Friday, November 2, 2012

Root Canal Treatment??

salam..

rawatan akar or synonym nyer rawatan akar..

aku bukan apa teringat kat adik lelaki aku..

satu hari tu dia telefon..
satu pagi yang damai
sebelum raya puasa tahun ni(x ingat bulan berapa?)

baby i am so lonely lonely~~~(my ringtone..^^)

-salam..
-salam kak.. aku ni.. aku nak tanya sikit..
-hah!.. ape??
-tapi ko jangan bagitahu emak..
-(dia ni nak kawin ke ape.. serius jerk..cis nak langkah bendul nampak)..ye2.. ape nye?
-aku ada masalah sikit. aku tumbuk muka kawan aku.. gigi depan die patah.. berapa ringgit
 nak bayar rawatan gigi dia tu.. adoi ai..
-(muka aku rasa cam kene lempang jerk dengar..nasib baik hang jauh klu x aku tenyeh2 muka hang)
 ko tumbuk muka die? adeh..~~

lepas tu aku terangkan la kalau nak murah.. cabut gigi pastu buat gigi palsu..klu x nak buat rawatan akar atau omputihnyer ROOT CANAL TREATMENT tapi mahal sikitla..^^.

RAWATAN AKAR ni satu procedure yang menyakitkan bagi seorang dentist sebenarnya..
leher jadi teleng
mata jadi beku samapi gangrene
tangan mcam mr.crab..
adeh~~

bagi student macam aku.. satu pengalaman yang baru dan mencabar sangat..
kami terpaksa berdepan dengan musuh (bakteria) dalam terowong yang sngt dalam dan sempit.. adeh^^ senjata kami??


apex locater- kalau nak dapatkan lokasi hujung akr guna
benda ni..tapi kekadang x tepat jugak..
biasalah machine..

K file- ni kalau pergi berperang lebih kurang pedangla..
FUNCTION CAM GERUDI CANAL la..^^
ada senjata lain yang lebih kurang macam ni.. tapi bilah mata die lain sikit..
macam H-file, barbed broach
susah nak nampak dengan mata kasar..
KECIK SANGAT KOT..
 dan ade lagi intrument lain.. lagi2 yang basic and sekali dengan endo set..
dan x-ray adalah wajib
(kalau aku cerita seminggu pon x habis punye)


rawatan akar ni adalah salah satu option kalau patient nak selamatkan gigi die.
gigi yang sudah mati @ non vital

ni aku ajar sikit pasal anatomi tubuh badah gigi..
tahukah anda semua gigi anda tu lain2 bentuk.. x satu pon sama..
semua garis2 kat gigi anda tu ada namanya..(1st time belajar tergeliat aku ngeja)^^
tapi kat sini aku nak bagitahu basic structure gigi ni..^^
puas aku google jumpa gak yang bahasa melayu punye..
lapisan pertama-enamel(yg paling keras(tapi kat gambo tu tulis Email?? salah kot tu..))
lapisan kedua-dentin(lembut sikit..tapi sekali lubang dah sampai sini ..sakit oo~~)
lapisan ketiga-pulpa gigi(akar gigi- nila tempat yang kita nak serang!!!)

sebab2 gigi kita boleh meninggal adalah,
-trauma(macam yang adik aku buat kat kawan dia tu)
-caries dah serang akar gigi(pulp)(paling common)
-periodontal disease
-dan sebagainya(like a boss..hohoho)
macam kat gambar ni kat hujung akar gigi tu ada abscess(nanah)
kadang2 patient datang dengan xda simptom tapi bile kita ketuk sikit gigi niakan rasa sakit..
ini disebabkan abcess tu meningkatkan tekanan kat kawasan hujung akar.. tu yang rasa sakit tu..
bile
bila dah lama sangat
nanah tu mula muncul kat kawasan gusi
kalau dah macam ni kita buat lubang sikit biar nanah tu mengalir keluar
bagi antibiotic..panggil satu minggu buat rawatan akar..^^
ni step dia
suntik ubat pelali..(hehehe...)

pakaikan rubberdam kat mulut patient
act as raincoat
benda ni is a must
sebab klu x.. bateria lain plak yang masuk..
tahukah anda tempat paling banyak bakteria ada kat dalam mulut anda..euhh!!(hari2 anda makan bakteria..)
lepas tu
buka gigi tu guna handpiece(gerudi gigi yang bising tula..)
buka sampai nampak pulp tooth
pastu godek2 dalam akar gigi tu guna file2 yang kecik tadi
pastu basuh dengan solution khas..

ni keadaan gigi yang telah di buka.. nampak x 3 lubang akar gigi tu..
sakit matakan..hihihihi^^


nampak macam senangkan..
tidak tuan2 dan puan2..
file2 tu semua kami kena kira panjang die ikut panjang gigi tuan dan puan..
dalam satu2 masa paling kurang file yang kami gunakan adalah 5 batang.. klu satu gigi ada 3 canal.. berapa kali dalam satu2 masa kami tengok pembaris..
boleh mereng kejap..
nak irrigate lagi dengan solution..
hmm..

banyak lagi teknik2 rawatan akar ni..
step back la,, protaper la, hero la.. 
macam2~~

bila dah siap semua.. dah rasa bersih..
kami tutup canal guna
gutha percha- sejenis benda panjang yang kita sumbat kat dalam akar gigi
untuk seal gigi ni.. jgn kasi bakteria beranak pinak or masuk..
pastu tampal lubang tu dengan CAVITON dengan GIC ke KALZINOL ke
pastu review patient 2 minggu kemudian..
ambillah..
radiograph..
sebelum- nampak xde putih2 kat akar gigi..
selepas...tu nampak gutha percha dalam akar gigi yang warna putih..^^
ambil radiograph ni pon salah satu cara nak tengok root canal treatment ni success ke x..


kalau disebabkan trauma.. boleh buat dalam sekali jumpa jer..
tapi kalau sebab caries(gigi berlobang)
berkali2 la.. paling kurang 3 kali..
sebab takut recurrent infection...
dah setel treatment ni..
biasanya structure gigi jadi lemah, berubah kaler....
gigi matikan..
jadi optionnya
post core and crown..
kita bagi mahkota kat gigi kita ni..
ni masuk fixed prosthododontic dah ni..ade..

mahal x..hihihi..
mahal!! tapi lagi murah dari implant la..
crown harga lain, root canal treatment harga lain..

nak lagi murah..hmm..
senang jer.. 
jaga la gigi anda..
jangan gaduh2..(nak tumbuk jugak... tumbuk dada, tanya selera ke..)
selalu gosok gigi dengan teknik yang betul..dan sebgainya..^^


p/s- jangan gadoh2.. x pepasal duit pon boleh melayangkan..~~
       nasib baik patah gigi.. kalau patah hati..hmm..think it..^^
     -jgn jadi rujukan ye benda ni untuk mengajar..haha.. aku tulis ikut pemahaman aku jer..hahaha.. senang
      org bukan bidang ni nak baca hahaha..adeh~~(bajet ade org copy..piiraahhh~~) tapi serius..
      saya x bertanggungjawab kalau lecturer awak marah..huahua..~~


-GEE-

256 comments:

  1. Salam..saya nak tanya, saya ada tampal gigi, tp 4-5 hari lepas tu, sakit gigi kembali lagi, sakit sampai naik ke kepala.. Agak2nya kenapa ya??
    Tampal gigi tu sebab carries rasanya, kalau x silap..huhu

    ReplyDelete
  2. wasalam..

    ok.. boleh saya tahu.. sakit tu macam mana..
    berdenyut2 atau sengal atau kejutan electric?
    gigi yang mana ye? atas ke atau bawah..??
    sakit tu ada ganggu tidur?

    ReplyDelete
  3. Berdenyut2.. Gigi atas, gigi premolar rasanya.. Rasa sakit tu dtg waktu malam je, pelik jugak tuu..huhu

    ReplyDelete
  4. sya x pasti lagi..kena buat beberapa test lagi seperti pulp vitality test dan radiograph untuk mengenalpasti masalah awak.. berdasarkan history yang awak kasi.. kemungkinan tissue didalam akar gigi tersebut dah dijangkiti kuman dan kita panggilnya sebagai irreversible pupitis...
    rawatan yang paling sesuai biasanya rawatan akar inila..
    saya nasihat supaya berjumpa dengan dr.gigi secepat yang mungkin..
    ok?

    ReplyDelete
  5. Insha Allah..thanks ye,, tp kalau sakit tu da kurang, maknanya gigi saya da mati ke? Tp sy still rasa sakit skit kalau makanan sejuk

    ReplyDelete
  6. sama2... kemungkinan besar mungkin ya..

    elok jumpa dentist segera ye.. takut bernanah pula dekat akar gigi nanti..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai,sakit x rawatan akar?takut la next week buat rawatan akar

      Delete
  7. Kalau buat rawatan akar,bpe lame leh than ya.memang kena pkai crown kw lpas buat rwtn akar.tq

    ReplyDelete
  8. salam.. ehem2..

    soalan yang bagus..
    sebenarnya.. success rawatan akar ini bergantung kepada banyak perkara..

    kalau rawatan akar itu disebabkan trauma.. maka treatment itu untuk success lagi tinggi daripada rawatan akar disebabkan bakteria...

    memang banyak faktornya..

    ada dalam satu jurnal yang saya baca..

    lebih kurang 95.5% gigi rawatan akar boleh bertahan dalam masa 20–27 years dan paling kurang 10 tahun..

    tetapi macam yang saya kata dekat ats, itu semua bergantung kepada procedure treatment tersebut dan banyak faktor lain..^^

    harap boleh jawab pertanyaan saudari..

    ReplyDelete
  9. dan lagi satu.. saya tertinggal pula..

    tidak semestinya semua gigi yang ada rawatan akar wajib buat crown..

    cuma gigi yang banyak kehilangan structure.. dan kemungkinan berwarna..

    gigi berwarna disebabkan oleh rawatan akar disebabkan oleh sealer yang kami gunakan semasa rawatn tersebut..

    ReplyDelete
  10. Salam dukun'...heee:-)
    Sy nak tanya kalau gg dah l0bang teruk and kadang2 tu sakit yg teramat sngt berdenyut2 sampai kepala perlu dicabut ke atau buat root canal? Yg mana yg terbaik? Gg sy dah 3 kali tampal dan kadang2 masih lagi terasa sakit walaupun keadaan tampalan tu dlm keadaan baik. Knp masih sakit yea?? Lagi 1 boleh x buat root canal ni dekat klinik kerajaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. nak..(cis dukun ko panggil aku..)

      ok.. hmm.. tengok gigi itu juga.. sama ada lubangnya masih boleh ditampal atau tidak.. untuk tahu boleh jumpa dr.gigi..
      seelok elok rawatan adalah rawatan akar.. sekurang-kurangnya kita boleh selamatkan gigi tu dari dicabut..

      tapi kalau x boleh ditampal lagi.. saya cadangkan untuk cabut dan buat gigi palsu(macam implan.. gigi palsu boleh tanggal..jambatan gigi..dan etc..)

      gigi yang ada tampalan tu gigi lain ke? dan sakit dia macam mana?

      setahu saya lah.. boleh.. buat rawatan akar dekat clinic gigi kerajaan.. sebab ada kes patient yang datang jumpa saya dia pernah buat rawatan akar dekat klinik kerajaan(saya belum jadi dentist lagi jadi saya main agak2 je jawab ni.. tapi berdasar pengalaman tu adalah tapi yang saya jumpa rawatan akar gigi depan sahaja..maap ye x dapat jawab dengan tepat..)

      Delete
  11. Salam
    Dr, sy br je buat rawatan akar ari sabtu lepas.. tp sekrang gigi sy sngt sakit.. adakah itu normal atau kena re do prosedur tu balik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...

      err..saya belum dr lagi.. masih student..hehe..
      tapi bolehlah menjawab kalau saya tahu..(ilmu masih sedikit..kikiki..)

      hmm.. maklumat yang kak zie beri masih x lengkap..(cehh)
      buat rawatan akar tu sebab ape ye?(berlubang? bernanah? patah sebab terjatuh?)

      kali keberapa kak zie buat rawatan akar ni?maksud saya barapa kali dah jumpa doktor untuk rawatan akar gigi tersebut..

      boleh ceritakan .. bagaimana sakit gigi itu?mencucuk?berdenyut?ganggu tidur malam..

      ada bengkak x kawasan gusi gigi tu?

      Delete
  12. Sbenarnya sakit yg berdenyut2.di kaw tampalan lama.. tp tak teruk sgt, skali dr suggest suh buat rct ni, ini dah tmpalan yg kedua lepas dicuci n tmpalan sementara..
    Bila dah sakit, td pg semula kat klinik tu..dr buka balik , dr ckap infection yg lama(maybe tak cukup antibiotik)
    ... tp mlm ni sakitnya ya allah tak leh citer, sakit mcm nak pg cabut jer esk...
    Appt lg 2 weeks.. aduh sakitnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm... maaf lambat balas..hihihi..

      Memang sepatutnya tak sakit sebab gigi tu dah mati..
      TETAPI..

      Sakit tu boleh datang dari stuktur berdekatan dengan gigi..
      Seperti tulang, ligament yang ,memegang gigi,

      Hmm.. macamana sya nak cerita ya..
      Okay..
      Saya rasa sakit kat gigi awak tu di sebabkan infection lama.. sebab sampaix tahan sangat..
      Mungkin ada nanah di bawah akar hujung gigi yang masih degil duduk kat situ.. nanah ni akan meningkatkan pressuredan menkan saraf dan salur darah.. tu yang menyebabkan sakit.. kalau sakit akak makan ubat tahan sakit ye..
      Dr ada bagi antibiotik..kalau ada.. habskan..kalau sakit kak zie masih berterusan selama lebih seminggu..akk segera jumpa dr gigi ye..

      Lagi satu gigi akak.. gigi yang belakang ke atau depan?

      Delete
    2. Tq atas info.. ari ni alhamdulillah dah kurang sakit.. still ada tp tak teruk ..sikit2 je.. tak amik painkiller pon.. actually ni gigi geraham .. doc bg 2 minggu lg utk cuci skali lg... tq ye.. skrg nak hbiskan antibiotik ni dulu...

      Delete
    3. Sama.. oh.. gigi belakang.. mungkin juga tampalan tu tinggi... tapi akk habiskan je la ubat tu..hmm,..sakit dah kurang.. oklah tu.. maksud ubat antibiotik tu oklah tu..jgn lupa habiskan ye..,^^

      Have a healthy oral make you always smile...smile always...

      Delete
    4. Salam..hai nak sikit pasal antibiotik bole...
      Akk dpt 2 antibiotik amoxycilin & metronidazole .. tp tiap2 kali lepas amik antibiotik ni mesti pening, mcm lalok tu..smpai takleh wat ape2
      Normal ke camni...huhuhu

      Delete
    5. wsalam..
      boleh... saya jawab sekaadar yang saya tahuje..

      apa yang saya belajar sakit kepala tu memang biasa..
      tapi kalau sakit sampai x boleh nak buat kerja tu macam lain macam je bunyinya..
      apa kata akak minta penjelasan dengan doktor akk..
      sebab ada orang alah dengan sesetengah antibiotik..
      hehehe

      Delete
  13. salam gee,
    akak tgh sakit gigi geraham kecil ni (sebelah gigi taring) tp sakit yg bleh lg tahan, sbb waktu tido x rasa pun sbb dah hanyut..tp gigi ni penah wat temporary filing sbb bgtau dentist nak wat rct nanti, tp dah lama dlm 6 bln lepas temporary filing tu. so skrg dah sakit blik, awak xde kwn2 student yg cari patient utk rct ke ngeeeehh..sayang ar duit nak byar kat dentist luar..klau ada, tolg email kat akak di rinasaad@gmail.com..tq sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak.. rinsapphire..^^

      akak duduk dekat dengan area husm kubang kerian ke?..
      kalau macam tu.. saya boleh menolong..^^
      akak boleh datang ke klinik kesihatan kami..banggunan oren dekat husm..
      di sana..daftar di klinik rawatan keluarga pergigian.. akak boleh buat permintaan untuk rawatan akar atas student..
      kemudian mereka akan masukkan nama akak dalam waitinglist..kemudian akan ada student call akk untuk temujanji dan rawatannya adalah percuma.. bukan rawatan untuk akar gigi akk sahaja.. gigi lain yang berlubang pon student tu akan tampal dan rawatan lain macam gigi palsu..bla~~ .. yang penting free..^^

      Delete
  14. Salam..
    Entri kt ats serupa dgn saya..
    Gg saya ditebuk utk mengeluarkan nanah kt gusi..tp dr x bg bius..sepatutnya saya kena buat rawatan akar..tp diseabkan trauma kena tebuk saya biarkan je ia berlubang..makin lama gg bertukar warna..dan sekarang gg saya skit semula..

    ReplyDelete
  15. Salam.
    Situasi saya 5 tahun lpas saya tampal gg palsu..gg saya patah separuh..slpas 4 thn gusi saya mula sakit..dr kata tekanan gg palsu tu buat gusi saya bernanah..disebabkn nak kluarkn nanah..dr tebuk gg saya..tanpa bius..mengikut kta dr
    kena buat rawatan akar..tp disebabkan trauma ditebuk tanpa bius saya biarkan saja gg saya berlubang..makin lama gg bertukar warna..dan sekarang gg saya sakit lagi..buntuu :(

    ReplyDelete
  16. Dan plg penting proses saya sampai gigi berlubang tu je (entri diatas) dan dr x tutup pape pun??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam siti..
      kiranya gigi palsu awak tu.. gigi crown ke? sarung gigi?

      owh tidak beri bius.. kerana gigi yang dah bernanah ni dah mati jadi biasanya tidak perlu bius.. tetapi jika saya.. saya suka beri bius sebab nak buat patient lebih selesa..

      jika kena buat rawatan akar ni memang kena jumpa banyak kali.. lagi2 yang kes bernanah ni.. cik siti boleh request untuk dapatkan bius sebenarnya.. itu hak cik siti..^^
      nasihat saya , cik siti pergi ke klinik gigi. untuk melengkapkan proses rawatan akar tersebut.. kerana sebenarnya.. step first rawatan akar jika tidak diteruskan .. patient akan rasa sakit dalam tempoh 6 bulan ..
      kerana akar tersebut masih kosong dan bakteria masih berada dalam akar gigi tersebut..^^

      Delete
  17. kos utk rawatan akar nie berapa??
    dan brapa kali rawatan perlu dijalankan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf.. lambat balas..wee~~~
      hmm kos yang biasa nya.. ikut gigi jugak..
      kalau nak tahu lebih lanjut awak boleh pergi ke sini..
      http://drleen.wordpress.com/2009/11/18/senarai-harga-rawatan-yang-disyorkan-oleh-persatuan-doktor-doktor-gigi-malaysia/

      yang berlabel rawatan saraf..^^

      biasanya.. rawatan ini memerlukan masa yng panjang dan sekurang-kurangnya 4 kali jumpa..^^

      Delete
  18. Salam...nak tanya, saya baru wat root canal gigi atas hadapan. Lepas wat tuh gigi yang dah wat root canal tuh ada rasa sengal sengal sikit especially bila mulut dimuncungkan dan membuat pergerakkan mulut yang agak aktif.Rasa agak kurang selesa. Saya buat root canal 02/05/2013, rasa sengal tuh dah hampir seminggu, tapi 09/05/2013 rasa dah kurang..next appointment 29/05/2013, adakah ini normal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak zuah..^^

      owh.. sengal2 tu memang biasa..
      tetapi kalau sakit berdenyut-denyut..x boleh nak tidur tu..yang itu luar biasa..^^
      dan ianya dah berkurang kan.. okaylah tu.. mungkin sengal2 tu tindak balas cell badan nak sembuhkan tisu2 luar gigi..^^

      Delete
  19. nak tanya lagi..kalau gigi yang dah meninggal ni, mmg wajib crown ke?dah la gigi depan..tercabot kang rongak pulak akak..hehe....doktor kata gigi tuh kuat jeh nak gigit

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. boleh jer.. saya jawab sekadar yang termampu..
      crown?
      hmm.. selalunya gigi buat rawatan akar ni kita buat crown kalau stuktur gigi tu dah banyak yang hilang.. jadi.. kena lah buat crown sebab kalau stuktur gigi banyak hilang jadi die mudah patah..
      kalau gigi akak masih banyak stuktur asalnya..
      x perlu.. macam yang doktor akak cakap..^^

      Delete
  20. salam dr gee ! InsyaALLAH ~ hehe
    Sya nak tanya ,mcm mana nak tau seseorang tu kena gusi bernanah ??
    Sejak akhir2 ni ,sya rasa sakit dkat gigi geraham kecil bersebelahan dgn ggi taring kat bhgian bwh. Mcm kena serang kejutan elektrik je rasa dia. Sya rasa mcm kena tekan gigi tu smpai kena gusi lepastu berdenyut2 yg amat kuat. Adakah ia berpunca drpd gigi berlubang ? Tapi sya tgk gigi sya elok je pn. Ke berlubang bhgian dalam ?? Tlg bgi penjelasan wahai dr ~ hehe tgh sakit ni :'( sya bubuh ubat serbuk cap kaki tiga baru lah lega sikit. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saalm cik anon^^
      InshaAllah!!!^^

      okay2.. nanti saya akan buat entry pasal ni ye.. nak cerit kat sini karang panjang sangat lah pulak..yeay..!!
      sebab banyak nak cerita tu.. kalau ade gambar//lagi paham kot..^^

      owh ye ke?
      gigi tu pernah ditampal x?
      berapa hari dah kena?
      selalu x sakit tu datang..
      kacau waktu tidur x?
      boleh awak cerita sakit tu macammana? lebih detail sikt..
      bile kenanye.. tetiba je ke?

      Delete
    2. Salam dr...sy nak tnya nih..huhu..sy da buat rct ni 10 thn lepas.br tahun lepas la sy buat crown full porcelin. Tp mgu lepas gigi asal yng dikikir tu patah..so melopong la..trauma tgk gigi...huhu..g dentist, dr ckp leh ganti gigi tu ngan tiang..tiang lam bhasa dentist tu ape ye..huhu..mcm mane procedure dia..tiang jenis ape yg sesuai digunakan utk full pcelin...thanks dr..;-)

      Delete
  21. gigi ni tak pernah tampal lg. Dh 4 kali kena mcm ni. Tak selalu tetapi kerap kena. Kalau malam xda sakit apa2 la tp kalau kena kejutan dia tu ,ya Allah rasa mcm nak bunuh diri pun ada. Hehe :D selalunya kena kalau time tengah kunyah makanan guna gigi ni. Rasa mcm kena tekan. Terpaksa guna ggi belah lain kalau nak mkn. Skg ni dh xda selera mkn gara2 gigi ni. Huhu apa patut sya buat ? Cabut ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..
      gee pon masih tertanya2 lagi makan makann sejuk ke? selalu kena tu..

      tapikan kalau sakit macam nak bunuh diri tu..adus.. macam dah kiuk jer gig tu..

      macam nilah.. awak pergi jumpa drgigi.. sebab nak thu lebih lanjut kena buat pemeriksaan sikit.. nak kene uji saraf dia.. nak ambil xray.. masa tu kita boleh tahu.. takut lobang gigi tu start dari akr kan..^^

      Delete
  22. kalau kena makanan sjuk ,oke je. Hari tu sya ada tnya dktor ,dia ckp ada lubang. Dia suh sya dtg lg bulan 8 ni. Sya pergi kat hosp kerajaan. Dia xda bg tau nak tampal ke apa. Risau pula sya kalau2 kena gusi bernanah tu :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. gigi lobang.. ade x die ketuk2 gigi awak..lepas tu ade x die buat test yang macam kena renjatan electric tu..

      kalau ade ketuk2 gigi..awak ade rasa sakit x?
      kalau ade buat renjatan..awak punye gigi rasa renjatan x?

      awak jangn risau.. nanah tu biasanya akan terbentuk bila jangkitan tu dah lama.. jagalah kebersihan mulut awak untuk mengurangkan risiko nanah tu..ok?
      tapi saya pon x pasti betul ke tidak gigi awak tu dah mati ke x?
      yelah saya tak tengokkan..^^

      Delete
  23. xde pula dia ketuk2. Dia korek2 ada la. Haha sya nak tnya ,kalau gigi berlubang kat dalam ,boleh tampal ke ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... die ade amik xray?

      boleh tampal.. kalau masih banyak stuktur gigi lagi utnuk menampung tampalan.... ddan gigi tu masih sihat walafiat..^^

      Delete
  24. xde pula dia xray. Huhu takut pula nak tampal sbb byk org bg tau ,lepas kena tampal ,selalunya sakit tu akn dtg lg. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke.. mungkin bulan 8 awak pergi ni.. awak boleh tanya lebih detail..jgn dengar cakap orang sangat..kena pergi lah untuk sembuh.. kalau gigi tu boleh selamatkan kita selamat kan yer..
      nanti mungkin dia akakn buat penyiasatan lebih lanjut..^^

      Delete
  25. Mohon share gambar boleh....nak tulis pengalaman buat rawatan akar...nanti saya harekan link ekkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.. ambil jer.. saya pon guna gambo google..^^

      Delete
  26. Salam. sy preggy 4 bln , gusi bernanah pada gigi geraham bawah kanan n kiri. skang sy mkn antiobiotik, skit x hilang2 mkn bubur shj, nk mkn lain takut. sbb ggi blubang. 1st time skit pegi klinik gov, diorg tampal, mlm makin sakit sampai bengkak teruk sampai telinga. refer klinik yg sama skali lg, die bg antiobiotik, x puas hati g swasta,doc korek blik tampalan ckp gg dah mati gusi pon da bnanah. ubat tahan sakit x boleh mkn sbb preggy. deritanya smpai x leh mkn n tido. skang masih sakit x taw nk wt pe. leh wt rct ke time prgnnt?any suggestion dik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. maap lambat bals.. saya terlupa pulak..
      dush2!!!


      tapi kisah akk ni agak emergencykan.. biasanya untuk org pregnant waktu yang sesuai adelah pada trimester kedua(minggu ke 13 ke 27 usia kandungan..)
      akak boleh cabut gigi tersebut...
      tapi..sayangkan.. tapi sebabkan dah sakit gitu..

      boleh je nak buat rawatan akar.. tetapi diingatkan rawatan akar n memerlukan banyak kali ambil x ray..tetapi xray untuk rawatan gigi ni sangatlah rendah.. akk boleh bincang dengan dentist akk..tanya camne..^^

      tetapi sepanjang saya belajar ni.. kami x dibenarkan buat rawatan akar untuk pregnant lady^^

      Delete
  27. Assalamualaikum.. name sy Nor, sy nk tnye sakit x wat RCT ny???????

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..InshaAllah x sakit... sebab die bagi bius..

      hmm...cume lepas rawatan tu mungkin akan rasa sengal dua tiga hari.. lps tu inshaAllah okay.. melainkan ade reinfection..^^

      Delete
    2. Nor
      biasanya brp lame doc nak settle kan rct ny sis?

      Delete
    3. paling kurang pon 3 kali jumpa.. itu kalau x de masalah lah.. tapi biasanya.. gigi depan xde masalah..^^

      Delete
    4. x tau knp hari ny rase takut... gementar.. hahahah... takut lah sis

      Delete
    5. alololoh..
      rileks awak.. xde ape..
      everything gonna be alright..^^
      take deep breath.. dan fikirkan awak boleh buat.. ;)

      Delete
    6. Nor
      hehe..thanx sis.. rasenye sis lah dentist pling peramah n cool...
      before this sume garang2... eerrkk.. takut...
      hopefully sis akan menjadi dentist yg terbaik..
      InsyaAllah =)

      insyaAllah minggu dpn sy pergi buat treatment .. doakan sy ye =)

      Delete
    7. hahaha..
      alah.. biasalah orang tanya.. kita jawab awok..haahaha..
      diorang nampak jer garang dalam hati ade taman permainan hahaha..
      terima kasih..akk belum dentist lagi.. baru tahun akhir.. InshaAllah dengan izin Allah..
      Alhamdulillah.. kalau dentist tu buat sakit.. awak angkat tangan.. prinsip kerja kami.. x nak patient rasa sakit..^^

      Delete
  28. Nor
    insyaAllah .. be the best student and make your dream came true..
    sy ny pun baru je grade .. tgh cari keje.. atlist sis dah ade kerja.. hehehe

    Ya Allah, knp lah takut sgt ny .. hahaha.. >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. semoga ape yang nor cakap tu jadi kenyataaan..^^
      owh ye ke.. dah grade.. xpe.. insyaAllah rezeki akan sampai juga..
      sabar ye dik..

      jangan!! simpan takut tu..hehehe^^

      Delete
    2. nor

      akk xde facebook ke.. bleh friend =)

      Delete
    3. boleh.. tapi awak bagilah.. nama awak.. jangan risau.. akk x publish akaun fb awak kat sini..akk search..
      akk hanya add perempuan jer kat akaun akk..hee~~^^

      Delete
    4. alah.. canne.. akk xleh addlah.. xde ling friend.. akk follow awak jer..^^

      Delete
  29. assaalamualaikum. sy baru buat rct ni sls lpas.. 2 gigi T.T (gigi ats blh knn ngn gihi grham 2 dr blkg blh knn jgk). lps rwtn x sakit.. tp skrg mkin skit plak.wuwuwu. brdenyut hanya Allah y tahu. T.T. xde pkai mahkota pape. n xde antibiotik.. mmg skit ni lma ke? or akn hlg? sy buat rwtn kt klinik u sy. so kne tggu dia call utk rwtn strusnya .. hrp blh bg pnjelasn sgera T.T. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      sakit berdenyut2.. sampai x leh tidur malam? sakit die makin betambah dan x berkurangan?
      kalau iye..
      akk rasa dah kena jangkitan balik tu.. ada nombor doktor tu..atau klinik tu.. awak telefon die dan bagitahu.. atau pon
      pergi ke klinik tu .. beritahu.. dia akan bantu sis..

      Delete
  30. salam dr..
    Saya ada buat rct ni..n sy pun buat crowning kat gigi depan..
    LEPAS TU KAN...warna gusi saya jadi gelap la dr..huhu
    Da mcm org yg smoking pulak rasa...huaaa
    Memg tu efek dye ke dr? Boleh x kembalikan gusi tu kpd warna asal? Dye hitam kat tmpt sy buat rct n crowning 2 je...
    Cane ye dr?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..(dr? InshaAllah satu hari nanti..^^)
      owh.. saya rasa itu disebabkan crown anda ..
      tapi nak tahu juga crown jenis ape..
      kalau jenis porcelain bonded metal..
      dia ade metal kat dalam.. jadi.. disebabkan metal nilah.. die menyebabkan gusi kelihatan warna hitam.. sebenarnye x hitam pon..
      kalau crown awak full porcelain.. dimana tiada metal.. memang xde lah masalah ni..

      saya x pastilah.. saya rasa.. kalau x mahu warna gusi tu jadi hitam.. awak kena request crown full parcelain kat dr awak tu.. tukar crown maksud saya..^^

      Delete
  31. salam...dulu sy pernah buat tampalan kt gg geraham atas,tapi dh tercabut, xsakit cuma bila berus gigi ada bau yg xmenyenangkan kt lubang tu..bila pegi check dr dia kt lubang tu tsangat la dalam.. dh xleh tmpal lg...klu sakit kena cabut atau buat rct..dr buat tmpalan sementara je...rs nk buat rct tp bila dgr cite depa takut la plk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke?
      kesiannyer..
      itulah.. x boleh nak selamat lah tu..
      takpe cik anon..
      RCT ni pilihan terbaik..
      selagi gigi tu boleh selamatkan.. buatlah..^^

      Delete
  32. hello doktor. semalam saya buat RCT kat gov. doktor tampal pakai amalgam la pula. saya nak tukar komposit biar nampak natural. boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sahaja.. awak boleh request..^^

      Delete
  33. As salam. Gigi geraham sulung saya crack menyebabkan sakit dan berdenyut2. Buat sementara dr buat lubang kat gigi tu utk buang pressure dan hilangkan rasa sakit. Dr kata gg dah mati. Ada 2 choice cabut gg tu buat gg palsu atau buat rct + crown. Rasanya mana satu treatment yg terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      owh.. rawatan yang terbaik adalah rawatan akar.. iaitu rct.. kalau boleh kita kenalah selamatkan gigi kita..
      sayang kan..^^
      kalau cabut.. hilang gigi.. nanti adelah masalah aka datang..
      seeloknya.. buat rawatan akar..^^
      bagi saya lah..^^

      Delete
    2. As salam. Ada terbaca artikel berkenaan rct boleh menyebabkan kita terdedah kpd risiko penyakit jantung, buah pinggang, kanser dsbnya bila sistem imunisasi badan dah lemah. Betul ke?

      Delete
    3. owh iye ke?
      setahu saya tidak pula..
      tak pernah pula saya dengar..
      kat mana ye sumber yang awak dengar ni?
      x pernah pula saya tahu pasal ni..
      nak tahu juga..^^

      Delete
    4. Cuba check article ni. Betul ke tidak tak pasti.
      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/18/dangers-of-root-canaled-teeth.aspx

      Delete
    5. okay.. saya dah baca article tu.. dansaya try to search lah pasal history of rawatan ni..
      kalau kita tengok dr.price tu dia buat research tu area tahun 1900..lebih kurang seratus tahun lebih dahulu..

      disebabkan reseach die.. semua dentist masa tu lebih gemar cabut gigi dari actually saya rasa bukan die.. dari sumber lain yang saya baca.. orng lain.. cuba bace article ni..

      "Several years before, in 1904, Frank Billings directed
      the attention of dentistry and medicine to the apparent
      relationship between oral sepsis and bacterial endocarditis.Five years later, one of his students, E.C.
      Rosenow, developed the theory of “focal infection” in
      a study of the bacterial aspects of root canal therapy.
      He demonstrated that streptococci were present in
      many diseased organs and that they could cause infection at some distant site by hematogenous spread."

      jadi mereka mengatakan bahawa root canal treatment ni bahaya boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit..
      jadi seperti artikel bawah ni.. ade mengatakan bahawa.. selepas dari tu.. x ramai yang perform root canal.. mereka hanya cabut je gigi sebab.. procedure tu rumit dan takut complikasi die..

      "Consequently, for almost 40 years, American dentists
      continued to extract any devitalized teeth, while the
      more timorous extracted even vital teeth with some
      restoration, large filling, inlays, crowns, or bridges.
      The theory of focal infection therefore reigned for
      many years, counting an enormous number of followers. Some of them feared the effects of focal infection itself, but others were simply tired of performing
      root canal therapy, a very difficult, meticulous, and
      poorly remunerated task.


      tetapi.. itu tahun 1900 awak..
      ade lagi scientist yang cuba improve material yang digunakan, aseptic procedure, dan certain research dibuat untuk membuktikan endodontic treatment ni x merbahaya.. kalau merbahaya.. kenapa kami nak buat sesuatu yang sangat rumit(memang susah nak buat rawatan ni.. juling mata..^^)

      dan artikel bawah ni mengatakan

      "Fortunately, a small group of dentists did not stop, but
      rather sought to improve their current procedures by
      using aseptic techniques, bacteriological and histological methods, and X-rays for diagnostic purposes.
      This group included men like Coolidge, Johnson,
      Reihn, Callahan, Grove, Prinz, and others. Mainly because of their efforts, the principle of preserving the
      pulpless tooth survived.

      jadi tahun akhir 1940s terbukti yang rct ni x bersalah..(ceh macam mahkamah pulaak..huahuahuaaa..)

      "It was not until the late 1940s or early 1950s that the
      cumulative laboratory research and clinical evidence
      was sufficient to confirm that the devitalized tooth did
      not play a role in the causation of systemic disease.
      Thus the theory of focal infection fell and faith was
      restored in endodontic treatment."

      "Owing to the efforts of these researchers, patients
      today can be assured of predictably reliable and safe
      endodontic treatments, the success rate of which, as
      perhaps in no other branch of medicine, approaches
      100%. Thanks to them, the number of people who
      specialize in Endodontics today is very high and continues to rise and Endodontics has assumed its precise
      role in the field of dentistry. In many foreign universities, and hopefully soon also in Italy, Endodontics
      is a distinct discipline, distinguished from restorative
      dentistry by its own curriculum."

      jadi jangan risau ye..InshaAllah selamat.. zaman 1900 tu dah lama dah.. masa tu banyak lagi teknologi yang masih underdevelop..^^

      p/s: terima kasih berkongsi.. saya pon barulah teragak nak baca pasal benda ni..hihihi

      references saya
      http://www.endoexperience.com/filecabinet/Texbook%20Exerpts/Castellucci%20Text/chapter_01.pdf

      Delete
    6. Ok. Dah selamat buat 1st rct. Next week 2nd treatment.

      Delete
    7. Alhamdulillah.. InshaAllah.. ini pilihan yang terbaik..^^

      Delete
    8. As salam. Jenis crown apa yg sesuai utk gigi bawah geraham besar. Full porcelain atau ???.

      Delete
    9. Pemilihan jenis crown ni bergantung kepada condition dlm mulut.. dan dentist akan berbincqng dengan pesakitlah.. crown ape yang sesuai..^^

      Maaf lambat balas.. xperasan..

      Delete
  34. Harini saya ade appointment dgn doc utk buat RCT ni..rase takut plak..tp kena beranikan diri jugak sbb gigi dpn rase mcm nk patah dah..nak makan pn kena hati2 takut patah..huhuhu..tp buat RCT ni sakit ke tak yer doc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. selamat membuat rawatn akarlah ye..^^
      jangan rasa takut.. anda buleh.. patient saya sampai tidur2.. kat dental chair masa saya buat rct kat die.. betul.. kalau die tertidur.. jadi sakit tak sebenarnya?
      mestilaaaa(haaa.. jawab ler..^^)

      Delete
  35. salam.....sy ada wat appointmn rct ngn dr mggu lpas....tgh2 dr 2 robek dn cucuk gg pkai file..dya rse trsgt sakit.... proses merobek gg tu trgendala la,then dr ckp postponed next week sbb sakit sgt even dh bius,dr ckp kne infection dn dberi ubat antibiotik......agak2 appointment sy yg kali ke 2 ny sakit lg x....sbb hari tu wat trase sakit sgt.....juz wanna ask your view,cuak giler nk pg jmpe dr...thankz....sila jwab dgn hati yg ikhlas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. heemm, nak tanya sikit.. sekarang sakit lagi x?
      kalau sakit.. sudah berkurang ke belum?

      Delete
  36. Sy da problem ngan gigi depan sy 3 tahun dah tampal.n sekarang ni gigi tu macam tukar kaler n dia jarang sikit ngan gigi sebelah.advice u?tampal balik or buat rct?buat rct ini tak perlu cabut gigi kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. RCT ni kite bukan buat sesaja jer..
      ia hanya untuk gigi yang telah mati.. cik anon ade ke pernah sakit kat gigi tu?
      yang bertukar kaler tu gigi tu je ke atau hanyaa tampalan sahaja?

      gigi yang bertukar kaler ni..
      kita boleh ubati dengan cara lain..
      macam bleaching ke, atau gigi tu tampalannya terlalu besar dan boleh indicate untuk crowning pon boleh.. tengok keadaan.. the best advice.. adalah cik anon pergi ke dentist, untuk the best treatment..^^

      Delete
    2. Gigi tu tak sakit pun tp rasa kurang selesa sbb dia mcm da stain..kat tampalan tu jer yg warna lain.
      Crowning ni mcm sarung kan gigi tu supaya gigi tu lebih tahan ker?

      Delete
    3. Gigi tu tak sakit n warna yang bertukar tu kat tampalan ke.so buat tampal baru ke?
      Crowning tu mcm sarung gigi ke?

      Delete
    4. owh x payah buat crown pon xpe.. request tukar tampalan baru pon boleh..
      crown ni biasa untuk gigi tyang stukturnya nya dah baanyaak hilang terutama tampalan yang terlalu besar atau selepas rct.. banyak stuktur yang hilang.. mmg kena buat crown lah..^^
      haah. crown tu macam sarung gigi lah.. die bukan nak buat gigi tu tahan lama.. die untuk sokong gigi yang dah lemh sstukturnya..^^

      Delete
  37. Serius sy rase x sakit langsung masa buat RCT hri tu even x bius..doc tu lembut jer buat sampai x rase ape..infection pn sket jer..cme demam tp sakit mne pn gigi..tp malang hrini gigi dpn sy dh patah n hri ni pn 2nd appointment dgn doc tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. ye ke..
      mungkin gigi tu boleh diselamatkan lagi..^^
      dah patah gitu.. mesti kena buat crown lepas ni.. betul.. rct ni mmg x menyakitkan..^^

      Delete
  38. assalam dear..nk ty...gg geraham belah atas akak baru buat tampalan sementara sebab crack kerana ade lubang besar yang x disedari...skrg dah masuk seminggu tampalan sementara, yg mushkil gg tu kadang sakit sikit2 ( x teruk sakit)..kadang ok je...so if condition gg mcm tu blh buat tampalan kekal x? or kena buat RCT...so far gg x bengkak , warna pn ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..
      owh.. pernah sakitlaah ye..
      kite biasanya review tampalan sementara dalam masa 2 minggu ke 6 bulan.. bergantung kepada symptom patient.
      kita boleh tahu bile review nanti.. akk pon baru tampal seminggu kan.. kite tengok nanti lah..^^
      bile appointment akan datang?

      Delete
  39. assalam dear..akak nk ty..gg geraham atas akak baru buat tampalan sementara dlm seminggu sbb crack kerana ade lubang..gg tu mmg x de tampalan sblm ni...skrg gg tu kdg sakit sikit2 yg x teruk, kdg ok je..so if condtion gg cam tu blh buat tampalan kekal or akak kena buat RCT? brp lama kena tunggu utk dressing tampalan sementara tu..? if buat RCT kt hosp kerajaan berapa kos ye..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay saya baru perasan mesej ni..
      macam saya cakap..biasanya diorang akan bagi appointment bile?
      tapi kalau xde.. akk tunggu lh dalam sebulan dan kemudian pergi daptkan rawatan.. RCT kat kerajaan?
      tak tahu lah saya kak..
      sebab aya belum grad lagi.. InshaAllah.. saya cuba tanya kawan saya..^

      Delete
  40. hi, kalo gigi yg xde prob .. tp gigi senget/ x straight.. instead of pakai braces boleh x guna rawatan akar.. i mean cabut n masuk lik jd straight.. drp pakai braces kna tunggu bertahun.. x larat..lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay.. hi..
      wah.. biasanya.. kalau kes cabut gigi yang masih elok ni.. kalau gigi tu x keluar dari tulang.. duduk tido..
      baru diorang drill dan keluarkan gigi.. lepas tu tanam balik..
      then review sama ada gigi tu masih hidup ke x lagi.. kalau xhidup.. die buat RCT..
      gitu lah.. x pernah lagi saya bengar buat gini.. mungkin ade.. saya x pernah baca..^^ maaf x dapat nak jawab soklan ni..^^

      Delete
  41. salam bakal dr :-)..sy seorang pemuda y berumur 21thn..berkaitan dgn rct ni.. sy akan mnjalani rct khamis ni.. takut gilerghhh..!! ok mcm ni cite dye ..gigi y nk kene rct sy ni ialah gigi depan bahagian atas iaitu central incisors (betul ke dlm bhase omputih nye mcm gitu)..ok..kronologi nye mcm ni..dulu mse sy skolah dulu dr prnah tmpal gigi dpn sy ni.. mse 2 form5 rasenye..pastu dalam lebih kurang 3 tahun tampalan 2 tercabut..lpas 2 sy biar berlubang mcm 2 je..skrng sy dh mule ad kesedaran diri untuk g tmpal balik gigi dpn sy ni..((argghhhh,kenape skarang bru nk sedar..!!))ps2 dr cakap dah trlambat..kene jgk buat rct 2 or GIGI SY MESTI DICABUT..tertekan nye rse..dr GEE bleh x knalkan sy ngn doremon??nk pnjam alat dye kjp..nk betulkan blik gigi sy ni..(-.-)..hrmmmm.. SOALAN nye mcm ni..selepas sy buat rct ni adakah gigi sy akan bertukar jadi hitam??sbb sy tgok procedure, dr bubuh keluli tahan karat kt gigi 2(sy tgok gigi graham kwn sy pn jd hitam lpas dye buat rct ni)..pastu rct gigi dpan ni boleh tahan berape lame??pastu rase2 kemungkinan untuk berjaya dalam rct untuk gigi depan bahagian atas ni tinggi atau rendah??pastu soalan y PALING PENTING..SAKIT X buat rct gigi depan ni??(arghhh takutnye lahhhh) .. sorry la dr..pnjang sgt pulak dah komen ni..grrrrrr..(bnyk tnye betullah sy ni)..plesss dr..harap dr balas secepat y mngkin soalan sy ni..i need ur help.. terima kasih dr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam encik destro yang berumur 21 tahun..
      owh..
      oooo..
      hmmmm..
      ooowhhhhhh
      hmm.uhuk..
      slurp2!!(sambil minum air kopi..)
      uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...

      oaky setalah mengambil kira ape yang cik destro berumur 21 tahun cakap..
      satu je yang saya nak cakap.. tidak!!!!
      gigi awak tu ddah meninggal dunia..(talkinkan..)
      tak sakit punye lah.. jagn risau..^^
      kalau sakit jugak. awak gigit dr yang buat rawatan tu..

      iye.. gigi awak akan berubah warna.. sebab rawatan ni menggunakan sealer..dan bahan ini boleh menyebabkan gigi berwarna..
      tetapi masalah itu boleh ditangani dengan.. rawatan bleaching ataupon buat crown kat gigi tersebut..

      besi tahan karat? ade buat tiang kat dalam gigi kot.. nak buat gigi tu x mudah pecah.. ade buat crown x? kat gigi kwn awak tu?

      p/s: doraemon cakap die x sihat.. dia nak tido awal malam ni..wakaka..^^

      Delete
    2. hahaha..sorry dr..sy igt bile dah abis komen pas2 tkan publish dye kluar trus.. rupenye tidak same skali.. haha.. hahhhh..!! dah meninggal??sedihnye..kwan sy cakap sakit..(nk kene gigit ni kawan sy ni) rawatan bleaching??kene google ni..boleh sy tau gigi akan berubah jadi wrne ape??pink??blue??yellow??gold??chrome?? arghhh..tkut la pulakkk..

      p/s:kalau doremon xsihat..spe y main gitar lagu doremon ni??adakah.. ghooooooossst..(rase mcm dduk kt zman kanak2 la dgr lgu ni..hehehe)zZzZzZzz(tertidur)

      Delete
    3. hahhh..satu lg terlupa..tah la nkt gigi kawan sy 2..nmpak hitamm je smue..(menakutkan la)

      Delete
    4. Hahahahaha...
      Warna ape? Kekadang warna kehitaman.. ke coklatan.. yang penting .. warna die lain lah dari warna gigi yg lain..
      Cis... doraemon ni bangunlah.. ade org nak jumpq ni... grrrr(sambil cekak pinggang)..

      Owh.. mungkinkan itu crown kot..kat gigi kawan awak.. kita panggil sebagai.. full metal crown..^^

      Delete
    5. dr..ptg td sy da buat da pn rct ni kt klinik gov..xsakit pon walaupun dktr 2 x bius(dlm keadaan brlagak)haha..harap2 bkn wrne pink.. abih 2 kalau da brubah warne kene g wt rawatan bleaching la ni mcm y dr ckp 2??pas2 ok balik?0oo..tp kn dr..besar jgk lubang y dr 2 buat kt gg sy td..gg asal sy tinggal suku je..y lain smue tmpalan..next appointment sy 22/7 ni..lame nye la nk kene tggu..hmm(sambil mengeluh) xpe dr..doremon da bgn da 2.. 2 ha dye tgah main hula hoop smbil ttup mate x prnah bhenti2 dr dulu..btw..thanks a lot dr sbb sudi jwb pertanyaan sy 2..(nanti nk tnye lg ni)hehe

      Ooo..metal crown rupenye..igt kan gg dye ttbe brtukar jd wrne 2..pelik gk 2..

      Delete
    6. hah!! kan saya dah kata x sakit..kan2.. belanja dorayaki..!!
      ^^wakakaka(gurau je ni..^^)
      warna pink? boleh ape.. nampak jambu sikit..^^hahaha..
      haah.. boleh juga.. kalau berwarna.. awak jangan risau..
      saya rasa awak kena buat crown nanti..sebab macam banyak jer stuktur gigi awak yang hilang tu..
      cis.. doraemon tu tengah mengigau..jangan kaco..
      wakakaka..
      oakylah.. no hal punye.. saya sudi je jawab.. ^^

      Delete
    7. yes..xsakit pon..hahh dorayaki??boleh2..dr pnjam la kt doremon pintu sukahati(asyik ngigau main hula hoop je kje dye)..nnti sy kasi adress umh sy..ps2 sy belanja dr mkn dorayaki y sy sniri buat walaupun sy sniri xprnah mkn(kene mkn smpai habis..kalo x xbleh balik)..haha..pink??eeeuuwww..!!tgok nme sy da ganas..xkn wrne pink..xnk r..mmg bnyk pn struktur y hlng..bleh kate 85% da hilang.. tp kn dr,bleh ke dr klinik gov ni buat crown kt gg sy?(tanye lagi)heishh..

      Delete
    8. mane boleh.. die marah ambil barang die sesuka hati.. nanti die merajuk.. 3 lori dorayaki pon x boleh jamin boleh pujuk die tau.. wakakaka..
      hah!! awak buat sendiri? x pernah cube pon? tak mo.. tak nak tak nak..!!!(larikkk!!!!!)

      crown kat gigi? ade je.. tapi berapa tu akk x pasti..^^

      Delete
    9. alaa..dr ckp kt doremon name pn pntu sukahati..sukahati la nk ambil bile pn kan..kakakaka.. amboi...igt sy xreti masak ke..hari2 sy tgok masterchef australia tau x..hahahaha..kalo cube skali pasti xrugi..kakakaka..

      ohh..kene pkai crown la nnti kt gg sy ni..btw dr da abis stdy ke??

      Delete
    10. mane boleh.. doraemon ni nampak je lembut je.. tapi keras kot.. penat nak jage hati beliau tahu..adeh..(garu2 tangan..)
      eleh.. setakat tengok.. baik tak payah..(org aus boleh ke masak dorayaki.? hah..jawab2..)

      x abis lagi dik oii.. tapi InshaAllah.. kalau akk lepas exam final ni dalam dua minggu lagi.. InshaAllah.. dah abis lah...yeay!!

      Delete
    11. salam..dr..ptg td sy da buat rct y terakhir..allhamdulillah da selesai..hehe..trime ksih la dr sbb slame ni bnyk jwb soalan dr sy.. exam dr mcm mne??

      Delete
    12. salam destro..
      Alhamdulillah.. alah.. takde apenye pon dik.. akak jawab sekadar yang akak mampu je..alhamdulillah.. akak dah habis exam dan dah jadi doktor gigi dah.. baru je semalam dapat keputusan..yeay!!^^

      Delete
    13. waaaa... congrats..!! hehehe..dr brtugas kt mane skng ni??

      Delete
    14. x tahu lagi dik destro..
      jadi penganggur lah dulu.. dalam bulan 10 nanti baru tahu.. yeay!! duduk rumah jadi anak dara kampung balik..hahaha..^^

      Delete
  42. salam dr..nk tnye sikit ni.. sy ni akan menjalani rct ni khamis dpn..gigi y bakal di rct kan ni ialah gigi dpan bahagian atas (central incisors)..jd soalan y bernilai hmpir satu juta ini berbunyi bergini..hehe.. lepas sy buat rct 2 adakah gigi sy akan bertukar mnjdi hitam??sbb sy tgok procedure nk buat rct ni para dr ade bubuh keluli tahan karat..pastu sy ade tgok gigi graham kawan sy y pernah buat rct 2 ni jd wrne hitam..pastu rct gigi depan bhg atas ni boleh tahan berape lame eh?? pastu kemungkinan nk brjaya rct gigi dpan bhgn atas ni tiggi atau rendah??dan SOALAN PALING PENTING ..SAKIT X dr buat rct gigi dpn ni??ARGHHHHH takutnye.. harap dr boleh balas komen sy ni secepat mngkin.. terima kasih dr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan saya pon bernilai sejuta jugakk..
      tu kat atas tu saya dah balas.. mesti penat hang tuliskan..adeh.. banyak betui komen hang..hahaha..

      Delete
    2. dr..lupe nk bgtau..komen sy y first skali 2 ialah karangan penuh..y atas ni ringkasan dye..so spe2 y nk amik spm krtas b.melayu bahagian ringkasan boleh refer cntoh jawapan ringkasan y saya da buat ni..mybe boleh mmbntu dapat failed dlm BM..dr tlong la promote kan cntoh jawapan sy ni.. hahaha (malunye sy)

      Delete
    3. cais.. amboi nak jadi ape? contoh jawapan.. amboi2.. nampak banyak je keslahan tata bahasa tu... hahaha(cabut jugak gigi budak ni karang..grrrr)

      Delete
  43. slm dik..akk nk tnye gk ni buleh?hee..ni kak wawa from slyg.
    gusi hujung bwh akak stat bengkak..pastu msuk hri kedua bru ade nanah..tu pun sbb jmpe dr..and dr..tekan bg nanah tu kua..awww..skg akk mkn antibiotik n gusi msih sakit skit2.
    mshlhnye gigi geraham hujung akk ni penah kena tampal tpi tmpalannye mcm xfull..bila mkn kdg adela sisa2 yg lekat kt situ.
    dr.gee rs bleh tmpal aje ke geraham tu nti or cmne ye?
    kalau dh kes gusi bernanah ni kira gigi yg dekat tu leh tmpal lg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak..
      Maap lambat balas..
      Kalau berdasarkan histoy yang akk kasi.. saya rasa gigi tu hanya boleh diselamatkan dengan rawatan akar.. kalau buat tampalan biasa.. nanti sakit pulak lepas tampal..
      Klu akk x nak buat rawatan akar ni.. cabutan sahajalah rawtannya.. dan buat gigi palsu..^^

      Delete
  44. wahh... macam kaunter pertanyaan pulak kan.... hehehe harap ikhlas menjawab pertanyaan kitorang.. hahha... nak tanya... kalau macam gigi depan nak buat root canal ambil masa berminggu2 ke just sekali jumpa je??? plus gigi tu dah mati?? kalau gigi mati ni bleh kena infection juga ke?

    ReplyDelete
  45. eh... mana pergi soalan aku.. huhuhu... teremove pulak dah... terpaksa taip balik... heheheh tuan doktor... saya ada nk tanya... gigi dpn sy dh di tampal dr umur sy 12 thun,dn pernah di tampal balik (tak ingat umur brapa) skarang dh 22 tahun... baru2 ni sy g klinik gigi untuk buka tampalan and buat tampalan baru sebab, tampal tu macam dh bocor... masalahnya time dr tu buka tampalan gigi ni, dia ckp ngan sy gigi sy dh mati, dn kena buat root canal, masalahnya klinik dia x de barang tuk buat root canal, dia kta x bleh tutup gigi tu, sbb kalau tutup takut gas dia x dpt kuar and nt akan benanah, so sy paksa dia tutup depan tapi buat lobang kat blakang gigi. skang ni ade kt kg, ingatkan nk buat root canal kt hometown je, sbb senang mak abah bagi fulus.. hahah... persoalannya di sini, kalau gigi mati and gigi depan, brapa lama masa yg di ambik utk buat root canal, ada yg kata sampai 3 kali jumpa(sampai berbulan2), masalahnya sy dh kena balik balajar dh, takut x cukup masa pulak nk buat root canal dkt hometown..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam adilah lee..
      Maaf ye lambat balas.. saya sibuk sikit..^^
      Okay masalah masa ye.. cenggini.. rawatan akar ni.. jumpa die paling maksima.. kalau xde ape2 masalah 5 kali jumpa.. siap review lah.. paling minima 3 kali jumpa.. dan biasanya ia ambil masa 2 minggu interval antara tarikh rawatan akar tu..^^
      Jadi lebih kurang 2 bulan setengahlah.. kalau paling lama pun..^^

      Delete
  46. Salam, klinik kat mana ??? Saya mau pg u punya klinik gigi tgh sakittt helppppp... Pls email me ur clinic detail at mirai_noha@hotmail.com.. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jang lumak.. alamak sakit gigi ke?
      err.. saya xde klinik lah.. saya baru je student pergigian.. maafff!! sangat..!!!

      pergilah klinik berdekatan.. mesti sakit sangat ni..

      Delete
  47. salam, nie akak ayu, masih student yer tak pe nak tanya ckit. kenal x dr norhashimah? akk dulu selalu jumpa dan wat rawatan ngan die masa die keje kat klinik bsr gg kb. tp leni akak kat kulim. payah nak buat kat hmtown. dari ape yg dibaca susulan ke2 utk sesapa yg buat rct selps 2minggu. akk baru buat pg tadi dan appointment ke 2bulan 11 nie. ok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak ayu.. dr norhashimah.. oo kenal.. tapi lama dah dr tu ade kat usm.. masa tahun empat x silap saya dia dah xde mengajar kat sini..^^

      rawatan susulan dua minggu tu.. sebenar nya nak beri kesan pada ubat yang kita masuk dalam akar gigi supaya bertindak balas bunuk bakteria yang ade.. ia memerlukan sekurang2nye dua minggu.. tapi kalau lama2 biar kosong x boleh juga.. owh dalam 4 bulan juga ye.. saya pon x pasti lah kak.. tapi saya pernah dengar lah.. kalau lebih dari 6 bulan mungkin gigi tersebut boleh dijangkiti balik.. tapi akk jgn risau... kalau akk ade simptom sakit gigi.. kat gigi tersebut.. akak boleh terus dpatkan rawatan..^^

      Delete
  48. Salam..sy nak tanya..gigi geraham bawah (hujung)sy dah berlubang(sgt teruk).Telan air suam/panas apetah lagi sejuk.confirm mengalir airmata(automatik).separuh drpd bahagian enamel sudahpun pecah.Telan air liur pn rasa ngilu.Dari siang hingga skrg xboleh nak tido n makan.memang sengsara.soalan sy..ape yg ptt sy lakukan?
    Cabut?RCT?

    ReplyDelete
    Replies
    1. geraham, hujung? gigi bongsu?
      kalau bongsu.. cabut je laa.. hahaha(macam kejam plak akk ni kan.. adeh.. maap2..)

      sian la ke die.. hmm.. sebelum buat rct ni, kene tahu jugak keadaan gigi tu, sama ada boleh ditampal sepenuhnye ke tidak lepas buat rct tu sesume.. kalau x membazir je la buat kan..
      tapi RCT la pilihan terbaik..^^

      Delete
  49. Salam..sy nak tanya..gigi geraham bawah (hujung)sy dah berlubang(sgt teruk).Telan air suam/panas apetah lagi sejuk.confirm mengalir airmata(automatik).separuh drpd bahagian enamel sudahpun pecah.Telan air liur pn rasa ngilu.Dari siang hingga skrg xboleh nak tido n makan.memang sengsara.soalan sy..ape yg ptt sy lakukan?
    Cabut?RCT?

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum Dr.Sy nak tanya..gigi geraham hujung (bawah) sy dh berlubang(sgt teruk).separuh bahagian enamel dh pecah.Telan air panas/suam/apetah lagi sejuk..mmg automatik mengalir airmata (bukan menangis)..nak makan pn takut sb telan air liur pn dh rasa ngilu n berdenyut2.dari siang smpaila skrg xblh nk tido.kt tmpt keje,dgr org bercakap pn rasa nak bagi tapak kasut kt muke.
    Soalan sy.Apa patut sy buat?
    Cabut?RCT?Biarkan?Mintak orang tumbuk kt tmpt sakit?Cabut sendiri?
    skrg pn rasa mcm nak gigit je keyboard ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa??? nak gigit keyboard?? jangan!!! hahaha

      Delete
  51. doktor, saya pernah buat RCT. masa doktor masukkan jarum (K-file). time x-ray, dpt dilihat jarum tu bersilang atr satu sama lain. now, dh 3 bulan. rasa macam sengal2 gigi tu. is it normal? tak da side effect jangka masa pjg ke? :(

    ReplyDelete
  52. doktor, saya pernah buat RCT. masa doktor masukkan jarum. time x-ray, dpt dilihat jarum tu bersilang atr satu sama lain. now, dh 3 bulan. rasa macam sengal2 gigi tu. is it normal? tak da side effect jangka masa pjg ke? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa kali dah buat rct tu?
      sengal2? sakit berdenyut denyut sampai x tahan ke?
      sengal2 biasa tu biasa.. tapi kalu sakit denyut2 x leh tahan tu.. lain macam, kene jangkitan balik tu.. baik jumpa dentist..

      Delete
  53. salam sis..gigi hujung skali blah kiri sy nie dulu mase skolah pnah kne tampal..lpas tu tampalnye dh tercabut..sy nie tkot nk g klinik gigi jadi sy biarkn laa smpai skrg..dh bnyk kali sakit dh tp sy telan ubt tahan sakit jela..smlm gigi sakit sgt smpai xg kje..gigi sy nie dh berlubang besar,lpas tu gigi yg berlubang tu tepi2 dia dh pecah..jd sy nie mmg kne bt rawatan akar atau mmg kne cabut tros..huhuhu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.. dah pecah.. macam dah byk je stuktur gigi takde..
      macam nila.. kalau stuktur gigi tu boleh tampal.. boleh buat rct ni.. kalau x.. cabut laa rawatan yg tinggal.. alahai sian gigi..

      Delete
  54. hye akak dentist-to-be! hehe. nak tanya sikit la. saya baru buat rct semalam utk first visit. gigi geraham kecik. sy nak tanya mcmne cara pemakanan n berus gigi sume tu? sy mcm risau nak berus dkt part yg bt rct tu. takot terkeluar pulak yg tampalan sementara tu. rasa cam awkward sikit la. dh lama tak trime rawatan gigi. lupa dah mcne. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh.. boleh je berus cam biasa.. cume jgn kuat sanagt.. cukupla nak bersihkan tempat tu..
      guna berus gigi yg lembut..^^

      Delete
  55. knok..knok...salam doktor..owh boleh ye duudk?ok2 tqvm.ni nak tanyalah doktor,raya ni banyak benor kunyah biskut raya yang keras,tiba2 terasa sakit gigilah doktor.apa?kena cabut huwaa tak mau tak mau he3...

    alah saja je main2....takde sakit2 pun.huishhh ramai benor komen entri ni,gee.kak lea yang tak sakit gigi ni pun tiba2 terasa sakit he3...senak perut bayangkan masalah diorang kat atas huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. itulah kak lea.. byk sangat.. haha.. saya jawab ape yg termampulah kan.. adeh..
      this is small matter.. ade lagi teruk lagi.. sian mereka.. jadi jagalah gigi anda baik2!! hurp2!!

      Delete
  56. salam..nk tny skt sy ada wat tampalan pd gg geraham atas sblh kanan agak besar jgk lah tmpalan tu tp xsmpai sbln tmpalan tu dh tercabut..smpai skrg blm dtmpal lg risau jg gg tu patah ke apa..yg menjd mslh skrg ni gg geraham yg sblh bwh yg ada tmpalan yg trasa skt mcm bdenyut2..tkt nk g jmp doc tp apa cdangan bakal doc ni thdp gg2 sy tu..smda kna wat tmpalan br atau rwtn saraf keapa? Sb risau jd lain plak huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...
      1. pergi tampal gigi atas tu dengan segera!!(wajib..)
      2. gigi bwh tu macam dah meninggal je.. tapi dok tahu jugak.. kene cek dulu baru tahu.. kalu doh meninggal, samada buat rawatn akar atau cabut, bergantung kepada keadaan gigi tersebut.. ^^

      Delete
  57. Salam doktor, thn 09 sy ade buat rct ni tp dr tu xde plak buat xray. Dia just bius je. Gg depan 2btg. Skg gg ni xde mslh. Wajib ke xray tu sbb sy nk buat rct lg kt gg geraham atas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. dah 5 tahun kan.. kalau xde masalah xpe kot..
      awak cuba bincang ngan dentist awakk..
      xde kene mengene ngan gigi nak buat rct tu pon.. xpe..^^

      Delete
  58. Salam..saya dinasihatkan oleh doktor untuk buat rct. setelah buat research pasal rct; ada satu artikel kata rct punca kanser. betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. rct menyebabkan kanser.. hmmm.. camnila.. cuba awak baca balik artikel dan sumbernye tu tahun berapa.. dari situ awak akn paham..^^

      Delete
  59. singgah sini tgk info pasal root canal. friday ni ada appointment dgn dentist.:)

    ReplyDelete
  60. salam dr..sy da bt rct last week.sy bt rct pd gigi geraham kecil. sbbnye gigi tu ada tampalan lame yg bsr dan gusi kt bhgn tu pon da kuar nanah.pas bt rawatan,ada ulcer kt gusi tepi gigi.bsr jgk ulcer tu.btol2 kt tepi gigi.gusi bengkak sbb ulcer tersebut. 2nd appointmnt lg seminggu.normal x pas bt rct akn kuar ulcer camtu.bole sebabkn infection lain x? tq dokter..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh ulcer?
      mungkin terluka masa pasang getah masa buat rct..getah tu fungsi nak lindungi mulut dari kena masuk dengan benda2 dan alat masa kami buat kerja.. ade je yg kene gitu..
      dah okay kan?

      Delete
  61. sy nk tanye kalau sakit gigi smpi ke gusi kne wat bnda yg atas ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh!!! kene chek dulu.. kot2 gig tu masih hidup ke x?
      rawatan ni hanya untuk gigi yg dah mati je..^^

      Delete
  62. salam,nak tnye,lepas cabut gigi perlu ke dressing?kalo x dressing xbole ke?

    ReplyDelete
  63. salam,nak tnye,kalo lepas cabut gigi perlu ke dressing?kalo x dressing xboleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dressing? tak perlu.. tapi kene review.. datang balik takut ade infection ke.. kalau ade infection dan patient sakit baru dressing.. kalau x , x perlu..^^

      Delete
  64. erm mcm nk solve Single Dark Teeth Bleaching, Externally haa ? ermm gigi tu kena cabut kee :( harap2 tidak :') ..please bagi jwapan nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh!!! x perlu.. ade cara nye..
      gigi cabut kalau dah mmg x boleh diselamatkan.. huiii sayang gigi..hahah..

      depend dengan punca gigi tu berwarna..
      dengan tu ada cara tersendirilah kita nak selamatkannye..

      Delete
  65. Nak tanya..kalu gigi tu dah tak boleh tampal dah tak bole buat rct ke? Kalau cabut just biar kosong la ye? Tade gigi geraham susah nak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. itu je rawatan yg tinggal, jgn risau, boleh tempat kosong terbut boleh ditukar dgn gigi palsu, implant, bridge atau lain2 berdasarkan kesuaian pada condition mulut..^^

      Delete
  66. Salam..saya dh buat rct yg pertama..nk tya ttg cara makan..boleh ke guna gigi yg ada tampalan sementara tu?rct yg kedua lg 2 mggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. tampalan sementara ni x berapa kuat, jadi cuba elakkan guna gigi tersebut.. atau nak guna juga.. jgn guna untuk makan benda yang keras2.. macam daging atau kekacang..

      Delete
  67. Salam..hr ni hr ketiga lepas tampalan pertama. Tiba2 pg td ada rasa berdenyut kat gigI geraham yg ditampal tu..lepas mkn antibiotik ok pulak, nk tya kenapa ada rasa mcm tu?. Bolehkah sakit tu berulang lagi?. Rasa ngilu pun ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit.. berdenyut? adekah menganggu tidur?
      kalau ye.. mungkin gigi tersebut tellah dijangkiti kuman..
      antibiotik membunuh kuman dalam gigi, justeru mengurangkan sakit tersebut.. dan ia boleh berulang jika x dapatkan rawatan selanjutnya seperti rawatan akar atau cabutan..^^

      Delete
  68. Doc..kenapa slps 4 hr rct pertama gigi sy tiba2 rasa sakit n berdenyut..normal ke?apa yg sy kena buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin masih ade sisa kuman dalam akar masih tertinggal, jadi jumpa segera dengan dentist awak .. sian die..

      Delete
  69. assalamualaikum doctor, saya mengalami sakit gigi berdenyut sampai ngilu tahap gaban macam kena renjatan elektrik bervoltan tinggi pon ada. tak boleh tidur siap mimpi2 kena lightning strike lagi kat gigi ni. setiap malam saya abuse T.Ponstan & T.pcm. saya dapati gigi geraham bongsu atas kiri ada pecah, mungkin lubang kot, oh tidak :( saya belum pernah mengalami gigi berlubang seumur hidup. rajin pakai floss, dan gargle dengan listerine, plak pun takde. ni bila dah kena macam sedih rasa. grieving sudah :(
    adakah root canal treatment berkesan untuk saya? kalau kena cabut, sedih lah rasa ini. sayang je sebab semua gigi dah complete :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      owwhhh.. haiiii.. memang xleh selamat dah tu.. game over... T.T
      gigi bongsu memang jarang sangat org buat rawatan akar..
      memang biasa gigi geraham bongsu cepat berlobang kerana dia paling belakang dan disusah untuk dibersihkan..
      sabar ye..
      memang kene cabutla tu..
      maap lambat balas..^^

      Delete
  70. salam Gee GTG! bakal Dr yg sungguh ramah melayan pesakit...saya ada phobia dgn dentist yg amat dahsyat. saya kene buat root canal long time ago tp disebabkan sy jatuh pengsan tiap2 kali nak gi dentist sampai skrg la x buat2. tp bila lelangit saya mula bengkak dan sakit...saye takde pilihan. soalan saya, kalau gusi dah tahap berdarah tu masih sempat lg ke nak buat root canal. boleh kan? boleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... pengsan!!!!
      adehhh.. jangan la camtu.. kitorang bukan garang pon.. gigit sikit jee.. hahaha
      boleh lagi.. InsyaAllah..
      jika gigi tu masih boleh ditampal dan gigi tu tidak bergoyang.. ^^

      Delete
  71. Assalamualaikum....gee gtg ..saya telah menjalani rct pada bulan mei 2013 ...hingga kini saya tidak melakukan rawatan ke 2 ..apa akan terjadi pada gigi tersebut jika saya tidak membuat rawatan ke dua...( adakah sakitnya akan lebih hebat dari sakit mula2) boleh terangkan sedikit cara rawatan crt kali kedua...# masih rasa sakit masa rct pertama...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      kene buat.. rawatan pertama die buang kuman dalam akar tu, jadi jika dibiar lama.. akar tersebut kosong dan bakteria boleh masuk balik kedalam akar tersebut.. dan menyebabkan awak sakit gigi balik.. cepat2laa pergi buat rawatan kedua, okay?^^

      Delete
  72. assalamualaikum ...dr gee saya baru sehari membuat full rawatan akar..tapi sekarang gigi tersebut rasa sakit n ngilu..memang akan rasa sakit untuk 2 minggu selepas buat rawatan..adakah sakit ini normal..risonya saya coz takut ada kuman or apa..#saya buat di klinik swasta hampir beribu dihabiskan that y saya riso. kolo tengok x ray gigi selepas rawatan mcm ok la.. tapi x tau la... (dr tu ckp everthing will ok...tapi saya mcm riso ja..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      kalau sakit berdenyut dan menganggu tidur, mungkin telah dijangkiti kuman buat kali kedua.. dan kena buat retreatment baliklah..
      kalau ngilu sahaja.. insyaAllah xde ape2..
      ^^

      Delete
  73. hi dr gee... salam..sy nak dapatkan mungkin pandangan ...sy tgh membuat rawatan periodontisis di klinik kerajaan (alhamdulillah services tip top..sgt puas hati) . rawatan itu baru bermula september lepas. selepas beberapa menjalani rawatan..tetapi sy dapati gusi saya masih bernanah lagi....

    juga terdabat 2 batang gigi saya dah lari dari kedudukan asalnye...adakah gigi ni boleh disusun semula selepas selesai rawatan perio saya....

    adakah gigi masih boleh ditampal jika kerosakan gigi wujud di sekitar panggal ?gigi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..
      rawatan, periodontis ni untuk rawatan bagi pesakit yang mengalami perubahan abnormal pada tisu periodontium(tulang, cementum, gusi dan periodontal ligament)
      rawatan pada tisu tersebut, memang perlu .. tetapi cik kena menjaga juga kebersihan mulut(kene tip top juga..) baru rawatan itu akan berjaya..

      biasanya, pesakit yang mengalami massalah perio ni.. memang akan mengalami, pergerakan gigi yang tidak normal kerana kehilang tisu sokongan pada gigi, saya tak pasti boleh atau tidak..jika cik masih muda lagi.. mungkin boleh syorkan membuat rawatan orthodontic.. tetapi.. masalah perio cik kena settle dulu..

      gigi rosak tersebut mungkin boleh.. dan mungkin tidak.. berganttung kepada keadaan gigi tersebut..

      Delete
  74. Assalamualaikum dr gee..sya mnglami masalh gusi bengkak dan benanah pda gigi hadapan(atas)...dr ade mncdagkn sya spya mmbuat rawatan akar dn sblum 2 ade bgi ubat surut bengkak dn antibiotik tpi ubat 2 xbrkesan pda gusi saya..gusi saya msih bengkak dn brnanah,saya dh hbiskn ubat tu 5 hari lps..adkh sya kna ambil ubat tu skli lagi sblum mmbuat rawatan akar atau trus buat je rawatn tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh terus buat rawatan..
      rawatan itu boleh membuang nanah yang terdapat pada bengkak tersebut..^^

      Delete
  75. hi doc. pg td sy buat cabutan di klinik krjaan. ttp cabutan x brjaya sbb sakit sangat sms cbtn dilakukan wlpn da kena bius. sblm ni dentist pernh ckp gigi geraham da mati. dia bg antibiotik. pas tus bengkak pd gusi x hilang. td pun sbb x bjaya dicabut, tinggal separuh dr gigi geraham pecah disebabkn tool dentist. p dentist bg antibiotik utk 5 hr. blh x sy cabut/ buat rawatan utk gigi mati slps gigi sy tinggal separuh d klinik pergigian swasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay...berdasarkan apa yang anon cakap.. seperti dah banyak stuktur gigi yang dah hilang.. seperti tak sesuai dah nak buat rawatan akarkan?
      lagi pun gigi tersebut sudah ada attempt nak cabut..
      jadi kemungkinan gigi tersebut sudah goyang sangat tinggi..
      seeloknya cabut sahaja..
      itu berdasarkan pendapat saya..^^

      Delete
  76. Salam sis..gigi di bhgian dpan sy patah n sy ad buat rawatan tampalan gigi untuk tampal bhagian patah.skrg gusi sy bengkak..rawatan akar sangat2 sakit ke n apa effect selepas rawatan akar?adakah gigi perlu digantikan dgn yang palsu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sakit.. kerana.. gigi tersebut dah mati.. cuma.. mungkin sakit terkena gusi ke ape ke.. jangan risau.. ubat bius ade..^^
      effect die?
      gigi berubah warna, sakit(kalau rawatan x berjaya), reinfection, gigi mudah patah

      crownning mungkin perlu kalau stuktur gigi dah berubah warna atau banyak yang hilang..

      Delete
  77. salam...
    sy nak tanya...
    2 minggu lepas sy ade cuci and tampal gigi saya...
    masa dia cuci tu mmg sakit sgt2.. berdarah2... ngilu...
    then dia terus tampal...
    disebabkan tu gigi sy sakit sgt2.... and goyang..
    kenapa ye jadi mcm tu? ape rawatan yg terbaik perlu sy buat ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuci gigi memang akaan menyebkan pendarahan, dan bergoyang terutama, jika terdapat banyak karang gigi..
      kerana tulang penyokong gigi telah berkurangan.. dan bila bergoyang.. memang akan sakit.. rawatan terbaik.. cik boleh cuba dapat kan consultation dengan pakar gusi.. kerana kemungkinan cik mengalami masalah gusi..^^

      Delete
  78. and adekah gigi goyang yg baru ditampal ni kena cabut jugak sbb goyang? tk ade cara lain ke selain cabut? sebab bila saya kunyah nasi mmg sakit.. tamplan jadi kedalam selepas keras

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin tidak.. jika betul cik mengalami masalah gusi ada rawatan yang sesuai untuk gigi bergoyang..^^

      Delete
  79. sy umo 19,,lepasan stpm,,sy pernah buat rawatan akar 2 taon lps kt gigi depan,,lpastu smalam gigi sapa patah sbb tgigit tulang ayam..agak2,ape yg harus sy buat,,xkan nk pkai gigi palsu muda2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba dapatkan consultation dengan dentist yang terdekat.. mungkin kalau gigi terbut masih boleh diselmatkan.. mereka akan mengesorkan membuat crown pada gigi..^^

      Delete
  80. saya sudah berumur 25tahun dan pernah melakukan rawatan akar dan crowning di 1 gigi depan saya dan gigi sebelahnya juga ditampal..gigi saya juga tidak teratur kerana ade taring di kiri kanan gg...boleh kah sy memakai braces utk menyusun gg saya smula? dan boleh gg yg ditampal dan di crown dipakai braces? ade effect buruk x kt gg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. xde masalah.. x silap saya.. ade tampalan khas yang digunakan untuk melekatkan besi dengan crown..

      Delete
  81. salam Dr..

    saya ade masalah gusi..gusi gigi depan sy kerap mengeluarkan cecair bewarna putih.saya x tau itu nanah @ ape.tapi setiap kali saya tekan gusi ni akan mengeluarkan cecair tersebut.
    untuk pengetahuan tiada rasa sakit.dan masalah ini berlarutan dah hampir setahunputih.saya x tau itu nanah @ ape.tapi setiap kali saya tekan gusi ni akan mengeluarkan cecair tersebut.untuk pengetahuan tiada rasa sakit.dan masalah ini berlarutan dah hampir setahun .saya pernah buat rawatan di
    klinik gigi.dr hanya cuci gigi dan berikan antibotik sahaja.tetapi sampai sekarang "nanah" masih keluar jika ditekan.saya jg mengalami masalah gusi berdarah setiap kali gosok gigi.boleh x dr syorkan ubat gigi terbaik buat yg mengalami masalah seperti saya ni..TQ ye sudi luangkan masa baca masalah sy nie =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa anda boleh mendapatkan rawatan kepada pakar gusi.. atau klinik periodontik.. mungkin awak mengalami masalah gusi.. jika nanah tersebut keluar disekitar gigi..

      Delete
  82. Slm dr.. sj dri sekolah men lg sy da pakai gg palsu atas sbb xdpt dielakkan...huhu... n now sy dh 25 thun.. skrg ni terfikir nak buat crown pada gg depan sy... sbb susunan gg sy tak cantik.. nk senyum pun malu..... so pe pndpt dr?

    ReplyDelete
  83. Slm dr.. sj dri sekolah men lg sy da pakai gg palsu atas sbb xdpt dielakkan...huhu... n now sy dh 25 thun.. skrg ni terfikir nak buat crown pada gg depan sy... sbb susunan gg sy tak cantik.. nk senyum pun malu..... so pe pndpt dr?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. saya rasa saya x boleh nak berikan jawapan.. treatment untuk awak perlu dibuat.. apabila saya tengok gigi awak..
      mungkin awak boleh buat rawatan braces? atau implan? banyak lagi.. maaf ye..^^

      Delete
  84. Saya nk tnya dua2 gigi depan yg diatas saya berlubang kehitaman tapi bukan ditengah tengah tetapi gigi yg tengah belah kiri kehitaman dibelah kiri dan begitu juga dibelah kanan jdi soalan apa rawatan yg perlu saya ambil,berapa kos yg paling murah atau terpaksa mencabutnya..itu saja trima kasih..

    ReplyDelete
  85. Saya nk tnya gigi say dua2 yg diatas tengah2 berlubang kehitaman tpi bukan ditengah2 tpi gigi tengah yg kiri berlubang dibelah kiri dan begitu juga gigi kanan dan gigi saya jenis rapat,jadi apa yg rawatan yg patut saya lakukan,berapa kos yg paling murah atau terpaksa dicabut.. Itu saja,terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tampal jew.. paling murah.. kat goverment clinic.. seringgit je satu gigi.. huahuahu..^^

      Delete
  86. salam Dr.
    saya nak tnya jugak nie.. semlm bru saya buat RTC kt gigi depan saya nie.. tp alahai rasa sakit nya.. denyut2, kalau ketuk2 gigi tu dgn gigi bwh pun sakit.. kenapa yer dr.. nk tido pun xselesa..next app lagi 2 weeks ni..huwaaa...rasa nk cabut je gigi.

    ReplyDelete
  87. salam awak, nk tnya brapa kos rawatan akar ni?

    ReplyDelete
  88. Sy nk tanye....5thn dulu gigi dpn sy jd serpih sebab gigi benda keras....jd sy buat rawatan akar (masa tu sy xtau pon ape tu rawatan akar)pastu doc tu tampl serpih yg hilang tu,tp warna x same ngn gigi asal...dan skng yg terbuka hati nk pakai braces sebab nk cantikkan senyuman...bleh ke sy buat braces tp gigi dpn sy ditampal slepas buat rawatan akar...tq

    ReplyDelete
  89. 9 thn lepas gigi dpn patah sebab gigi benda keras....cume tinggal serpih skit saja...sy terus ke klinkk gigi...dia buat rawatan akar dan tampal..tp tampalan tu x same ngn gigi asal....br2 ni sy terbuka hati nk pakai braces sebab gigi x cantek....sy nk tanye bleh x sy pakai braces sedangkan gigi dpn sy tu da buat rawatan akar dan ditampal....apa pandangan doc......thanks

    ReplyDelete
  90. hi nk tnya..pg td sy pg jumpa dentist untuk tampal gigi...dh masuk 12 jam dh..gigi sy rasa sakit sgt.bdenyut2..knp ek?

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template