Wednesday, September 26, 2012

FiRst TimE AttaCk By VaMpIrE...

0 comments
salam...

hahaha.. Kidding..

today is my first time experiencing..

to be a blood donater..

wuahaha.. KISAHNYER..

satu pagi di department A&E HUSM..

pija- seminar pukul 11 pagi..

gee- pija nak pegi mane?(sambil tgok jam baru pukul 9 pagi)

pija- nak pergi derma darah, dah lame x derma..nak ikot jom..

gee- aaa~~ betul ker..(aku yang x pernah ade niat nak pergi derma..)
        gee takut jarum(bajet tiru iklan..tapi serius takot..cucuk org x takot.. nak cocok diri sendiri nangis~~!)

pija-jom la.. x sakit..(sambil terangkan aku cara diorang amik darah..)

aku ni jenis yang takot..jarum, jarum, jarum dan jarum.. tapi masa pija melangkah nak ke deparment blood(hentam jela nama die..aku lupe) tu..hati aku membuak-buak..nak experience benda baru.. tapi jantung aku dah macam nak meletop..wuargghh!! series aku seram.. terbayangkan jarumnyer yang besar menusuk kedalam vein aku yang keras ni..wuarghh!!! takot!!! (maafkan saya yang emosi ni..)

gee- jap pija die bagi anesthesia (pelali) x??

pija- bagila~~~ wuahaha..

sampai kat tempat menderma tu..

dah daftar.. and then test blood group..(I Blood Group B+..^^)
kitorang makan dulu..hihihi..FREE(itu penting!!!)

pastu amik blood pressure..(normal ok!!)
berat must more than 50kg..(pass!!)
tidur cukup must more than 5 hour(ok cukup!!emm klu terlebih x pe kan..)
xde penyakit teruk2 yang berjangkit(i normal ok..^^)

pastu aku pon duduk kat atas chair die..
first aku tgok dulu pija.. donate blood..
die bagi injection lignocaine.. untuk bagi x sakit masa cucuk..(sakit macam gigit semut jer..)
pastu die cucuk ngan jarum ..(BESAR!!!)
wuarghh!!! jarum2~~~( tips yang pija bagi kat aku.. JANGAN TEGOK..)
dia cucuk.. eh!!!! TAK SAKIT!! wahhh~~~~~

x sampai 3 minute .. beg i dah penuh..450cc..
pastu nurse2 yang baik2(sume baik2!!) kat situ suruh aku rehat lame2..(die cakap 1st timer kene bagi rehat lebih sikit..) withdraw darah 3 minute.. rehat 30 minute..wuahaha..

takot pengsan katenyer..hihihi^^

then sebelum pulang kami dapat hadiah vitamin B compleks dan sticker yang melekat kat tangan(^^)..
sebelum pulang.. sekali lagi kami makan telur separuh masak yang disediakan khas untuk kami..huahua

LEPAS NI AKU NAK DERMA LAGI..
YEA!!! I LOVE VAMPIRE^^
THANKS PIJA FOR CONVINCE ME..
klu x sampai tua la aku x nak derma darah sebab JARUM DIE BESAR!!!




Saturday, September 15, 2012

I am A FinAl YeAr sTudeNt!!! weee~~~

2 comments
salam.. semua..
saya dah officially jadi final year student..
tinggal 10 bulan je lagi..
jadi dentist..(kembang kuncup dah hidung i nih..^^)
x sabar nyer nak abiskan course ni..(weee~~~)

sekarang saya tgh posting a&e
kat sini kitorang tgok kes2 kemalangan, dan kes2 perubatan yang lain..
nak tahu x??
saya dah belajar cara nak ambil darah, cara nak jahit(bukan baju yer..^^)
dua minggu jugakla..
tapi sangat best..
dr dia pon sangat baik!!!
if i be a lecturer i want to be like them..
tapi saya x suka ajar orang..
mungkin saya jadi dr gigi biasa jer..
itu pon sudah cukup..
InsyaAllah..^^

_GEE_
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template