Saturday, October 8, 2011

After The Long 5 month..

salam..
aku dah sebulan kot jadi dental 4th year..
masuk dah klinikal year..
dah dua patient dah aku check..
baru buat examination & dianosis, oral health instruction, bitewing radiograph..
masih banyak lagi yang aku nak kene explore..
stress makin menjadi jadi..
tapi aku suka..
sebab medical requiment semakin sedikit..
sekarang aku posting selama 3 bulan kat hospital raja perempuan zainab2 kat kota bharu..
posting medical, surgery, paediatric and radiograph..
staff - staff kat sane baik belaka..
rase ok jer tahun ni..hihi
tapi bile tengok belakang balik.. sibuk dan stress die x same..
sekarang aku dah jadi lebih independent..
semua kite dah kene buat sendiri..
no more spoon to feed us anymore..
cheoltae eobseo!!
tahun empat ni baru aku rase bahawa aku ni dental student..

patient untuk aku rawat pon kite kene call sendiri..
built rapport ngan diorang..
aku rase aku jadi makin berani cakap dengan orang..hihi..
kekadang aku rase aku makin jadi makin matang..
bile call diorang and bile diorang paggil kite doctor rase macam malu jer..
yela aku bukan doktor lagi..hmm..
bile bagitahu kiter masih belajar..
diorang still panggil kite doctor..
bile kite buat rawatan kat diorang..ehmm bukan rawatan..sekadar pemeriksaan..
masa pemeriksaan tu punyela lama.. yela akukan masih menggigil pegang probe..
masih salah tangan pegang mouth mirror..masih x tau adjust lampu dengan betul..
posture badan kat dental chair pon masih tungang langgang..

tapi diorang still sabar.. still anggap kite doctor yang akan treat diorang..
bile x ray yang kite ambil sendiri tak jadi.. rase bersalah sangat kat patient..exposure xray nikan bahaya.. patient still x marah .. tapi alhamdulillah.. x ray yang aku ambil haritu masih menjadi.. terima kasih pn.L sebab tolong saya yang masih belajar ni..hihi..

bile time treatment are going to the end.. hati berdebar-debar sebab tak dapat tandatangan doktor.. patient tetap x kesah diorang terpaksa tunggu.. tapi aku kesah sebab diorang ade orang yang tunggu.. ade satu patient aku makcik 72 tahun.. datang dari terengganu.. dengan tok laki die yang nak buat rawatan kat husm.. datang seawal 11.30 pagi kat husm.. walaupon rawatan start pukul 2 ptg.. bayangkan berapa lame die kat usm ni semata-mata sebab aku yang kurang pengalaman ni.. aku rasa beban mase clinical year melibatkan humanity value yang patut aku pikir mase treat patient..

sekarang aku treat patient and not a dummy anymore.. nasib aku masih baik sebab patient dan doktor aku sume baik2.. jadi aku ni yag kene berubah untuk jadi lebih competent and tak lagi menyusahkan patient aku.. never and ever.. amin..

Ya Allah tolongla hambamu ini graduate dengan selamat.. amin..^^ 2 years to go..

-gee-

2 comments:

  1. DOKTOR GEE.. sy nak buat pemeriksaan gigi, tp husm jauh sgt, boleh x Dr belanja tiket flight pegi balik, penginapan, makan minum dan sopink sepanjang sy berada di sana.. sy akan jd volunteer untuk Dr dgn baik.. hehehe

    ReplyDelete
  2. LonGjaR_ amboi.. manyak cantek mung..hihihi.. hajar i miss u..huhu!!

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template