Friday, November 2, 2012

fixed prosthodontic?? ape kah itu??

salam..

sekarang dah seminggu dah aku masuk minggu fixed prosthodontic..

ape kah itu??

sebenarnya sebelum kami diberi tanggungjawab merawat patient..

sebagai seorang student kami kena buat excersized dekat gigi patung dulu..

kami dikehendaki collected gigi kat clinic gigi kat hometown..

dari 1st year lagi..^^

and then gigi tersebut, kami gunakan untuk practical..

tampalan, rawatan akar gigi, dan prosthodontic..

PROSTHODONTIC?
ya prosthodontic ni commonly rawatan untuk orang tua..

orang tua = gigi palsu..

tetapi untuk fixed prosthodontic adalah biasanya untuk orang muda2..

fixed prosthodontic ni macam crown, veneer, onlay, inlay, bridge,post core crown dan banyak lagi..

kebanyakkan nya guna untuk tujuan aesthetic..

our face adalah first impression yang org nilai..

nak tahu x nak tahu orng tu pembersih ke tidak..
tgokla gigi beliau..^^



tengok gigi depan dia..
x lawakan..
so treatment sesuai..
crownning..

yang ni crowning procedure..^^




beza inlay, onlay, dan overlay


onlay and inlay
onlay inlay process in lab




bridge before and after
noted gigi depan die hilang.. kita gantii yang baru..
this cases gigi geraham dia hilang
so kita ganti dgn yang palsu
tapi dalam picture ni ada combination dengan
crown sekali..^^
MACAM BUAT JAMBATAN LA..




TARA!!
tengok gigi depan dia banyak space..
so untuk aesthetic kita guna veneer..^^




this is the veneer ..
dah macam fake nail plak kan? ^^
bila gigi dah cantik boleh senyum lebar2..
kan senyum itu sedekah..

P/s- sakit pinggang buat benda ni.. adeh~~~

11 comments:

  1. ada situs resminya g?? kl iya, bleh y dikasi URLnya :)
    thank u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh maaf ye virgonita..
      saya tulis entry ni berdasarkan pengetahuan saya yang saya belajar..
      gambar pun saya google sahaja..^^

      Delete
  2. yang orang cuci2 gigi tu pebenda pulak? mahal tak..dan untuk orang y dah quit smoking, boleh kasi putih balik tak gigi? pastu karang2 gigi tu sakit tak kalau nak buang? ouwchhh...macam sakit :(

    ReplyDelete
  3. bleh putih balik.. jnji kena dtg..buat cuci gigi ni..yeah..
    Cuci gigi tu scaling lah.. buang karang gigi.. kalau nak kasi putih tu kita guna bleaching.. atau senang cerita.. klorox pon buleh.. wakaka..sengallah.. kalau buang karang gigi ni.. die x sakit.. kalau darah2 tu.. mmg akan ade lah sebab.. gusi tu dah ade jangkitan.. tapi nak ikutkan gusi kita ni kalau sihat.. mmg xkan berdarah walaupon cucuk secara lembut..

    Huuu.. takutlah tu..wakakaka..^^

    ReplyDelete
  4. Kawan sy dulu dia tampal gigi, nak tutup gigi yg buruk. Tp tak faham sgt, baca entri ni baru faham sikit2.
    Tapi sy nak tanya, erm tak geli ke tengok gigi2 pts yg 'bersih' tu? Sebab ni antara salah satu sebab kenapa sy tak pilih dentistry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm.. entah lah awak.. gli ke x.. hmmm.. saya bukan lah penggeli orangnye..
      saya suka tau kalau org tu datng kat kita.. mulut dia busuk, bengkak, berdarah... teruk2.. lobang sanan sini..
      pastu kita buat rawaatan.. bagi nasihat..
      die datang kat kita.. semua perfect.. dah x bengkak.. berdarah.. lubang pon dah tutup..
      dan org tu jadi happy..
      saya rasa sangat heppy seab boleh tolong org tu.. yeay!!!!^^

      Delete
  5. oooooo.....perghhh macam belajar buat jambatan pulau pinang pulak baca entri ni ngeeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jambatan lah sangat.. hahahaha.. ^^

      Delete
  6. Nk tnya,thn lepas sya ada buat rawatan akar utk gigi geraham...tiba2 dua hari lepas gigi tu patah separuh...saya kena cabut ke gigi tu...huhu

    ReplyDelete
  7. Nk tanya klu gigi kita patah separuh, boleh tampal lagi ke? dan gigi sebelah nyer pulak pon dah berlubang sikit....aduhai......malang gigi..

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template