal year..
dah dua patient dah aku check..
baru buat examination & dianosis, oral health instruction, bitewing radiograph..
masih banyak lagi yang aku nak kene explore..
stress makin menjadi jadi..
tapi aku suka..
sebab medical requiment semakin sedikit..
sekarang aku posting selama 3 bulan kat hospital raja perempuan zainab2 kat kota bharu..
posting medical, surgery, paediatric and radiograph..
staff - staff kat sane baik belaka..
rase ok jer tahun ni..hihi
tapi bile tengok belakang balik.. sibuk dan stress die x same..
sekarang aku dah jadi lebih independent..
semua kite dah kene buat sendiri..
no more spoon to feed us anymore..
cheoltae eobseo!!
tahun empat ni baru aku rase bahawa aku ni dental student..

patient untuk aku rawat pon kite kene call sendiri..
built rapport ngan diorang..
aku rase aku jadi makin berani cakap dengan orang..hihi..
kekadang aku rase aku makin jadi makin matang..
bile call diorang and bile diorang paggil kite doctor rase macam malu jer..
yela aku bukan doktor lagi..hmm..
bile bagitahu kiter masih belajar..
diorang still panggil kite doctor..
bile kite buat rawatan kat diorang..ehmm bukan rawatan..sekadar pemeriksaan..
masa pemeriksaan tu punyela lama.. yela akukan masih menggigil pegang probe..
masih salah tangan pegang mouth mirror..masih x tau adjust lampu dengan betul..
posture badan kat dental chair pon masih tungang langgang..

tapi diorang still sabar.. still anggap kite doctor yang akan treat diorang..
bile x ray yang kite ambil sendiri tak jadi.. rase bersalah sangat kat patient..exposure xray nikan bahaya.. patient still x marah .. tapi alhamdulillah.. x ray yang aku ambil haritu masih menjadi.. terima kasih pn.L sebab tolong saya yang masih belajar ni..hihi..

bile time treatment are going to the end.. hati berdebar-debar sebab tak dapat tandatangan doktor.. patient tetap x kesah diorang terpaksa tunggu.. tapi aku kesah sebab diorang ade orang yang tunggu.. ade satu patient aku makcik 72 tahun.. datang dari terengganu.. dengan tok laki die yang nak buat rawatan kat husm.. datang seawal 11.30 pagi kat husm.. walaupon rawatan start pukul 2 ptg.. bayangkan berapa lame die kat usm ni semata-mata sebab aku yang kurang pengalaman ni.. aku rasa beban mase clinical year melibatkan humanity value yang patut aku pikir mase treat patient..

sekarang aku treat patient and not a dummy anymore.. nasib aku masih baik sebab patient dan doktor aku sume baik2.. jadi aku ni yag kene berubah untuk jadi lebih competent and tak lagi menyusahkan patient aku.. never and ever.. amin..

Ya Allah tolongla hambamu ini graduate dengan selamat.. amin..^^ 2 years to go..

-gee-

Saturday, February 5, 2011

My FaMiLy DATanG KeLaNtAn...yEa..

0 comments
salam..

without word..(ayat kat bawah tu ape?)
i just want to thanks to my family
for visiting me at kelantan..
walaupon kematu dan naik cramp kaki encik talib ngan uncle redza bawak kete selama 12 jam untuk sampai ke kelantan ni..
sampai sakit pinggang kak liza dan kak ina duduk lama2..

walaupon x lame lagi aku nak peksa.. tetapi sebab diorang datang stress aku yang macam beras satu gudang banyaknyer ni.. dah jdi bubur..nge..
semangat aku nak study balik mengunung cam lava gunung berapi..

keluarga aku memang terbaik la~~kan2...hihihihihihihihi..
(sila jawab ye.. kalau x.. sumpah korang jadi peti ais..)


-gee-

Friday, January 28, 2011

MANE SuMe OrNG!!!

0 comments
salam..
huhu.. sume kengkawan aku dah balik rumah..rayer cine kan2..hmm..
aku bangun ~pg~ tadi sunyi giler..kitorang cuti seminggu lepas tu terus study week..dan
kemudian PEKSA!! muahaha.. tapi kenapa diri ini masih bermain main lagi..kenapa..why??you tell me..tell me.. why..you show me..
show me why..hihi..

aku malas nak balik sebab talib ngan liza nak datang sini lagi~~hihi wuhu~~
bahagianyer..nge~~bapak sedara tiri aku bertunang ngan orang kota bharu.. aku x pernah jumpe beliau..nege~~ x kenal pon..p/s~~ atuk aku belah ayah kawen 4 tau..aku cakap same lu..yang tu anak die ngan bini no 4..wow!! aku harap ni bukan genetik la hendaknyer..hak2.. tak pepasal aku dapat tambahan mak 3 org plak..kan2..lalala..

di sebabkan aku x balik.. aku di beri mission possible..huhu..
ape kah??? tara!!


seekor encik kura kura yang berumur..hmm.. aku x tau..nge~~ name beliau..hmm.. pon x tau(ape yg aku tau tah)nanti ar aku berkenalan ngan die.. aku kene jage je beliau.. atas arahan tuan beliau p-ja..uhuk~~ x pe akukan baek aku jage.. bagi makn 4 kali sehari(cis!! kuat melantak) mandi 2hari sekali..wowo~~ jom tutup hidung*&&#^$#*@..

sempena raya cina ni dak chinese pbl aku yang baek hati bagi kitorang limau..+ kad raya..nge~~ kamsahamnida!!!ni dia..yang warne merah tu..


malas nak aku bangun tangkap bebetul..limau?? habis dah aku melantak..hak2..

ade kawan aku yang balik ni..akan bertunang.. sape?? rahsia..secret garden..tahniah my friend~~ chukhahae!!!muah!!!

bye!!!

Friday, January 7, 2011

Entri PertamA UnTuK Tirai BaRu..huhuhu

0 comments
Salam sume.. sihat??
aku sihat!! reduce weight another 1 kg..hik2..bangge~~gua~~
bile nak normal weight nih..aigoo~~

hujan sokmo..x leh main beskal ngan hercules..
huhuhu

tahun ni aku nak jadi ceria balik..
bangun dari tahun yang menyedihkan dalam hidup aku..
aja aja hwaiting gee..
entri taun lepas sume nyer.. mendukacitakan..
aku nak ubah sume nih..
aku nak jadi gee yang ceria balik..
anggap kesedihan tu sumenyer mimpi!!!
aku x mau pandang belakang lagi!!
aku akan belajar terima kenyataan..
bulan 8 tahun depan.. aku akan berdepan dengan real thing
bukan kuliah lagi semata..bukan patung yang aku boleh telengkan kepala beliau
bukan guna material yng expired nak tampal gigi..
bukan hanye memakai lab coat ngan mask masuk lab..
bukan masuk lab dah..
tapi clinic dah..
tidak!!! bukan lagi itu!!
aku dah berdepan dengan kenyataan..
aku dah mula praktis dengan insan sebenar..
for this year..
debaran dah terasa walaupon 8 bulan lagi..

so in this year
i welcome you new gee~~!!!! peace no war!!hihi

emo ke??entri aku ni??hak2... tah pape tah..hihi..

@#@@!#! aku yang mengong menutup tirai jap..ihihihihihi.. bye bye!!

siaran tergendala..sebab aku nak tido~~zzzz chalja~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template