Tuesday, November 6, 2012

MInGgU DoPaN EDeN CuTi SeMiNggU.. YEah!!!

2 comments
ehem2..~~~

salam..
minggu dopan den cuti seminggu..
wee~~

tapi den ingat x nak balik la kan..
tapi disobab an.. den dah terkantoi ngan mak den yang den cuti..
terpaksola balik..
dah dio duk merayu- rayu den balik..
ayah den siap nak belanjo tiket laie..
agak eh haritu x puah nengok muko den yang cun nih..^^
montang-montang la den ni anak yang solehah(vomit~~!!)
den maleh sebonar eh.. sakit pinggang den naik beh lamo2 nih..adoiyai~~
tapi x baik jadi anak derhakokan..
(kang kono sumpah jadi peti ais sapo nak jawab.. nayo yo~~adeh~~)
jadi peti ais pon best ape..
boleh makan ais hari2 !!
dem!!!



xpolah.. lopeh ni memang xdo dah cuti lamo2 nih..
lopeh ni kono poei klinik yo..
monung nengok patient...
patient pon nengok kito.. yo tak??
adoiyai~~

tapi maksalah yang den cubo nak bangkitkan kek sini adolah..
tiket ko soromban abih..
pastu den x taula tiket ko bahau ado laei ko x..
cano tu minah oi.. apo den nak buek nih??

xpo lah cik liza ngan acik talib oi.. xdo tiket beh..
anakando ni cubola carikk alternatip yg lain..
huhu. naek plight ko (ingat ko anak tan sri ko..),
terain ko,
ah nek beskal pon x po..hahaha.
nengok la cano..

mungkin terbang terus ke serting..
muahahaha..
ape ko ingat ko tu burung ke gee..
keji betul!!!
one more dem!!
ekcelli birthday den 9/11 nih..
family x ponah sambut pon (not a tradition..tau2 jo dah tuo bangko dah).. 
sajo godik2 nak bagitau..
first time in 10 years, i will be at home during my birthday..
pergh.. gilo lamo.. haha..
biasola membosar kek asrama.. lalalala..
masok u plak jauh bebonar..
(mak sedaro pon dah x kona kek den ni hah..adoyai~~)
apo-apopun.. 
selamat hari jadi gee..

smile when you still can..
muahaahaha~~




p/s: pokek x bahaso nogori den.. hahaha..

no offence .. i just love my loghat.. haha.. lame dah x cakap nogori nih asyik kecek kelate jer 5 tahun ni..haha^^
abih la naik badan aku cuti nih..
pueh dah diet kat usm nih..~~

-gee-

Friday, November 2, 2012

Root Canal Treatment??

256 comments
salam..

rawatan akar or synonym nyer rawatan akar..

aku bukan apa teringat kat adik lelaki aku..

satu hari tu dia telefon..
satu pagi yang damai
sebelum raya puasa tahun ni(x ingat bulan berapa?)

baby i am so lonely lonely~~~(my ringtone..^^)

-salam..
-salam kak.. aku ni.. aku nak tanya sikit..
-hah!.. ape??
-tapi ko jangan bagitahu emak..
-(dia ni nak kawin ke ape.. serius jerk..cis nak langkah bendul nampak)..ye2.. ape nye?
-aku ada masalah sikit. aku tumbuk muka kawan aku.. gigi depan die patah.. berapa ringgit
 nak bayar rawatan gigi dia tu.. adoi ai..
-(muka aku rasa cam kene lempang jerk dengar..nasib baik hang jauh klu x aku tenyeh2 muka hang)
 ko tumbuk muka die? adeh..~~

lepas tu aku terangkan la kalau nak murah.. cabut gigi pastu buat gigi palsu..klu x nak buat rawatan akar atau omputihnyer ROOT CANAL TREATMENT tapi mahal sikitla..^^.

RAWATAN AKAR ni satu procedure yang menyakitkan bagi seorang dentist sebenarnya..
leher jadi teleng
mata jadi beku samapi gangrene
tangan mcam mr.crab..
adeh~~

bagi student macam aku.. satu pengalaman yang baru dan mencabar sangat..
kami terpaksa berdepan dengan musuh (bakteria) dalam terowong yang sngt dalam dan sempit.. adeh^^ senjata kami??


apex locater- kalau nak dapatkan lokasi hujung akr guna
benda ni..tapi kekadang x tepat jugak..
biasalah machine..

K file- ni kalau pergi berperang lebih kurang pedangla..
FUNCTION CAM GERUDI CANAL la..^^
ada senjata lain yang lebih kurang macam ni.. tapi bilah mata die lain sikit..
macam H-file, barbed broach
susah nak nampak dengan mata kasar..
KECIK SANGAT KOT..
 dan ade lagi intrument lain.. lagi2 yang basic and sekali dengan endo set..
dan x-ray adalah wajib
(kalau aku cerita seminggu pon x habis punye)


rawatan akar ni adalah salah satu option kalau patient nak selamatkan gigi die.
gigi yang sudah mati @ non vital

ni aku ajar sikit pasal anatomi tubuh badah gigi..
tahukah anda semua gigi anda tu lain2 bentuk.. x satu pon sama..
semua garis2 kat gigi anda tu ada namanya..(1st time belajar tergeliat aku ngeja)^^
tapi kat sini aku nak bagitahu basic structure gigi ni..^^
puas aku google jumpa gak yang bahasa melayu punye..
lapisan pertama-enamel(yg paling keras(tapi kat gambo tu tulis Email?? salah kot tu..))
lapisan kedua-dentin(lembut sikit..tapi sekali lubang dah sampai sini ..sakit oo~~)
lapisan ketiga-pulpa gigi(akar gigi- nila tempat yang kita nak serang!!!)

sebab2 gigi kita boleh meninggal adalah,
-trauma(macam yang adik aku buat kat kawan dia tu)
-caries dah serang akar gigi(pulp)(paling common)
-periodontal disease
-dan sebagainya(like a boss..hohoho)
macam kat gambar ni kat hujung akar gigi tu ada abscess(nanah)
kadang2 patient datang dengan xda simptom tapi bile kita ketuk sikit gigi niakan rasa sakit..
ini disebabkan abcess tu meningkatkan tekanan kat kawasan hujung akar.. tu yang rasa sakit tu..
bile
bila dah lama sangat
nanah tu mula muncul kat kawasan gusi
kalau dah macam ni kita buat lubang sikit biar nanah tu mengalir keluar
bagi antibiotic..panggil satu minggu buat rawatan akar..^^
ni step dia
suntik ubat pelali..(hehehe...)

pakaikan rubberdam kat mulut patient
act as raincoat
benda ni is a must
sebab klu x.. bateria lain plak yang masuk..
tahukah anda tempat paling banyak bakteria ada kat dalam mulut anda..euhh!!(hari2 anda makan bakteria..)
lepas tu
buka gigi tu guna handpiece(gerudi gigi yang bising tula..)
buka sampai nampak pulp tooth
pastu godek2 dalam akar gigi tu guna file2 yang kecik tadi
pastu basuh dengan solution khas..

ni keadaan gigi yang telah di buka.. nampak x 3 lubang akar gigi tu..
sakit matakan..hihihihi^^


nampak macam senangkan..
tidak tuan2 dan puan2..
file2 tu semua kami kena kira panjang die ikut panjang gigi tuan dan puan..
dalam satu2 masa paling kurang file yang kami gunakan adalah 5 batang.. klu satu gigi ada 3 canal.. berapa kali dalam satu2 masa kami tengok pembaris..
boleh mereng kejap..
nak irrigate lagi dengan solution..
hmm..

banyak lagi teknik2 rawatan akar ni..
step back la,, protaper la, hero la.. 
macam2~~

bila dah siap semua.. dah rasa bersih..
kami tutup canal guna
gutha percha- sejenis benda panjang yang kita sumbat kat dalam akar gigi
untuk seal gigi ni.. jgn kasi bakteria beranak pinak or masuk..
pastu tampal lubang tu dengan CAVITON dengan GIC ke KALZINOL ke
pastu review patient 2 minggu kemudian..
ambillah..
radiograph..
sebelum- nampak xde putih2 kat akar gigi..
selepas...tu nampak gutha percha dalam akar gigi yang warna putih..^^
ambil radiograph ni pon salah satu cara nak tengok root canal treatment ni success ke x..


kalau disebabkan trauma.. boleh buat dalam sekali jumpa jer..
tapi kalau sebab caries(gigi berlobang)
berkali2 la.. paling kurang 3 kali..
sebab takut recurrent infection...
dah setel treatment ni..
biasanya structure gigi jadi lemah, berubah kaler....
gigi matikan..
jadi optionnya
post core and crown..
kita bagi mahkota kat gigi kita ni..
ni masuk fixed prosthododontic dah ni..ade..

mahal x..hihihi..
mahal!! tapi lagi murah dari implant la..
crown harga lain, root canal treatment harga lain..

nak lagi murah..hmm..
senang jer.. 
jaga la gigi anda..
jangan gaduh2..(nak tumbuk jugak... tumbuk dada, tanya selera ke..)
selalu gosok gigi dengan teknik yang betul..dan sebgainya..^^


p/s- jangan gadoh2.. x pepasal duit pon boleh melayangkan..~~
       nasib baik patah gigi.. kalau patah hati..hmm..think it..^^
     -jgn jadi rujukan ye benda ni untuk mengajar..haha.. aku tulis ikut pemahaman aku jer..hahaha.. senang
      org bukan bidang ni nak baca hahaha..adeh~~(bajet ade org copy..piiraahhh~~) tapi serius..
      saya x bertanggungjawab kalau lecturer awak marah..huahua..~~


-GEE-

fixed prosthodontic?? ape kah itu??

11 comments
salam..

sekarang dah seminggu dah aku masuk minggu fixed prosthodontic..

ape kah itu??

sebenarnya sebelum kami diberi tanggungjawab merawat patient..

sebagai seorang student kami kena buat excersized dekat gigi patung dulu..

kami dikehendaki collected gigi kat clinic gigi kat hometown..

dari 1st year lagi..^^

and then gigi tersebut, kami gunakan untuk practical..

tampalan, rawatan akar gigi, dan prosthodontic..

PROSTHODONTIC?
ya prosthodontic ni commonly rawatan untuk orang tua..

orang tua = gigi palsu..

tetapi untuk fixed prosthodontic adalah biasanya untuk orang muda2..

fixed prosthodontic ni macam crown, veneer, onlay, inlay, bridge,post core crown dan banyak lagi..

kebanyakkan nya guna untuk tujuan aesthetic..

our face adalah first impression yang org nilai..

nak tahu x nak tahu orng tu pembersih ke tidak..
tgokla gigi beliau..^^



tengok gigi depan dia..
x lawakan..
so treatment sesuai..
crownning..

yang ni crowning procedure..^^




beza inlay, onlay, dan overlay


onlay and inlay
onlay inlay process in lab




bridge before and after
noted gigi depan die hilang.. kita gantii yang baru..
this cases gigi geraham dia hilang
so kita ganti dgn yang palsu
tapi dalam picture ni ada combination dengan
crown sekali..^^
MACAM BUAT JAMBATAN LA..




TARA!!
tengok gigi depan dia banyak space..
so untuk aesthetic kita guna veneer..^^




this is the veneer ..
dah macam fake nail plak kan? ^^
bila gigi dah cantik boleh senyum lebar2..
kan senyum itu sedekah..

P/s- sakit pinggang buat benda ni.. adeh~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template