Saturday, December 29, 2012

merisik?

4 comments
Salam..

ye ade orang nak merisik..

tapi bukan untuk aku..

tapi adik lelaki aku nak pergi merisik..
anak dara orang..

tahniah la..
sedih akak..
dah x nak main simpan2 rahsia dengan akak dah lepas ni..
isk2..
MyEm0.Com

amboi langkah bendol nampak...
akak pon xde calon lagi..
hihihihi..

semoga pilihan awak tu yang terbaik ye..

teringat aku pada satu cerita..



seorang guru dan beberapa orang pelajarnya..

pelajar: 
tok guru, kami hendak bertanyakan satu soalan, bagaimanakah mencari teman hidup yang terbaik sebagai orang yang kita sayang dan bagaimana nak biarkan kasih sayang itu berpanjangan? 

tok guru:
baiklah, awak semua pergi ke hutan, cari pokok kecil yang paling cantik dan bawakan kepada tok, tetapi dengan syarat, jangan menoleh kebelakang, hanya boleh kehadapan shaja.

pelajar tersebut pon pergi kehutan..
tetapi apabila pulang tiada sebarang pokok yang mereka bawa.

tok guru: 
kenapa awak semua pulang dengan tangan kosong?

pelajar: 
puas kami berjalan, kami nampak pokok yang cantik pada mulanya.. tetapi kami teruskan perjalanan, dengan harapan dihadapan akan ada pokok yang lebih cantik. tetapi tiada pokok yang secantik pokok yang pertama. tetapi kami tidak boleh berpatah balik. kenapa tok guru?


tok guru:
itulah jawapan kepada soalan kamu yang awal tadi. Apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai mereka. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

bersyukurla dengan jodoh anda..

jangan sesekali menyesal dengan pilihan anda..
itu sudah ketentuan Allah..
jika x baik, tegur dengan cara yang berhemah..


p/s: aku still searching..
not prince charming..
tetapi seorang lelaki yang boleh memaut tangan aku menuju ke syurga Allah.. insyaAllah..
MyEm0.Com

-gee-

Wednesday, December 26, 2012

saya semakin suka dengan pilihan saya^^

6 comments
salam~~
yesterday..
when i buy some grocery with my roommate and others..
my hand phone start tuning..
beep..beep..
then i got this message..


 malunyer saya..
saya belum jadi dr lagi..
insyaAllah tahun depan..^^
MyEm0.Com
terima kasih pakcik..
semuanya kerana Allah..
saya ikhlas..
-gee-

Tuesday, December 25, 2012

sediakan payung sebelum hujan..

4 comments
SALAM..
YE HARI INI AKU PERGI MYDIN
SEMATA-MATA
PERGI BELI PAYUNG..
DENGAN Y
MyEm0.Com
SEKARANG KALAU X DA PAYUNG..
MAKSUDNYA KO X BOLEH HIDUP KAT ALAM FANA NI..
DAH 2 HARI HUJAN TURUN X HENTI2..
MyEm0.Com

HUJAN RAHMAT NI..
KIHKIHKIH..
-gee-

Sunday, December 23, 2012

WiNtEr In Kelantan..

0 comments
salam..
pernah ke tidak korang tak boleh sentuh langsung kaki korang kat lantai sebab terlalu sejuk..
sekarang aku rasa lantai bilik aku ni dah macam ais batu ..
aku duduk kat kerusi jer.. kalau aku nak pergi katil aku lompat..
perghh!!!!!!! sejuk weh!!!
MyEm0.Com
FARAHIN SUFRI~~
salji ke kat luar tu??
MyEm0.Com

gila la dari pagi tadi hujan lebat tidak berhenti..
aku siap berselendang dalam bilik ni kot....
tidak perlu kipas..
kalu roomate aku buka peti ais tu muka aku macam nak makan jer dia..
apa kulit dia kulit buaya ke?
MyEm0.Com

yes dia nak masak air..
nak join buat white coffee..
hehehe
MyEm0.Com
-gee-

Saturday, December 22, 2012

KeLuArGa

0 comments
salam..

hari ini saya nak buat entry touching sikit..
hahaha~~

saya ada keluarga..
keluarga saya adalah family saya..
dalam setahun saya hanya berjumpa mereka beberapa kali sahaja..

hal ini berlaku semenjak saya di tingkatan satu lagi..
saya jarang pulang ke rumah..
kadang-kadang saya balik rumah..
rumah saya berubah dari rumah kayu ke rumah batu..
bila saya balik rumah..
secara tiba2 kereta ayah saya bertukar ganti..

adik-adik saya yang saya tinggalkan dahulu..
dari baby lepas saya balik, beliau dah nak menghabiskan sekolah rendah beliau..
paling sadisnya adalah..
adik lelaki saya yang saya tinggalkan masih lagi tidur di celah ketiak mak saya sudah mahu mendirikan rumahtangga..
sungguh saya tidak sangka..

MyEm0.Com

sewaktu saya meninggalkan rumah.. saya tidak ada seorang kakak pon..
tiba-tiba saya balik saya terus dapat dua orang kakak dengan pakej anak saudara sekali...
dan kini bertambah lagi seorang anak saudara

paling saya terkejut..
MyEm0.Com
ibu dan ayah saya..
sewaktu saya berhijrah pertama kali dahulu..
kulit emak putih mulus halus gebu..
ayah sewaktu saya tinggalkan beliau dulu..
penampilan yang segak lagi bergaya seperti jamal abdillah masa muda2 dahulu..
yang selalu mendendangkan lagu2 jamal dengan rayban nya sewaktu menghantar saya ke asrama dengan volvonya..
kini bila saya kembali kekampung..
tanda2 lanjut usia sudah mengukir di wajah2 mereka..
cuma yang tidak pernah berubahnya..
mereka masih menyambut kepulangan saya dengan senyuman..
masakan mak dengan rasa yang tidak pernah berubah..
sehingga rakan2 yang singgah memuji masakan beliau..^^

disini saya nak mengatakan bahawa..
masa itu berjalan dengan pantas sekali..
sehingga saya tidak sedar sudah 11 tahun saya merantau meninggalkan rumah..
walaupun balik sekali sekala..
tidak sama dengan kita bersama-sama mereka..

gambar2 saya bersama keluarga hanya 1/6 dari koleksi gambar saya..
saya sering tidak hadir dalam majlis bersama-sama mereka..
saya sedih juga..
saya lebih meluangkan masa bersama kawan2..
semoga tahun depan adalah yang terakhir saya berhijrah..
sudah tiba masanya saya kembali ke pangkuan keluarga sepenuhnya..
saya akan cuba manfaatkan masa yang sepenuhnya bersama mereka..
InsyaAllah..^^

MyEm0.Com

-gee-

Friday, December 14, 2012

She KnoW MoRE ThAn A MUsLIm..^^

0 comments
salam..

hari ni entry kedua saya..
as my previuos post story about my lovely friend

kawan saya ini seorang yang non muslim..
tapi basic islam dia tahu..
paling bagusnya.. dia tahu bila waktu solat bermula..
dan bila waktu solat habis..
walaupon waktu subuh..
and even not in malaysia..

disini saya nak menceritakan 3 kisah mengenai beliau..
cuma mahu beri pengajaran kepada muslim kita..^^
this story is from her mouth..
from what dia experience..

-1st story-
location: Indonesia

Y dapat pergi ke indonesia untuk poster presentation..
dia pergi bersama 5 orang lagi..
dan 3 org daripada tu ialah muslim..

story about 1st person-
this girl sama blik hotel dengan dia..
yes she is muslim..
when subuh time..
dia pasang alarm..
Y said to me that subuh start and end early in indonesia.
but that girl dint wake up..
Y wake her up.. because alarm is so noisy..
that girl wake up and then sleep back after stop the alarm..
because the time was 4.30..
Y try to wake her up..
but that girl still sleep..
at the end Y said like this..
"it already 4.30am, is up to you to wake up or not to pray, i already wake you up!!.."
(when she story this to me her voice tone is such like very angry..)
after that. that girl wake and pray)

when she want to start praying..
Y ask do you know where is the kiblat is?
the girl just said.."i don't know.. its ok i just look up in my phone"..
Y:  aiyaa.. there is arrow on the ceiling , just refer that.."


and i just.. wow!!! Y you have done a very good job.. NICE!!
p/s: malu x klu non muslim kejut awak untuk solat..

-2nd story-
location: Indonesia

this about the about 2 remaining muslim boy in that group..

Y feel very frustrated with the this A and B boy in that group..
before they went to indonesia..
that A boy said that he will protect and show them place in Indonesia(because he have go to indonesia..)
Y and others give him the handphone as he is the leader..

but as they arrive in the indonesia..
janji tinggal janji..
what can i say this.. MELAYU MUDAH LUPA
that 2 guys disappear and play with his indonesia friend..
actually i dont mind if his friend is a guy but it girls..

Y said that: GATAL BETUL.. dah la lupa janji.. gee i memang benci betul tengok muka dia sekarang..ishh!! geram gila!!

not only Y hate him but also other group member..
sorry to say when i know about this.. i just can't see this punk face..
just want to *face palm!!*

and i just.. embarrased.. what to do.. lagi malu.. because he is islam..  aigooo~~
malula.. awak islam..kalau dah janji tu.. tunaikan la,,kan2.. aigoo~~

-3rd story-

this story about 2 years back.. when we have program in kampung
that time we are not in same group..

she stay in one adopted family with 2 muslim friend(C and D)..
also during subuh time..
seorang kawan muslim ni bangun(C) untuk solat..
masa program memang penat so yang seorang ni x bangun x sedar..
tapi yang si C ni bangun tapi x ada langsung perasaan dia nak mengejutkan si D ni..
masa pukul 7 pagi Y bangun..
dia nampak si C ni dah bangun tapi si D masih tidur..
Y tanya si C, si D dah solat ke?
C: belum..
Y rasa marah sungguh dengan si C.."kenapa x kejutkan.."
si C just tersengih2..
Y terus kejutkan si D..
terus si D bangun.. solat subuh gajah..

Y cakap dengan gee.. si C tu kenapa?? takkan perkara normal camtu pon dia x boleh buat..

this story i feel so pelik dengan sikap si C.. susah sangat ke nak kejutkan si D tu.. dia sanggupke nak tanggung dosa..
malu ke x dia kat Y yang bukan seorang muslim tapi masih ada rasa tanggungjawab nak kejutkan kawan solat subuh..

adeh.. what happen ?? nak masuk syurga sorang je ke??

p/s: mari doakan kawan say si Y dapat hidayah.. amin..^^

ambil pengajaran ya..

My NoN MuSliM FrIeNd ^^

0 comments
salam..

hari ini saya nak menceritakan satu kisah..

sebenarnya saya ada seorang kawan non muslim..
dia berbangsa sikh..
she more toward tradisional sikh..
dia seorang yang baik,
she is the only sikh in our batch..

if kita compare klu dia adalah islam..
lebih kurang macam budak2 alim..
dia juga macam saya(chewah!!)
dia x bersalam dengan lelaki yang bukan keluarga dia,
she also bersembahyang..
pakaian dia sangat sopan..
selalu berpuasa..
she's honest to people..
she like to laugh..
she never show she's in pain..
most importantly she love her family..^^
as i said she adalah orang yang paling baik pernah saya jumpa..
saya selalu jadi partner dia kalau nak jumpa pesakit ke dan dia juga partner saya kat klinik..^^
(actually i feel confident to do thing with her..)

she is so nice..
the first person that i make friend with dekat USM ni adalah dia..
saya pernah tidur di bilik dia, dia pon pernah lepak di bilik saya..
terutama masa 1st year masa cuti seminggu kat USM ni..
every year since i meet her..
she never forget about my birthday..(my birthday same as her sister birthday..)
she will send me birthday mesej..
tapi tahun ni agak berbeza..
no more message from her..
actually her father passed away at that date..(she said that's why she didnt wish me..i feel sorry..it's ok Y.. i don't mind..^^)
she look so stress..
dia selalu cerita mengenai ayah dan family dia kat saya..
cerita2 itu membuatkan saya seperti pernah bersua dengan family dia..
when her father passed away i cry in my heart..
one day about 2 weeks after her father go..
she showed me her father's last message..
it make me cry..
that message really touch me..
what can i do??
i can't touch her back to comfort her(it will make she cry.. she already warn me)

she always share her happiness and sadness with me
itu membuatkan saya rasa saya sangat diperlukan..
i feel glad to make friend with her..^^
she can talk well..
she always comment about people..(why she like or dislike that people..)
she the only one want to share with me..

i learn many thing with her..
i get A in dental assesment in 1st year because of her..
she teach me about anatomy of the teeth..(so much to remember..)
i remember till now..

i give story about her because the post after this is about her..^^

p/s .. dalam hati saya .. alangkah indahnya kalau dia seorang islam..kan2..^^
Y.. i am glad to have you as my friend^^

friend pick you up
when the other let you down..^^


-gee-

12/12/12??? what the~~~~

0 comments
SALAM..

haritu.. 12/12/12..
kecoh betul semua org..
wah tarikh ni lawa gila laa..
sampai ada yang sanggup countdown..
pukul 12jam:12minit:12saat tgh hari.
semuanya nak update facebook..12/12/12
ibu2 bangka lahirkan anak pada 12/12/12..
sanggup buat pembedahan.. nak baby tarikh ni..
aigoo.. human~~~
bagi aku sekadar tarikh jer kot..


TETAPI!!!
tahukah anda pada hari jumaat yang mulia hari ini..
dalam kelander islam..

1/2/34..
siapakah yang sedar..???
islam itu indah..

terlalu kebaratan, kita ni ya adik2..
huh~~~~~
renung-renungkan.. dan selamat beramal..

Saturday, December 1, 2012

sElAlUnYA cHaNnEl aPa yAnG kOrANg sUKA?

2 comments
salam,

hari ni aku ada terbaca satu blog,
cerita pasal anak buah dier kalau tengok tv,
for sure la dia takkan dapat tengok dah siaran yang dia nak tengok tu.
even budak tu tidur sekalipon..
Hahahaha..
ha ni blog nya..klik2

tapi bagi aku benda tu normallah..
kan2??

yang tidak normalnya disini..
ni yang aku nak cerita ni.

aku ni kalau dah dapat tengok astro ni hatta siaran biasa sekalipun,
tangan aku seakan- akan telah di rasuk oleh sesuatu yang aku tak tahu..
aku akan secara outomaticnya menekan channel astro ceria, disney channel, dan siaran2 yang sewaktu dengan nya..
lagi2 kalau hujung minggu tu tv 9 ke ntv7 yang ada cerita shin chan dengan doraemon tu..
(lama dah tak tengok tv ni.. lupa dah mana satu channel ada cerita tuh..^^)

paling haru nya aku ada adik yang baru jer darjah 5,
dia tu hantu drama,
aku sanggup bergaduh dengan dia semata-mata nak tengok kartun aku,
walhal aku ni dah 20 lebih dah..
Oh DEM!!! why???
adakah aku ni seorang yang tak normal??
why me??
why!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kegilaan aku ni kat dunia yang ternyata fake ni menjadi2..
adoyai..^^
i think this thing i can't change it..
kesianla anak2 aku nanti..hihihi{^^"}
desktop aku^^

facebook
aku yang memang terkenal dengan doraemon ni^^

p/s: terima kasih la mr. pirate sebab bagi idea apa yang aku nak update.. hihihi^^

-gee-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template