Friday, December 14, 2012

She KnoW MoRE ThAn A MUsLIm..^^

salam..

hari ni entry kedua saya..
as my previuos post story about my lovely friend

kawan saya ini seorang yang non muslim..
tapi basic islam dia tahu..
paling bagusnya.. dia tahu bila waktu solat bermula..
dan bila waktu solat habis..
walaupon waktu subuh..
and even not in malaysia..

disini saya nak menceritakan 3 kisah mengenai beliau..
cuma mahu beri pengajaran kepada muslim kita..^^
this story is from her mouth..
from what dia experience..

-1st story-
location: Indonesia

Y dapat pergi ke indonesia untuk poster presentation..
dia pergi bersama 5 orang lagi..
dan 3 org daripada tu ialah muslim..

story about 1st person-
this girl sama blik hotel dengan dia..
yes she is muslim..
when subuh time..
dia pasang alarm..
Y said to me that subuh start and end early in indonesia.
but that girl dint wake up..
Y wake her up.. because alarm is so noisy..
that girl wake up and then sleep back after stop the alarm..
because the time was 4.30..
Y try to wake her up..
but that girl still sleep..
at the end Y said like this..
"it already 4.30am, is up to you to wake up or not to pray, i already wake you up!!.."
(when she story this to me her voice tone is such like very angry..)
after that. that girl wake and pray)

when she want to start praying..
Y ask do you know where is the kiblat is?
the girl just said.."i don't know.. its ok i just look up in my phone"..
Y:  aiyaa.. there is arrow on the ceiling , just refer that.."


and i just.. wow!!! Y you have done a very good job.. NICE!!
p/s: malu x klu non muslim kejut awak untuk solat..

-2nd story-
location: Indonesia

this about the about 2 remaining muslim boy in that group..

Y feel very frustrated with the this A and B boy in that group..
before they went to indonesia..
that A boy said that he will protect and show them place in Indonesia(because he have go to indonesia..)
Y and others give him the handphone as he is the leader..

but as they arrive in the indonesia..
janji tinggal janji..
what can i say this.. MELAYU MUDAH LUPA
that 2 guys disappear and play with his indonesia friend..
actually i dont mind if his friend is a guy but it girls..

Y said that: GATAL BETUL.. dah la lupa janji.. gee i memang benci betul tengok muka dia sekarang..ishh!! geram gila!!

not only Y hate him but also other group member..
sorry to say when i know about this.. i just can't see this punk face..
just want to *face palm!!*

and i just.. embarrased.. what to do.. lagi malu.. because he is islam..  aigooo~~
malula.. awak islam..kalau dah janji tu.. tunaikan la,,kan2.. aigoo~~

-3rd story-

this story about 2 years back.. when we have program in kampung
that time we are not in same group..

she stay in one adopted family with 2 muslim friend(C and D)..
also during subuh time..
seorang kawan muslim ni bangun(C) untuk solat..
masa program memang penat so yang seorang ni x bangun x sedar..
tapi yang si C ni bangun tapi x ada langsung perasaan dia nak mengejutkan si D ni..
masa pukul 7 pagi Y bangun..
dia nampak si C ni dah bangun tapi si D masih tidur..
Y tanya si C, si D dah solat ke?
C: belum..
Y rasa marah sungguh dengan si C.."kenapa x kejutkan.."
si C just tersengih2..
Y terus kejutkan si D..
terus si D bangun.. solat subuh gajah..

Y cakap dengan gee.. si C tu kenapa?? takkan perkara normal camtu pon dia x boleh buat..

this story i feel so pelik dengan sikap si C.. susah sangat ke nak kejutkan si D tu.. dia sanggupke nak tanggung dosa..
malu ke x dia kat Y yang bukan seorang muslim tapi masih ada rasa tanggungjawab nak kejutkan kawan solat subuh..

adeh.. what happen ?? nak masuk syurga sorang je ke??

p/s: mari doakan kawan say si Y dapat hidayah.. amin..^^

ambil pengajaran ya..

0 comments:

Post a Comment

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template