Saturday, December 29, 2012

merisik?

4 comments
Salam..

ye ade orang nak merisik..

tapi bukan untuk aku..

tapi adik lelaki aku nak pergi merisik..
anak dara orang..

tahniah la..
sedih akak..
dah x nak main simpan2 rahsia dengan akak dah lepas ni..
isk2..
MyEm0.Com

amboi langkah bendol nampak...
akak pon xde calon lagi..
hihihihi..

semoga pilihan awak tu yang terbaik ye..

teringat aku pada satu cerita..



seorang guru dan beberapa orang pelajarnya..

pelajar: 
tok guru, kami hendak bertanyakan satu soalan, bagaimanakah mencari teman hidup yang terbaik sebagai orang yang kita sayang dan bagaimana nak biarkan kasih sayang itu berpanjangan? 

tok guru:
baiklah, awak semua pergi ke hutan, cari pokok kecil yang paling cantik dan bawakan kepada tok, tetapi dengan syarat, jangan menoleh kebelakang, hanya boleh kehadapan shaja.

pelajar tersebut pon pergi kehutan..
tetapi apabila pulang tiada sebarang pokok yang mereka bawa.

tok guru: 
kenapa awak semua pulang dengan tangan kosong?

pelajar: 
puas kami berjalan, kami nampak pokok yang cantik pada mulanya.. tetapi kami teruskan perjalanan, dengan harapan dihadapan akan ada pokok yang lebih cantik. tetapi tiada pokok yang secantik pokok yang pertama. tetapi kami tidak boleh berpatah balik. kenapa tok guru?


tok guru:
itulah jawapan kepada soalan kamu yang awal tadi. Apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai mereka. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

bersyukurla dengan jodoh anda..

jangan sesekali menyesal dengan pilihan anda..
itu sudah ketentuan Allah..
jika x baik, tegur dengan cara yang berhemah..


p/s: aku still searching..
not prince charming..
tetapi seorang lelaki yang boleh memaut tangan aku menuju ke syurga Allah.. insyaAllah..
MyEm0.Com

-gee-

Wednesday, December 26, 2012

saya semakin suka dengan pilihan saya^^

6 comments
salam~~
yesterday..
when i buy some grocery with my roommate and others..
my hand phone start tuning..
beep..beep..
then i got this message..


 malunyer saya..
saya belum jadi dr lagi..
insyaAllah tahun depan..^^
MyEm0.Com
terima kasih pakcik..
semuanya kerana Allah..
saya ikhlas..
-gee-

Tuesday, December 25, 2012

sediakan payung sebelum hujan..

4 comments
SALAM..
YE HARI INI AKU PERGI MYDIN
SEMATA-MATA
PERGI BELI PAYUNG..
DENGAN Y
MyEm0.Com
SEKARANG KALAU X DA PAYUNG..
MAKSUDNYA KO X BOLEH HIDUP KAT ALAM FANA NI..
DAH 2 HARI HUJAN TURUN X HENTI2..
MyEm0.Com

HUJAN RAHMAT NI..
KIHKIHKIH..
-gee-

Sunday, December 23, 2012

WiNtEr In Kelantan..

0 comments
salam..
pernah ke tidak korang tak boleh sentuh langsung kaki korang kat lantai sebab terlalu sejuk..
sekarang aku rasa lantai bilik aku ni dah macam ais batu ..
aku duduk kat kerusi jer.. kalau aku nak pergi katil aku lompat..
perghh!!!!!!! sejuk weh!!!
MyEm0.Com
FARAHIN SUFRI~~
salji ke kat luar tu??
MyEm0.Com

gila la dari pagi tadi hujan lebat tidak berhenti..
aku siap berselendang dalam bilik ni kot....
tidak perlu kipas..
kalu roomate aku buka peti ais tu muka aku macam nak makan jer dia..
apa kulit dia kulit buaya ke?
MyEm0.Com

yes dia nak masak air..
nak join buat white coffee..
hehehe
MyEm0.Com
-gee-

Saturday, December 22, 2012

KeLuArGa

0 comments
salam..

hari ini saya nak buat entry touching sikit..
hahaha~~

saya ada keluarga..
keluarga saya adalah family saya..
dalam setahun saya hanya berjumpa mereka beberapa kali sahaja..

hal ini berlaku semenjak saya di tingkatan satu lagi..
saya jarang pulang ke rumah..
kadang-kadang saya balik rumah..
rumah saya berubah dari rumah kayu ke rumah batu..
bila saya balik rumah..
secara tiba2 kereta ayah saya bertukar ganti..

adik-adik saya yang saya tinggalkan dahulu..
dari baby lepas saya balik, beliau dah nak menghabiskan sekolah rendah beliau..
paling sadisnya adalah..
adik lelaki saya yang saya tinggalkan masih lagi tidur di celah ketiak mak saya sudah mahu mendirikan rumahtangga..
sungguh saya tidak sangka..

MyEm0.Com

sewaktu saya meninggalkan rumah.. saya tidak ada seorang kakak pon..
tiba-tiba saya balik saya terus dapat dua orang kakak dengan pakej anak saudara sekali...
dan kini bertambah lagi seorang anak saudara

paling saya terkejut..
MyEm0.Com
ibu dan ayah saya..
sewaktu saya berhijrah pertama kali dahulu..
kulit emak putih mulus halus gebu..
ayah sewaktu saya tinggalkan beliau dulu..
penampilan yang segak lagi bergaya seperti jamal abdillah masa muda2 dahulu..
yang selalu mendendangkan lagu2 jamal dengan rayban nya sewaktu menghantar saya ke asrama dengan volvonya..
kini bila saya kembali kekampung..
tanda2 lanjut usia sudah mengukir di wajah2 mereka..
cuma yang tidak pernah berubahnya..
mereka masih menyambut kepulangan saya dengan senyuman..
masakan mak dengan rasa yang tidak pernah berubah..
sehingga rakan2 yang singgah memuji masakan beliau..^^

disini saya nak mengatakan bahawa..
masa itu berjalan dengan pantas sekali..
sehingga saya tidak sedar sudah 11 tahun saya merantau meninggalkan rumah..
walaupun balik sekali sekala..
tidak sama dengan kita bersama-sama mereka..

gambar2 saya bersama keluarga hanya 1/6 dari koleksi gambar saya..
saya sering tidak hadir dalam majlis bersama-sama mereka..
saya sedih juga..
saya lebih meluangkan masa bersama kawan2..
semoga tahun depan adalah yang terakhir saya berhijrah..
sudah tiba masanya saya kembali ke pangkuan keluarga sepenuhnya..
saya akan cuba manfaatkan masa yang sepenuhnya bersama mereka..
InsyaAllah..^^

MyEm0.Com

-gee-

Friday, December 14, 2012

She KnoW MoRE ThAn A MUsLIm..^^

0 comments
salam..

hari ni entry kedua saya..
as my previuos post story about my lovely friend

kawan saya ini seorang yang non muslim..
tapi basic islam dia tahu..
paling bagusnya.. dia tahu bila waktu solat bermula..
dan bila waktu solat habis..
walaupon waktu subuh..
and even not in malaysia..

disini saya nak menceritakan 3 kisah mengenai beliau..
cuma mahu beri pengajaran kepada muslim kita..^^
this story is from her mouth..
from what dia experience..

-1st story-
location: Indonesia

Y dapat pergi ke indonesia untuk poster presentation..
dia pergi bersama 5 orang lagi..
dan 3 org daripada tu ialah muslim..

story about 1st person-
this girl sama blik hotel dengan dia..
yes she is muslim..
when subuh time..
dia pasang alarm..
Y said to me that subuh start and end early in indonesia.
but that girl dint wake up..
Y wake her up.. because alarm is so noisy..
that girl wake up and then sleep back after stop the alarm..
because the time was 4.30..
Y try to wake her up..
but that girl still sleep..
at the end Y said like this..
"it already 4.30am, is up to you to wake up or not to pray, i already wake you up!!.."
(when she story this to me her voice tone is such like very angry..)
after that. that girl wake and pray)

when she want to start praying..
Y ask do you know where is the kiblat is?
the girl just said.."i don't know.. its ok i just look up in my phone"..
Y:  aiyaa.. there is arrow on the ceiling , just refer that.."


and i just.. wow!!! Y you have done a very good job.. NICE!!
p/s: malu x klu non muslim kejut awak untuk solat..

-2nd story-
location: Indonesia

this about the about 2 remaining muslim boy in that group..

Y feel very frustrated with the this A and B boy in that group..
before they went to indonesia..
that A boy said that he will protect and show them place in Indonesia(because he have go to indonesia..)
Y and others give him the handphone as he is the leader..

but as they arrive in the indonesia..
janji tinggal janji..
what can i say this.. MELAYU MUDAH LUPA
that 2 guys disappear and play with his indonesia friend..
actually i dont mind if his friend is a guy but it girls..

Y said that: GATAL BETUL.. dah la lupa janji.. gee i memang benci betul tengok muka dia sekarang..ishh!! geram gila!!

not only Y hate him but also other group member..
sorry to say when i know about this.. i just can't see this punk face..
just want to *face palm!!*

and i just.. embarrased.. what to do.. lagi malu.. because he is islam..  aigooo~~
malula.. awak islam..kalau dah janji tu.. tunaikan la,,kan2.. aigoo~~

-3rd story-

this story about 2 years back.. when we have program in kampung
that time we are not in same group..

she stay in one adopted family with 2 muslim friend(C and D)..
also during subuh time..
seorang kawan muslim ni bangun(C) untuk solat..
masa program memang penat so yang seorang ni x bangun x sedar..
tapi yang si C ni bangun tapi x ada langsung perasaan dia nak mengejutkan si D ni..
masa pukul 7 pagi Y bangun..
dia nampak si C ni dah bangun tapi si D masih tidur..
Y tanya si C, si D dah solat ke?
C: belum..
Y rasa marah sungguh dengan si C.."kenapa x kejutkan.."
si C just tersengih2..
Y terus kejutkan si D..
terus si D bangun.. solat subuh gajah..

Y cakap dengan gee.. si C tu kenapa?? takkan perkara normal camtu pon dia x boleh buat..

this story i feel so pelik dengan sikap si C.. susah sangat ke nak kejutkan si D tu.. dia sanggupke nak tanggung dosa..
malu ke x dia kat Y yang bukan seorang muslim tapi masih ada rasa tanggungjawab nak kejutkan kawan solat subuh..

adeh.. what happen ?? nak masuk syurga sorang je ke??

p/s: mari doakan kawan say si Y dapat hidayah.. amin..^^

ambil pengajaran ya..

My NoN MuSliM FrIeNd ^^

0 comments
salam..

hari ini saya nak menceritakan satu kisah..

sebenarnya saya ada seorang kawan non muslim..
dia berbangsa sikh..
she more toward tradisional sikh..
dia seorang yang baik,
she is the only sikh in our batch..

if kita compare klu dia adalah islam..
lebih kurang macam budak2 alim..
dia juga macam saya(chewah!!)
dia x bersalam dengan lelaki yang bukan keluarga dia,
she also bersembahyang..
pakaian dia sangat sopan..
selalu berpuasa..
she's honest to people..
she like to laugh..
she never show she's in pain..
most importantly she love her family..^^
as i said she adalah orang yang paling baik pernah saya jumpa..
saya selalu jadi partner dia kalau nak jumpa pesakit ke dan dia juga partner saya kat klinik..^^
(actually i feel confident to do thing with her..)

she is so nice..
the first person that i make friend with dekat USM ni adalah dia..
saya pernah tidur di bilik dia, dia pon pernah lepak di bilik saya..
terutama masa 1st year masa cuti seminggu kat USM ni..
every year since i meet her..
she never forget about my birthday..(my birthday same as her sister birthday..)
she will send me birthday mesej..
tapi tahun ni agak berbeza..
no more message from her..
actually her father passed away at that date..(she said that's why she didnt wish me..i feel sorry..it's ok Y.. i don't mind..^^)
she look so stress..
dia selalu cerita mengenai ayah dan family dia kat saya..
cerita2 itu membuatkan saya seperti pernah bersua dengan family dia..
when her father passed away i cry in my heart..
one day about 2 weeks after her father go..
she showed me her father's last message..
it make me cry..
that message really touch me..
what can i do??
i can't touch her back to comfort her(it will make she cry.. she already warn me)

she always share her happiness and sadness with me
itu membuatkan saya rasa saya sangat diperlukan..
i feel glad to make friend with her..^^
she can talk well..
she always comment about people..(why she like or dislike that people..)
she the only one want to share with me..

i learn many thing with her..
i get A in dental assesment in 1st year because of her..
she teach me about anatomy of the teeth..(so much to remember..)
i remember till now..

i give story about her because the post after this is about her..^^

p/s .. dalam hati saya .. alangkah indahnya kalau dia seorang islam..kan2..^^
Y.. i am glad to have you as my friend^^

friend pick you up
when the other let you down..^^


-gee-

12/12/12??? what the~~~~

0 comments
SALAM..

haritu.. 12/12/12..
kecoh betul semua org..
wah tarikh ni lawa gila laa..
sampai ada yang sanggup countdown..
pukul 12jam:12minit:12saat tgh hari.
semuanya nak update facebook..12/12/12
ibu2 bangka lahirkan anak pada 12/12/12..
sanggup buat pembedahan.. nak baby tarikh ni..
aigoo.. human~~~
bagi aku sekadar tarikh jer kot..


TETAPI!!!
tahukah anda pada hari jumaat yang mulia hari ini..
dalam kelander islam..

1/2/34..
siapakah yang sedar..???
islam itu indah..

terlalu kebaratan, kita ni ya adik2..
huh~~~~~
renung-renungkan.. dan selamat beramal..

Saturday, December 1, 2012

sElAlUnYA cHaNnEl aPa yAnG kOrANg sUKA?

2 comments
salam,

hari ni aku ada terbaca satu blog,
cerita pasal anak buah dier kalau tengok tv,
for sure la dia takkan dapat tengok dah siaran yang dia nak tengok tu.
even budak tu tidur sekalipon..
Hahahaha..
ha ni blog nya..klik2

tapi bagi aku benda tu normallah..
kan2??

yang tidak normalnya disini..
ni yang aku nak cerita ni.

aku ni kalau dah dapat tengok astro ni hatta siaran biasa sekalipun,
tangan aku seakan- akan telah di rasuk oleh sesuatu yang aku tak tahu..
aku akan secara outomaticnya menekan channel astro ceria, disney channel, dan siaran2 yang sewaktu dengan nya..
lagi2 kalau hujung minggu tu tv 9 ke ntv7 yang ada cerita shin chan dengan doraemon tu..
(lama dah tak tengok tv ni.. lupa dah mana satu channel ada cerita tuh..^^)

paling haru nya aku ada adik yang baru jer darjah 5,
dia tu hantu drama,
aku sanggup bergaduh dengan dia semata-mata nak tengok kartun aku,
walhal aku ni dah 20 lebih dah..
Oh DEM!!! why???
adakah aku ni seorang yang tak normal??
why me??
why!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kegilaan aku ni kat dunia yang ternyata fake ni menjadi2..
adoyai..^^
i think this thing i can't change it..
kesianla anak2 aku nanti..hihihi{^^"}
desktop aku^^

facebook
aku yang memang terkenal dengan doraemon ni^^

p/s: terima kasih la mr. pirate sebab bagi idea apa yang aku nak update.. hihihi^^

-gee-

Tuesday, November 6, 2012

MInGgU DoPaN EDeN CuTi SeMiNggU.. YEah!!!

2 comments
ehem2..~~~

salam..
minggu dopan den cuti seminggu..
wee~~

tapi den ingat x nak balik la kan..
tapi disobab an.. den dah terkantoi ngan mak den yang den cuti..
terpaksola balik..
dah dio duk merayu- rayu den balik..
ayah den siap nak belanjo tiket laie..
agak eh haritu x puah nengok muko den yang cun nih..^^
montang-montang la den ni anak yang solehah(vomit~~!!)
den maleh sebonar eh.. sakit pinggang den naik beh lamo2 nih..adoiyai~~
tapi x baik jadi anak derhakokan..
(kang kono sumpah jadi peti ais sapo nak jawab.. nayo yo~~adeh~~)
jadi peti ais pon best ape..
boleh makan ais hari2 !!
dem!!!



xpolah.. lopeh ni memang xdo dah cuti lamo2 nih..
lopeh ni kono poei klinik yo..
monung nengok patient...
patient pon nengok kito.. yo tak??
adoiyai~~

tapi maksalah yang den cubo nak bangkitkan kek sini adolah..
tiket ko soromban abih..
pastu den x taula tiket ko bahau ado laei ko x..
cano tu minah oi.. apo den nak buek nih??

xpo lah cik liza ngan acik talib oi.. xdo tiket beh..
anakando ni cubola carikk alternatip yg lain..
huhu. naek plight ko (ingat ko anak tan sri ko..),
terain ko,
ah nek beskal pon x po..hahaha.
nengok la cano..

mungkin terbang terus ke serting..
muahahaha..
ape ko ingat ko tu burung ke gee..
keji betul!!!
one more dem!!
ekcelli birthday den 9/11 nih..
family x ponah sambut pon (not a tradition..tau2 jo dah tuo bangko dah).. 
sajo godik2 nak bagitau..
first time in 10 years, i will be at home during my birthday..
pergh.. gilo lamo.. haha..
biasola membosar kek asrama.. lalalala..
masok u plak jauh bebonar..
(mak sedaro pon dah x kona kek den ni hah..adoyai~~)
apo-apopun.. 
selamat hari jadi gee..

smile when you still can..
muahaahaha~~




p/s: pokek x bahaso nogori den.. hahaha..

no offence .. i just love my loghat.. haha.. lame dah x cakap nogori nih asyik kecek kelate jer 5 tahun ni..haha^^
abih la naik badan aku cuti nih..
pueh dah diet kat usm nih..~~

-gee-

Friday, November 2, 2012

Root Canal Treatment??

256 comments
salam..

rawatan akar or synonym nyer rawatan akar..

aku bukan apa teringat kat adik lelaki aku..

satu hari tu dia telefon..
satu pagi yang damai
sebelum raya puasa tahun ni(x ingat bulan berapa?)

baby i am so lonely lonely~~~(my ringtone..^^)

-salam..
-salam kak.. aku ni.. aku nak tanya sikit..
-hah!.. ape??
-tapi ko jangan bagitahu emak..
-(dia ni nak kawin ke ape.. serius jerk..cis nak langkah bendul nampak)..ye2.. ape nye?
-aku ada masalah sikit. aku tumbuk muka kawan aku.. gigi depan die patah.. berapa ringgit
 nak bayar rawatan gigi dia tu.. adoi ai..
-(muka aku rasa cam kene lempang jerk dengar..nasib baik hang jauh klu x aku tenyeh2 muka hang)
 ko tumbuk muka die? adeh..~~

lepas tu aku terangkan la kalau nak murah.. cabut gigi pastu buat gigi palsu..klu x nak buat rawatan akar atau omputihnyer ROOT CANAL TREATMENT tapi mahal sikitla..^^.

RAWATAN AKAR ni satu procedure yang menyakitkan bagi seorang dentist sebenarnya..
leher jadi teleng
mata jadi beku samapi gangrene
tangan mcam mr.crab..
adeh~~

bagi student macam aku.. satu pengalaman yang baru dan mencabar sangat..
kami terpaksa berdepan dengan musuh (bakteria) dalam terowong yang sngt dalam dan sempit.. adeh^^ senjata kami??


apex locater- kalau nak dapatkan lokasi hujung akr guna
benda ni..tapi kekadang x tepat jugak..
biasalah machine..

K file- ni kalau pergi berperang lebih kurang pedangla..
FUNCTION CAM GERUDI CANAL la..^^
ada senjata lain yang lebih kurang macam ni.. tapi bilah mata die lain sikit..
macam H-file, barbed broach
susah nak nampak dengan mata kasar..
KECIK SANGAT KOT..
 dan ade lagi intrument lain.. lagi2 yang basic and sekali dengan endo set..
dan x-ray adalah wajib
(kalau aku cerita seminggu pon x habis punye)


rawatan akar ni adalah salah satu option kalau patient nak selamatkan gigi die.
gigi yang sudah mati @ non vital

ni aku ajar sikit pasal anatomi tubuh badah gigi..
tahukah anda semua gigi anda tu lain2 bentuk.. x satu pon sama..
semua garis2 kat gigi anda tu ada namanya..(1st time belajar tergeliat aku ngeja)^^
tapi kat sini aku nak bagitahu basic structure gigi ni..^^
puas aku google jumpa gak yang bahasa melayu punye..
lapisan pertama-enamel(yg paling keras(tapi kat gambo tu tulis Email?? salah kot tu..))
lapisan kedua-dentin(lembut sikit..tapi sekali lubang dah sampai sini ..sakit oo~~)
lapisan ketiga-pulpa gigi(akar gigi- nila tempat yang kita nak serang!!!)

sebab2 gigi kita boleh meninggal adalah,
-trauma(macam yang adik aku buat kat kawan dia tu)
-caries dah serang akar gigi(pulp)(paling common)
-periodontal disease
-dan sebagainya(like a boss..hohoho)
macam kat gambar ni kat hujung akar gigi tu ada abscess(nanah)
kadang2 patient datang dengan xda simptom tapi bile kita ketuk sikit gigi niakan rasa sakit..
ini disebabkan abcess tu meningkatkan tekanan kat kawasan hujung akar.. tu yang rasa sakit tu..
bile
bila dah lama sangat
nanah tu mula muncul kat kawasan gusi
kalau dah macam ni kita buat lubang sikit biar nanah tu mengalir keluar
bagi antibiotic..panggil satu minggu buat rawatan akar..^^
ni step dia
suntik ubat pelali..(hehehe...)

pakaikan rubberdam kat mulut patient
act as raincoat
benda ni is a must
sebab klu x.. bateria lain plak yang masuk..
tahukah anda tempat paling banyak bakteria ada kat dalam mulut anda..euhh!!(hari2 anda makan bakteria..)
lepas tu
buka gigi tu guna handpiece(gerudi gigi yang bising tula..)
buka sampai nampak pulp tooth
pastu godek2 dalam akar gigi tu guna file2 yang kecik tadi
pastu basuh dengan solution khas..

ni keadaan gigi yang telah di buka.. nampak x 3 lubang akar gigi tu..
sakit matakan..hihihihi^^


nampak macam senangkan..
tidak tuan2 dan puan2..
file2 tu semua kami kena kira panjang die ikut panjang gigi tuan dan puan..
dalam satu2 masa paling kurang file yang kami gunakan adalah 5 batang.. klu satu gigi ada 3 canal.. berapa kali dalam satu2 masa kami tengok pembaris..
boleh mereng kejap..
nak irrigate lagi dengan solution..
hmm..

banyak lagi teknik2 rawatan akar ni..
step back la,, protaper la, hero la.. 
macam2~~

bila dah siap semua.. dah rasa bersih..
kami tutup canal guna
gutha percha- sejenis benda panjang yang kita sumbat kat dalam akar gigi
untuk seal gigi ni.. jgn kasi bakteria beranak pinak or masuk..
pastu tampal lubang tu dengan CAVITON dengan GIC ke KALZINOL ke
pastu review patient 2 minggu kemudian..
ambillah..
radiograph..
sebelum- nampak xde putih2 kat akar gigi..
selepas...tu nampak gutha percha dalam akar gigi yang warna putih..^^
ambil radiograph ni pon salah satu cara nak tengok root canal treatment ni success ke x..


kalau disebabkan trauma.. boleh buat dalam sekali jumpa jer..
tapi kalau sebab caries(gigi berlobang)
berkali2 la.. paling kurang 3 kali..
sebab takut recurrent infection...
dah setel treatment ni..
biasanya structure gigi jadi lemah, berubah kaler....
gigi matikan..
jadi optionnya
post core and crown..
kita bagi mahkota kat gigi kita ni..
ni masuk fixed prosthododontic dah ni..ade..

mahal x..hihihi..
mahal!! tapi lagi murah dari implant la..
crown harga lain, root canal treatment harga lain..

nak lagi murah..hmm..
senang jer.. 
jaga la gigi anda..
jangan gaduh2..(nak tumbuk jugak... tumbuk dada, tanya selera ke..)
selalu gosok gigi dengan teknik yang betul..dan sebgainya..^^


p/s- jangan gadoh2.. x pepasal duit pon boleh melayangkan..~~
       nasib baik patah gigi.. kalau patah hati..hmm..think it..^^
     -jgn jadi rujukan ye benda ni untuk mengajar..haha.. aku tulis ikut pemahaman aku jer..hahaha.. senang
      org bukan bidang ni nak baca hahaha..adeh~~(bajet ade org copy..piiraahhh~~) tapi serius..
      saya x bertanggungjawab kalau lecturer awak marah..huahua..~~


-GEE-

fixed prosthodontic?? ape kah itu??

11 comments
salam..

sekarang dah seminggu dah aku masuk minggu fixed prosthodontic..

ape kah itu??

sebenarnya sebelum kami diberi tanggungjawab merawat patient..

sebagai seorang student kami kena buat excersized dekat gigi patung dulu..

kami dikehendaki collected gigi kat clinic gigi kat hometown..

dari 1st year lagi..^^

and then gigi tersebut, kami gunakan untuk practical..

tampalan, rawatan akar gigi, dan prosthodontic..

PROSTHODONTIC?
ya prosthodontic ni commonly rawatan untuk orang tua..

orang tua = gigi palsu..

tetapi untuk fixed prosthodontic adalah biasanya untuk orang muda2..

fixed prosthodontic ni macam crown, veneer, onlay, inlay, bridge,post core crown dan banyak lagi..

kebanyakkan nya guna untuk tujuan aesthetic..

our face adalah first impression yang org nilai..

nak tahu x nak tahu orng tu pembersih ke tidak..
tgokla gigi beliau..^^



tengok gigi depan dia..
x lawakan..
so treatment sesuai..
crownning..

yang ni crowning procedure..^^




beza inlay, onlay, dan overlay


onlay and inlay
onlay inlay process in lab




bridge before and after
noted gigi depan die hilang.. kita gantii yang baru..
this cases gigi geraham dia hilang
so kita ganti dgn yang palsu
tapi dalam picture ni ada combination dengan
crown sekali..^^
MACAM BUAT JAMBATAN LA..




TARA!!
tengok gigi depan dia banyak space..
so untuk aesthetic kita guna veneer..^^




this is the veneer ..
dah macam fake nail plak kan? ^^
bila gigi dah cantik boleh senyum lebar2..
kan senyum itu sedekah..

P/s- sakit pinggang buat benda ni.. adeh~~~

Sunday, October 28, 2012

ToDaY MeaL.. broccoli + mayonnaise

0 comments
salam..

yum2~~
what is your meal today??
today my meal..


broccoli and mayonnaise 

broccoli and mayonnaise..
this recipe is what i got from my chinese friend.
and is totally awesome..!!
those who can't tolerate with bitter vegetable.. this bushy vege.. can be one of your choice..
not bitter at all..^^
sometime i eat it raw.. some time i just soak it in hot water in a few minute.. and then eat it with mayonnaise
you can also use this vege for soup or fried it..

B= BROCCOLI

there are many benefit for you eat this BUSHY VEGE for your BETTER health
1. Helps fight and prevent cancer
There is sufficient evidence suggesting that broccoli has strong anti-carcinogens most especially breast and uterine cancer.
so good for woman..right??
2. Helps in detoxification
Vitamin C, sulphur and amino acids contained in broccoli make this vegetable potent for detoxification. It removes harmful free radicals and toxins in the body, purifies the bloodstream and thereby prevents rheumatism, boils, skin diseases, rashes, and other conditions related to accumulation of toxins.
so no need for botox injection (antipenuaan).. wuahaha.. 
3. Helps prevent heart diseases
it help lower down bad cholesterol levels and maintain proper heart function and health. Broccoli is also known to promote proper insulin and regulate blood sugar levels, thereby regulating blood pressure.
for the stress people.. come near ..buy and eat it.. for sure less risk for heart disease..^^
4. Promotes a healthy digestive system
Broccoli can cure constipation due to high fiber content.. and then who are prone to get peptic ulcer disease are advice to take this vege.. it help reduce gastric juice.. ^^
5. For healthy, strong bones
The vegetables with high calcium content. Along with other minerals, calcium helps promote better bone health and also strong TEETH. so it have benefit for the elder, the pregnant, and the nursing mom.
and who don't like to drink milk can eat this also ma~~
6. Increases immunity levels
It toughens up your immune system to help the body fight diseases and infections just like superman and wonderwomen..^^.
7. Helps fight anemia
It helps increase iron(not iron your baju^^) levels in your body.
8. Promotes healthy eyes and prevents cataract
Broccoli is rich in zeaxanthin, beta-carotene, phosphorus, vitamin A and other vitamins that give your eye helthy and shiny2..^^
9. For healthy, beautiful skin
Rich in vitamin.. maybe you can have better skin than ha ji won^^ and then can apply for KPOP audition or maybe MPOP..(wuarghhahaha..just joking..) 

-GEE-

Friday, October 26, 2012

EiDuL AdHa Ke 5 Di KelAnTan

1 comments
Assalamualaikum..

masuk tahun ni dah 5 tahun aku x raya haji kat rumah

3 hari lepas, mak aku mesej
'AKAK RAYA KAT MANA TAHUN NI?'
seakan-akan mengharapkan aku balik..
tapi x mungkin..
(maaf yer mak..)
tempoh cuti yang sangat terhad menyukarkan lagi keadaan..

malam tadi ayah dan adik lelaki aku telefon..
mengucapkan SELAMAT HARI RAYA untuk aku..
sekurang-kurangnya diaorang ingat kat aku kan??

roomate aku 2 hari lepas dah  balik..
takkan lah org dah berteman hidup x balik kan..
suami beliau jemput dari JOHOR..
tinggallah aku seorang kat bilik nih..
(dengan harapan dia teringat nak bawa biskut raya untuk aku-suami dia jual kuih raya..hihihi~~)

malam tadi bilik aku diketuk bertalu2..
tok2..senyap..tok2..
bergegas aku buka pintu bilik..
dalam hati siapa lagi kawan aku yang tinggal
dalam fikiran.. Y? (satu2nya kawan non muslim yang aku rapat..BAIK~~)
anggapan aku meleset..
rupanya kawan depan bilik..dengan mata agak bengkak..
"gee.. farah balik ea.. saya nak tumpang tidur kat bilik boleh.."
aku x kisah..lagi aku suka.. ada teman.. ^^
sepatutnya beliau balik malam tadi.. tapi disebabkan bas beliau delay..(HMM)
pukul 12 tghmalam baru ade bas..
mak beliau x kasi balik..dgn keadaan hujan lebat..
biasalah.. risaunya mak, lagi2 syarikat bas berikut selalu terlibat dalam kecelakaan

petang ini selepas JUMAAT..
aku dan kawan2 dari asrama NURANI(jauh sikit dari asrama aku..)
akan beraya di rumah kawan2 yang tinggal di Lelantan..
Raya di sini lebih meriah..
inilah kelebihan negeri cik siti wan kembang ni..^^

SELAMAT HARI RAYA

-GEE-



Wednesday, September 26, 2012

FiRst TimE AttaCk By VaMpIrE...

0 comments
salam...

hahaha.. Kidding..

today is my first time experiencing..

to be a blood donater..

wuahaha.. KISAHNYER..

satu pagi di department A&E HUSM..

pija- seminar pukul 11 pagi..

gee- pija nak pegi mane?(sambil tgok jam baru pukul 9 pagi)

pija- nak pergi derma darah, dah lame x derma..nak ikot jom..

gee- aaa~~ betul ker..(aku yang x pernah ade niat nak pergi derma..)
        gee takut jarum(bajet tiru iklan..tapi serius takot..cucuk org x takot.. nak cocok diri sendiri nangis~~!)

pija-jom la.. x sakit..(sambil terangkan aku cara diorang amik darah..)

aku ni jenis yang takot..jarum, jarum, jarum dan jarum.. tapi masa pija melangkah nak ke deparment blood(hentam jela nama die..aku lupe) tu..hati aku membuak-buak..nak experience benda baru.. tapi jantung aku dah macam nak meletop..wuargghh!! series aku seram.. terbayangkan jarumnyer yang besar menusuk kedalam vein aku yang keras ni..wuarghh!!! takot!!! (maafkan saya yang emosi ni..)

gee- jap pija die bagi anesthesia (pelali) x??

pija- bagila~~~ wuahaha..

sampai kat tempat menderma tu..

dah daftar.. and then test blood group..(I Blood Group B+..^^)
kitorang makan dulu..hihihi..FREE(itu penting!!!)

pastu amik blood pressure..(normal ok!!)
berat must more than 50kg..(pass!!)
tidur cukup must more than 5 hour(ok cukup!!emm klu terlebih x pe kan..)
xde penyakit teruk2 yang berjangkit(i normal ok..^^)

pastu aku pon duduk kat atas chair die..
first aku tgok dulu pija.. donate blood..
die bagi injection lignocaine.. untuk bagi x sakit masa cucuk..(sakit macam gigit semut jer..)
pastu die cucuk ngan jarum ..(BESAR!!!)
wuarghh!!! jarum2~~~( tips yang pija bagi kat aku.. JANGAN TEGOK..)
dia cucuk.. eh!!!! TAK SAKIT!! wahhh~~~~~

x sampai 3 minute .. beg i dah penuh..450cc..
pastu nurse2 yang baik2(sume baik2!!) kat situ suruh aku rehat lame2..(die cakap 1st timer kene bagi rehat lebih sikit..) withdraw darah 3 minute.. rehat 30 minute..wuahaha..

takot pengsan katenyer..hihihi^^

then sebelum pulang kami dapat hadiah vitamin B compleks dan sticker yang melekat kat tangan(^^)..
sebelum pulang.. sekali lagi kami makan telur separuh masak yang disediakan khas untuk kami..huahua

LEPAS NI AKU NAK DERMA LAGI..
YEA!!! I LOVE VAMPIRE^^
THANKS PIJA FOR CONVINCE ME..
klu x sampai tua la aku x nak derma darah sebab JARUM DIE BESAR!!!




Saturday, September 15, 2012

I am A FinAl YeAr sTudeNt!!! weee~~~

2 comments
salam.. semua..
saya dah officially jadi final year student..
tinggal 10 bulan je lagi..
jadi dentist..(kembang kuncup dah hidung i nih..^^)
x sabar nyer nak abiskan course ni..(weee~~~)

sekarang saya tgh posting a&e
kat sini kitorang tgok kes2 kemalangan, dan kes2 perubatan yang lain..
nak tahu x??
saya dah belajar cara nak ambil darah, cara nak jahit(bukan baju yer..^^)
dua minggu jugakla..
tapi sangat best..
dr dia pon sangat baik!!!
if i be a lecturer i want to be like them..
tapi saya x suka ajar orang..
mungkin saya jadi dr gigi biasa jer..
itu pon sudah cukup..
InsyaAllah..^^

_GEE_

Wednesday, August 15, 2012

RayA.. selamat hari raya..

0 comments
tok2!!tok2..

assalamualaikum...

rasenye nak raya dah..
saya nak balik rumah dah..
kat kampong saya x da internet..
so tak boleh update blog..^^

sooo..
saya nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR AND BATIN..
SEMOGA BERBAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT....

MAY ALLAH BLESS ALL OF US...

ramadhan pergi..
syawal menyusul
semoga ramadhan kali ini penuh keberkatan..
dan syawal kali ini lebih harmoni..

^^
selamat solat raya..
and doakan kepada yang sudah tiada..

Thursday, August 2, 2012

AlhamdulillAh.. selesai sudah..

0 comments
exam habis..^^

yes!!!
tahun depan InsyaAllah masuk final year..

alahai senior..^^

tahniah akk senior yang dah jadi dentist tu.. tahun depan saya plop..hihihihi!!!!

Wednesday, July 25, 2012

SimPlE Je SaYa BerBuKa dAn SaHuR..^-^ ♥♥

0 comments


my stock..
for sahur..
and sometime for berbukaa..

cukupla..^^
Alhamdulillah..

walaupon dalam hati jeles ngan orang yang berbuka dengan famili..@ pergi bazar..
hihihihi..(such a childish thought..adehhh~~~)

SaLaM dOcToR ♥♥♥

0 comments
triitt..

3 hours and half before end of fasting today..
my handphone tuning..
i got 1 message..
from my pedo patient..







hehehe..
see such a lovely girls..
thanks Allah for always make me meet such a kind person like her..
i just too happy get message from my patient..
hihi..(ingat juga dia kat aku..)

thanks nurul..^^
i am so happy..^-^

Sunday, July 22, 2012

1st day..

0 comments
salam..

meggi...

and stilll~~~~

2nd day...
meggi..
(amaran .. jangan makan meggi banyak sangat..x baik untuk kesihatan jiwa..)
sigh~~~(..')

otak aku boleh jadi meggi pasni..
isk2...

esok.. up sikit nak makan roti pulak...

wuargghhhh..

mummy2x!!!
i miss you!!!

wanna your dishes..
i want curry kambing..
i want masak lomak cili api..
i want all your lovely handmade..

wuarghh!!!

salam perantauan..

-GEE-

Saturday, July 21, 2012

AdEkAh RaMaDhAn KaLi InI LebIh BerMaKna??

0 comments
salam..
ramadhan dah menjelma..
tahun lepas disebabkan aku cuti lama(5 bulan)..
aku dapatla puasa penuh sebulan kat rumah..
terawikh..hari2 pegi kat masjid ngan encik talib..

tahun ni aku x dapat nak puasa kat rumah..
serius aku sangat sedih..
dekat usm ni berapa kerat la yang ade lagi..
semua dah balik..
tinggal budak dental jer kat sini..
cafe semua x bukak..
klu nak buka tu ade dua option je..
keluar pegi bazar or makan megi..
nak masak.. bahan pon x de..
nak keluar transport xde..
nak jalan kaki..
penat la..

harini first ramadhan ..
makan megi jer.. air kosong..
sorang2..(rumet pon x de..)
nasib dah kot..
bestnyer diorang yang dapat berbuka..
ngan family..
ngan..sibling..mak ayah..

tapi aku sedar ape yang aku harungi ni..
sikit jer..
klu nak banding dgn ..
org yang xde family..
xde duit..
dalam peperangan..
terutama kat syria,afghan..
ape aku rasai sekarang ni sangatla kecik je..
ape sangat la..
bukan aku mati pon klu makan megi jer sepanjang ramadhan ni..
aku still kene perjuangkan ape yang aku perlu buat..

doa mak ayah sentiasa bersama..
kalau benda camni pon aku x boleh handle..
apetah lagi klu benda lain..
InsyaAllah...

Sunday, July 15, 2012

S.E.N.T.A.P KO!!

2 comments
just sharing from frendz FB status..huhu~~

SENTAP!!

"Walaupun (di fb & realiti) bertudung, berpurdah, bertudung labuh, ikut usrah, ikut masturat:
-> Tapi cuit sikit, dah tergedik-gedik..
-> Ngurat sikit, dah sangkut..
-> Ajak couple sikit, terus setuju..
-> Lepas tu, putus cinta, meleleh2..
-> Ada masalah sikit, doa nak mati..
-> Kena marah dengan mak/ayah sikit, buat status cakap tak pernah bahagia..
-> Exam failed, kata taknak hidup lagi..
-> Pakwe tak mesej sehari, di status penuh dengan kata-kata rindu..
-> Pakwe marah sikit, buat status meleleh macam haram..

Aku datang sebagai pengetuk kepala kalian untuk bangun dari tidur, untuk sedarkan kalian supaya jangan jadi bodoh, jangan jadi hamba lelaki, jangan jadi hamba cinta haram, jangan jadi perempuan murahan, jangan kapel free2 macam bohsia, jangan dok bermanja dengan lelaki macam perempuan tiada harga.." - Ibnu Batoota -

p/s: ---> ♥ & very well said Ibnu Batoota.. phew.. ^-^''

from me.. hamek ko..(sape2 yg berkenaan^^")

Friday, July 13, 2012

LoNeliNeSs CaN KiLl..

2 comments
loneliness can kill..
it was a true story..
bila mana..
aku tak ada siapa2 untuk berbicara..
tiada siap2 nak luahkan segala yang terpendam..
sometime..
i just think that it was the correct time..
for me to meet someone..

but i just don't know how..
and when it will be a true story..
or it will just a sweet dream for me..

i hate it when i just sitting..
alone without someone..
eating with loneliness..
study with nothing..

it was a break-heart story..
sigh..sigh..sigh..
until when??
arghh..
i just don't know..
and i already know..
all the time only Allah with me..
but as a human..
the loneliness always becoming part of my life..
seriously..
Bismillah..
may Allah help me to fill up my loneliness..
Ameen..

Friday, June 29, 2012

couple @ married??

6 comments
assalamualaikum..

semua ade facebookkan??
aku selalu gak cam terlalai..
kekadang tu aku suka tengok komen orang kat picture2 yg funny..
ade tu aku cam ade gak la tengok picture lawak pasal kahwen..
and mostly yang komen..
macam dah menyesal lepas kawen..
yang lelaki kutuk bini..yang si bini kutuk laki..
ade yang kate klu x sebab anak dah lame dah div@#1
hmm..kenapa ye fenomena ni boleh jadi..
hmm.. adekah sebab bosan??
hmm.. mungkin sudah tiada persefahaman??

aku x boleh nak bagi pendapat aku..
sebab aku pon x kawen..
nak kata salah sebab couple sebelum kawen pon..
entah la..
sebab aku x pernah couple..
so aku x tau perasaan tu..
kenapa yer..
aku cuma harap..
rumah tangga yang aku bakal bina..(yang x tau dengan sapa??still searching...)
x kan jadi macam tu..
seelok nye.. sama2 la bincang..klu masalah selalu pendam ni yang bahaya nyer..

tapi aku still believe kahwin sebelum couple still a nice choice..
this is my dream..^^
even maybe org pikir otak aku kuno ke..tradisional..
tapi bile pikir balik.. sweet kan??(mood miang dah datang..hihi)
adeh.. ok la..sekadar menaip..isi masa lapang..^^

“Ya Tuhanku, janganlah Engkau membiarkan hidupku seorang diri(tanpa keturunan), dan Engkaulah pewaris yang paling baik.” (AlQuran: Al-Anbiya’: 89)

amin~~

-gee-

Friday, June 8, 2012

My DaDDy Is a GAngStER..^^

2 comments
salam..

one day i have called my father..
i miss him so much.. 
but he don't answer my call..
huhu.. i am very sad.. 
then i call my mom.. 
still the same..
huhuhu.. 
why u don't pick up my call!!!
then a few minute
later i got a message..



i just wanna say that.. 
ayah ko ade..adeh..
gangster betul ayah aku ni.(^ ^")

-gee-

Saturday, May 12, 2012

SuPrIsE LaH SaNgAt!!

2 comments
Tersebut la kisah.. TANGGAL 4/5/12..
aku balik kampung kat Serting Hilir Satu..


ni pon sebab ramai dah suruh aku balik rumah..
berapa lama dah kot aku x nampak bilik aku tuh..


yang bijak nyer aku ni..
kononnyer nak buat suprise la konon..
aku tipon la adek aku ni...



kate la aku nak balik jgn bagi tahu mak ayah aku..
die sorang jer yang tahunyer..
nak SUPRISEKAN...


aku ni punyerla bijak pandai rajin berbudi bahasa..(sebab tu masuk universiti..)
aku x sedar pon aku dah tersilent la henset aku..
dah tu bas yang patut bertolak pukul 8.30 mlm tu punyer la lambat giler.. aku cakap ko pukol 11 baru die bertolak..
makaih berbulu jer aku..
pastu sampai..machang tukar bas lepas tu gua musang tukar lagi bas lain..bukan satu tapi 3!!!

dalam pukul 10 mlm tu..
adik aku pon tipon la aku..
"akak org ade mesyuarat pukol 10 pg tuh.. akk boleh tunggu x..org abis messyuarat"
aku cakap ok.. aku pon dah cakap kat die bas lambat sampai..
so sebagai sorang akk yang baik aku malas la nak ganggu beliau tu..
masa pukul 9pg bas sampai kat pahang ..nak sarapan la plop..



aku ni malas nak tipon adek aku..
(tak nak ganggu..aku kan kakak yang baik..)
aku pon sambong tido..zzzzz~~~

SERIUS aku x rase debar @ape2 pon..
aku tido dgn lena dan nyenyaknyer..
tanpa memikir ape yang terjadi..
I AM CLUELESS!!!

tepat pukul 10.14 pg aku baru sampai kat selangor time tu..
aku pon dengan fikiran nak tipon ajib x yer..
aku pon keluar kan la henfon aku yang canggih dari poket..
aku terperanjat beruk


WHAT THE!!!!!
96 miss call plus inboks aku penoh..

cecepat aku tengok sape??
dalam kepala aku ..why!!!!
kelam kabut gile..
mate dari kuyu segar gile!!
aku tgok..
call dari mak, ayah, balong, ajib..
mesej kak ina..
my kakak.. the only one..


AISH.. SAH2 TEMBELANG AKU PECAH..
HAHHAHAHA..
x sempat aku nak call adek aku balik.. terus ade panggilan masuk..
"aku dapat rase dalam suara die lega nak mati..
macam nak nangis pon ade...
sorry la adikku sayang...haha
KESIAN LA DIE..
die cakap nak jempot aku terus pegi pejabat..
die nak suruh aku tunggu die abih mesyuarat kat opis die..
alh hai.. aku rase bersalah gile kat die..
adeh..
TU SEBAB DIE BAGITAU SUME FAMILY AKU..HAHAHA
pecah dah rahsie aku..adeh~~~
lepas aku tipon la abang aku..


bapak kepada budak nih..


die pon same gak..
die cakap.."pecah dah tembelang ko kak..pegi tipon mak..
mak risau giler tuhh.."
adeh..
aku pon tipon la kak liza kite..
cam bese ar kene belaasah cecukop aku..
pastu aku dapat mesej dari ayah...
(mase tu aku x tipon ayah lagi..)
"kalau akk x respon mesej ni ayah terpaksa report polis..!!"
terperanjat aku..
terus aku tipon beliau...
HAHAHAHA..!!!
ADEH!!!!!!!!!!!

PAPEPON AKU PAHAM..DAN SEDAR BETAPE FAMILY AKU SAYANG KAT AKU...
HAHAHAHA!!!

INGAT YER ADIK NGN KENGKAWAN SUME..
JANGAN BUAT DIORANG RISAU..
LEPAS NI NAK WAT SUPRISE PON KENE PIKIR BEBETUL DULU..

P/S...KLU AKU X PERASANLA MESEJ AYAH AKU(BERAPA PULAK MESEJ YANG AKU DAPAT KAN.. SETENGAH JAM AKU NAK PADAM MESEJ 2 TUH.. ADOI~~~)
-AGAK2.. MASUK BERITA X AKU??? UNTUNG LA FEMES..HAHAHA~~-

pengajaran- korang pikir la sendiri adeh!!!!

TO MY FAMILY... * I AM SORRY!!!*..HAHAHAHA!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template