Tuesday, December 17, 2013

update kejap je.. ^^

16 comments
salam...

ape khabar semua..
wuhuuuu..
asyik x update je saya ni kan.. huahuahua..
maaplaa.. (maafkan okay? nanti kita belanja coki2..)

saya baru je memulakan kehidupan baru,
ke fasa yang baru,
ke fasa yang saya tidak boleh sesekali main2 (T.T)
kalau dulu, tak boleh buat sikit je panggil doktor (gedik betul..)
searang.. kau buatla sendiri..
tapi still ade senior yang baik hati(terima kasih atas tunjuk ajar!!^^)

alhamdulillah.. sekarang saya dah bekerja,
menjadi seorang dentist yang ganas  berdedikasi..hurp2!!

sekarang saya di Pahang.. hurp2!!
orang2 pahang... mai lerrrr datang kat kite..!!
muahahahaha!!!(gelak sedikit kejam..)

kat sini, saya jadi orang baru,
environment baru,(dah tak jumpa budu dah kat sini.. ikan patin adalaaaa)
kawan baru..(saya dapat kawan dari UM,USIM,UIA dan dari oversea..)
saya seorang je budak USM..
tapi semua baik!!
sini ramai chinese dan india jadi kawan saya..(sekarang ni tgh try belajar diorang..muahahah)
meraka sangat suka membantu.. mereka hebat(saya terharuuu..)
nurse2 dan DSA kat sini pon baik2!! ^^
yeay!!

setakat ni saya happy kat sini..
Alhamdulillah.. perjalannan lebih mudah berbanding semasa belajar dulu..
bak kata org," susah- susah dahulu, senang-senag kemudian"
hurp2!!!

nanti saya update balik ye!!(x dapat nak update lama2.. T.T )
rindu dekat kamu, kamu dan kamu semua selama-lamanya abadi!!^^

kbai~~

-gee-

nak jadi heroin selama-lamanyeww..^^


Thursday, November 14, 2013

itu nature kehidupan

24 comments
salam..
heee~~~
hai..(sambil lambai2 tangan)

nak dengar cerita x?
hmmmm..
BEGINI..

Pada tahun lewat 80-an..
ye.. pada bulan ini..
haribulan?.. hmmm.. rahsie..^^(dah lepas dah..okay..^^)
lahirlah seorang baby.. (wewitttt!!)

selepas kak liza mengandung dengan susah payahnye selama 9 bulan..
selepas mengidam benda yang bukan2.. mengikut kerenah anak kecilnye..
akhirnya lahir seorang anak perempuan pertama dalam keluarga..
selepas dua sebelumnye putera belaka (princela sangat!!!)

ye..secara normal..
walaupon songsang pada awalnye (no wonder senget budaknye...hmm..)

okay tu je nak cite..

p/s: hmm.. ade ke patut kak liza mengidam hisap rokok.. habis rokok acik talib.. cis!!
salah sape tu? sape? aku?.. no way..(ye saya ngaku salah..angkat bendera putih.. heee~~ nak cube jeww..)

TETAPI.. JGN BUAT TAU.. XDE MAKNENYE.. SEBAB MENGIDAM ROKOK.. ANAK HANGPA BOLEH JADI DOKTOR.. MITOS TU!!!

okay acik talib dah berenti merokok 15 tahun lepas.. yeay!! ^^

terima kasih mak ayah membesarkan akk dah 20 tahun lebih dah..

ape nak sambut? x perlu.. dah besar..(okay memang x pernah sambut..hahahahaha..^^)

bile umur dah meningkat.. kematian itu semakin dekat.. esok, lusa, mungkin sesaat dari sekarang..
doakanlah , supaya mati kita dalam keadaan tahap keimanan kita paling tinggi..
InsyaAllah..^^

salam..

-gee-

Monday, November 4, 2013

my con con vooooo.. uhuhhhhh..^^

35 comments
salam..
hai sesume.. 
berjumpa lagi dalam segmen!! 
membebel!!
haaa.. hari ni saya nak cerita sat laaa..
dudukla!!! haaa.. gosok2 sikit kerusi tu.. berhabuk..
lama dah x guna kan..

ade org dok komen suruh kita tunjuk bunga convo kita..
nak share lah ye..
untung2.. nampak sikit jelmaan kitakan..hahaha(bajet popularlah kan.. hahahaha)

kita convo 20/9/2013 haritu..
lama dah kan..
takde2.. x kira jugak!! nak kongsi jugak!!!
uwaaaaa!!!
pliss la baca.. uwaaa!!!!!

ni bunga convo kita
yang nak ditekan kan kat sini adalah..
ye!!!!
tepat sekali..!!
4 buah doremon tersebut.. setia disana..
^^
mama kita buat tau!!(kak liza mmg kreatipp!!)
not available kat mana2 outlet.. muahahahahaha
spesel sesangaddd!!!
(0 0) <  hidung kembang

okay..
ni lagi satu.. muahahahaha..
baling!!!!
muahahahaha!!
(segan ooo time ni.. sume pandang.. buat poyo je..muahahah..)

okay..
inaffff!!

salam..^^

-gee-



Thursday, October 31, 2013

aik?? eh tidak!!!

22 comments
salam..

terkejut kita..
byknye komen2 awak sesume yg baik hati, berjiwa muda, ayu, berbudi bahasa..
ade g dok mesej kita kat fb, apesal x update blog(mohon terasa..hahahaha)
lama dah x bukak blog kan..(bukan ape.. masalah connection internet..cis!!!)
hahaha

macam2 benda nak buat segala sebulan dua ni..(ahaks!!)
mana nak konvonye,
nak belajar masak, (poyo x..wakakakaka)
nak berjalan lagi selama lamanya..(ahaaa.. ni best!!)
dengan majlis adik kita kawen lagi(hantor je pon.. majlisnye kat rumah bulan 12 nanti)
pastu.. hmmm.. pastu.. hmmm.. hahahahaha (tap tap tap larik!!!! malulaaaaa..hahahah)

alaakkk!! komen2 kata kita kawen bulan 9 plak..
apewww manew adewww.. (wek2!! salah.. hahahahahah!!)
bukanlaaaaaa.. tapi..ahakss..
mungkin PRA kot..(waaaa?)
biarlaa korang sesume buat andaian sendiri.. hahahahaha!!

p/s: mood sedih(sedihlahh sangaddd!!!) adik lelaki kita dah kawen.. uwaaaaa!!! 
cis berani beliau langkah bendul!!! 
hiark!!! dish2!!(sepak pasu bunge mak!!!!)
gedegang!!(saun ifek mak baling pasu)

okay salam..

-gee-


Sunday, September 1, 2013

fuuuu~~~ bernapaslah~~~ ehmmm hai..^^

28 comments
salam...
erk!!!

maapkan saya..
boleh?? (mata bersinar-sinar)

saat melihat blog yang sepi..
mana yang ugut nak repot kehilangan..(uiii jangan!!!)
tadi baru je.. halau burung buat sarang kat atas tu..(cis!!!)

saya bukan ape...
bila balik kampung.. tenet takde..
tapi sekarang dah ade!!!(yeay!!! terima kasih astro awani, ceria, tv9..uhhhmmm)

memang sangat rindu nak blogging..
wah!!!!

sekarang ni excited..
banyak gile terlepas baca entry korang sesume sesangadd..

dalam sebulan jugak saya x masuk blog nikan..
uwaaa... maapkan lah sayaaa...
saya disini sihat2 sahaja..
tegar menjalani kehidupan sebagai gadis kampung(hiark!! dish2!! tumbuk diri sendiri)
sibuk menjaga anak.. suami..(krenggg!! adeh!!kene baling pinggan ngan kak liza)

bulan 9 ni adelah bulan yang bermakna bagi saya..
yeah!!
convo dan... hahahahahaha!!!!(kombang kan hidung jap~~~ (0 0))
dah dah dah.. nanti saya tulis lain kali yeah!!

ikhlas 
dari saya yang comel dan cute( aish!!! hiark !! menepis senduk kak liza)

-gee-


Tuesday, July 30, 2013

minggu yang sibuk..^^

41 comments
salam..
kawan2 yang dirahmati..
maafkan saya.. sebab suka buat janji kosong..
(kosong.. kosong.. kosong..* lagu najwa)

kita sangat sibuk menguruskan hal2yang berkenaan..
lepas tu.. kita nak kena tunggu keputusan peksa kita..
kita balik rumah pon 1/8(dah dekat nak raya..)
lepas tu.. satu baju raya pun kita tak beli lagi(nampak x.. kita sangat sibuk..)

semalam kak liza dengan cik talib datang..
mereka menjemput barang..(hui penoh kereta..wakaka)
segala peti ais, bakul2, baju2, toto, bantal2, doraemon2..
semua mereka angkat.. wuaaaahhhhh!!!
(banyak rupanya barang kite.. ^^)

tapi kita nak share something ni... nak tahu x?.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

yela2.. nama kita ade siti kat depan..^^

yeay!!!!!!!
kita dah jadi doktor..hurp2!!!!!!

terima kasih atas doa kalian semua(tears!!!!)
kita janji(sambil angkat tangan sebolah)
kita akan jadi doktor gigi yang terbaik, amanah dan comel

uh!!! hari ni pon kita ada benda nak kene setelkan kat pusat pengajian..huaaaa..(penatnyer!!!)
tatata..

-gee-

Thursday, July 25, 2013

tok tok!!!!! sang doraemon nak kembali mengganas ni muahahaha..^^

26 comments
salam...

hai semua2..
yeay..
kita sudah habis periksa..
yeay..
baru jer tadi..
dan tangan kita terasa sangat gatal ni..(sambil garu tangan dengan kertas pasir)
wuiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!! dah lama x tulis entry yang ilmiah kat sini nih..(sila maapkan die )

sebaik jer keluar kat dewan peksa tadi.. saya terus..
yeay!!! boleh update blog!!
hahahahaha(maapkan die lagi sekali..)
jadi.. sekarang masa saya bertawakal kepada Allah..huihuihui..
jom doa!!! semoga boleh lulus.. 
dan saya boleh balik tolong mak ngan ayah tanam pokok getah..yeay!!..
(besaq cite2 hang na.. pegang pisau getah pon x pernah..)

tapi saya balik lambat lagi..(cis!! dem!!)
uhuk2!!sorrtttt2!! (saun ifek hembus hingus kat tisu..)
nak bukak puasa dengan mereka.. wuarghh!!!!
takpe2.. saya akan tunggu saat itu..(tik tok...)

nanti saya singgah blog awak2 semua eh..
sian ade yang rindu kat kite.. uhuk2!!!(terharu!!!!!)

malam nanti saya update pasal benda lain pulak..hahahahahaha(kalau sempat..mihmihmih..)

-gee-

Saturday, July 6, 2013

Alhamdulillah.. satu fasa dah selesai..^^

33 comments
salam semua..
eemmmm...
dekat lah sikit..^^
nak cerita ni..
huhuhu..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ALHAMDULILLAH..
saya telah lulus ujian requirement yang melayakkan saya mengambil exam..
nak lepas ujian requirement ni sangat lah susah..
kalau x lepas.. saya kene extend 6 bulan atau setahun lagi..
(serius saya cakap.. saya x larat dah..uhuk2..)

saya nasihatkan..
andai ade yang berhajat nak jadi dr.gigi ni..
hati mesti kuat sangat!!!!!(ini sangat serius!!)

(sebab die? saya tak reti nak ceritakn ape yang kami sebagai pelajar pergigian kat sini hadapi.. ade research dibuat.. stress dikalangan pelajar pergigian adelah paling tinggi berbanding pelajar jurusan lain..)

dan kak liza menangis dapat tahu say lepas untuk ambil exam..
nampak x?(baru adapt ambil exam)
mak saya sangat risau..
terima kasih mak...^^

saya bersyukur sangat..
setelah berhempas pulas selama 5 tahun disini sebagai pelajar pergigian..
3 tahun lebih bergelut dengan dunia perubatan..
setahun setengah berhempas pulas pula melengkapkan requirement yang banyak setinggi gunung himalaya..
(citt!!)

macam cabut gigi, bedah sana, belah sini, korek sana sini, nasihat sana sini, 
mana kene gigit dengan budak2..(sakit tau.. sob2)
mana kene marah dengan doktor..(untuk kebaikan saya juga~~~^^")
mana tak cukup masa nak makan..
mana hari2 pikir masalah patient..
mana nak cover ape yang perlu kena belajar..
mana nak pergi ward clerk patient..
mana yang perasaan sebak tengok keadaan pesakit..

semua itu terbayar.. selepas gee lepas ujian requirement..
(sakit kepala tau..)
sedih juga ramai kawan yang ramai x lepas..
(tapi gee kene lihat ke positif side..ade hikmah nye..)

jadi lebih kurang 2 minggu ni gee bakal hadapi exam final terakhir sebagai pelajar pergigian..
doakan gee ye..
InshaAllah , dalam masa sebulan ni.. gee memegang ijazah pulak yang lama gee nanti kan..
(5 tahun tuu!!!)
dan seterusnye.. kembali ke pangkuan keluarga..
dan giliran gee pulak membalas jasa ibu bapa.. yeay!!!

Ya Allah, bantulah hambamu ini melepasi exam kali ini..

p/s: mungkin gee dah x update blog selalu..tapi gee kalau ade masa lapang.. gee bosan2 ke.. gee lawatlah blog korang.. hehe..^^
pray for me ye!!! yes!!
gee!!! you can do it!!! hurp!!!(sambil loncat2..^^)

-gee-



Tuesday, July 2, 2013

entah ape2.. jelmaan kedua!! yes!!(nak letak tajuk ape pon x tahu..) ^^

58 comments
salam..

semua yang hadir di majlis hari ni..(mula dah..mula dah merepek die tu..)
hari ini..
kelihatan di luar sana..
hujan renyai2..(okay tipu.. sangat lebat..)
berdirinya saya disini..(tengah duduk sambil mkn kerepek..)

saya lama x hupdate blog..kan2..kan2..
sian korang..
x dapat nak baca entry merepek saya..(kan2..kan2..)

haritu saya balik secara tergesa2..
kelantan cuti hari ahad.. jadi kami dapt cuti 3 hari..(yeay!! tu pon kire lama tau..)
tanpa sempat bagitahu kak liza dengan acik talib mengenai pembalikan anaknya ini..
saya pon terus menumpang kereta kawan yang buat konvoi ke johor..
semata2 nak tengok bola..
(ceh.. tengok bola kat stor sukan x boleh ke? melambak kot..)
okay2.. saya bukanlah fanatik bola.. tapi saya suka gak tengok..

"time die melepasi lawan.. yeay.. semakin mendekati gawang gol.. dan tendangan halilintar laksana shaolin soccer pon berlaku.. GOLLLL!!!!!!"

selalunya saya suka sokong yang.. mmmMMMMMmmmm..MENANG yeay!!!!!
wakakaka(maapkan saya..hmmm~~~)

okay dah melencong saya bercerita..
berbalik kepada penceritaan saya tadi...
saya balik sebab nak tengok anak sedara saya.. yeay!!!
saya dapat anak sedara kedua..
yang kali ni lelaki..yeay!!!!(sambil loncat2~~)

ni die.. si hidung tembang..
muhd aqeef ikhwan.. yeay!!!
dengan anak sedara pertama..
cis ..
berebut tablet dengan die..
padahal ade tablet sendiri kot..
apple lagi..
aku samsung jer..
nak mesej ngan awek pon x boleh.. cis..cis.. dan cis lagi sekali..
(nasib baik mak sedara dia baik hati..wakakaka..)

aktiviti kat rumah tersebut...

saya mengajar aqeef ikhwan untuk menyuap sendiri susu dalam mulut mye..
kene berdikari.. mak ayah hang kerje..
nampak x.. muka stress die..wakakaka..
(maapkan saya..)


ye.. saya membantu acik talib buat rumah..
eleh gee.. ko angkat batu 5 ketul pon kecoh..huh..

yes.. dulu acik talib seorang tukang gunting rambut yang berjaya..
dan kedai ini juga bakal diruntuh kan..
sedih!! kenangan kot..
p/s: perhatian budak tu tengah buat tarian salsa..kate ko..^^
hana2..ehmm rindulah..

ni pulak bekas kedai runcit kak liza.. dah terburai segala dindingnye..
bakal jadi beranda..kate acik talib..

ni semua hasil kerja tangan acik talib..
beliau pandai bab tukang menukang ni..
dari remaja kot..(beliau hebat..sume benda boleh..)
dah 2 bulan dah..
yelah.. buat sensorang..
harap pekerja kontrak yang lain.. balik pon 2 minggu sekali..
yang pekerja kontrak yang sorang ni ..lagilah.. x balik2..
balik pon angkat 5 ketul je batu..aish..
paling kuat hulur tukul besi..
sapu paku2 yang lebih ketepi..
akhirnye duduk tengok..
(sambil geleng2 kepala..)

yela2..
ramai sangat suruh saya menjelmakan diri..
(bagi jelmaan jer.. nampak seram sikit..)
ade ke macam najewa tu..
mane ade..betul..
macam jennifer lopeh ade lah.. wakakaka~~~
(okay boleh lempang beliau..)

okaylah.. tu je..saje buat entry tah pape..


-gee-

Wednesday, June 26, 2013

Ape najwa latif.. wakakaka..(kena bawa baldi sendiri kalau nak baca entry ni..)^^

60 comments
salam..

satu petang yang damai..

bersama seorang pesakit berumur 54 tahun..

seorang kakak? atau makcik..

arghh!! saya panggil die kakak yang pastinya..
(tolonglah setuju walaupon itu umur mak saya..)

seusai membuat rawatan..
(yeay.. saya dah siapkan gigi palsu die..^^)

okay kak habis dah..

hari ni , hari last lah saya jumpa akak..
kalau apa2 masalah akak boleh hello saya okay..
kalau saya dah takde kat sini.. akak boleh pergi kat klinik depan tulah..

comella gigi yang hok doktor buat ni..
terima kasih lah doktor..

eh!! xde gaponye kak.. biasa je..(ok2.. sebenarnya saya kembang hidung)

doktor ..
lamo doh kak nak oyak ke doktor..

ye kak? kenapa..?

xde lah.. buke gaponyo.. muko doktor ni mace najwa latif lah..

hoh!!(okay2.. x nak cite dah.. mesti korang dah muntah biru sekarang kan..)

kehadapan kak gigi palsu.. hurmm.. najwa latif macam ni..


kalau sayaaa....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
saya gini..
yeaah!!! ^^

mesti korang pening dah sebab muntah kan..
maapkan saya..(sambil bongkokkan badan..^^)

-gee-


Sunday, June 23, 2013

happy birthday yang ke 100 tahun GEE.. eh!! ( -_-")

53 comments
salam..

yeay kite dah ade peminat dorayaki yang ke 100..
ape?
riak?
mane ade!!! (0 0) < hidung kembang


kita nak buat ape eh ngan die?
hmm.. bungkus dengan daun pisang.. buat BBQ..nyum2~~
(err maapkan saya.. saya puasa hari ni..)

okay2.. hmmm..
hah!! kita nak review pasal blog dia lah ye.. tuan2 dan puan2..
eh!! x maulah.. nak review org die terus.. yess..!!


manis budak eh..
macam terpaksa type jer title blog die nih..aiyoyoyo..

saya berkenalan dengan beliau 
suatu ketika dulu di blog ini..
beliau termalu2 kucen..
memperkenalkan diri sebagai NOR..
dan perkenalan itu membawa ke FB..
dan kini..tara...dia jadi kawan blog puleee..^^


beliau seorang yang..
*takut kepada dentist..wakaka..(sebenarnya saya pon takut dgn diri sendiri..hmm..)
*pandai masak oooo..nyum2..(sape nak wat menantu? angkat tangan.!!)
*pernah ade blog.. tapi lupe paswod..wakaka..adeh..(ketuk kepala kang..)
*sangat lah suke bercerita..(nasib baik x cite pasal sang kancil dan buaya..)
* selalu like ngan komen status gee kat fesbuk..(uh stalker..ouch!! okay2.. x2..die baik..^^)
*seorang driver kete merah..
*dulu gemuks macam gee..pastu kurus.. macam gee dugakk(x.. gee x kurus..emm..)
(yeay!! meh sep!!)
*org melaka..
*salah anggap gee org kelatan memula..aish..~~
*die ingat gee ni dentist yang baik..(psstt die x tau ke gee ni pengganas?)
*banyak tanya..(lotih jawab eh..tapi kite tukeee!!)
*kite suke die sebab dia ramah.yeay!!
*baru keluar dari oven  eh!!! politeknik..skang sibuk nak cari kerja..

terkejut sebenarnya..
x sangka pulak..
malam tadi ajar dia buat blog balik..
saje2..
nak suruh die menulis dari duduk sesaja kat rumah tu..
dari menghabis boreh kat rumah..
baik..
abis kan duit letrik mak.. main blog ..
kan2..
boleh kawan2 ngan korang2 semua.. kan2..^^
tetiba bukak blog ni.. die follower yang ke 100..
jadi sambil kuak lentang.. teguk air kolam..

saya jadi promoter ke blog die ni..
perkenalkan budak yang senget ni..yeay!!


-gee-





Friday, June 21, 2013

kematian itu pasti

35 comments
salam..

huii.. lama eh x hupdate ye x..
semua sihat x?
wakaka..
maafkan saya.. saya terlalu sibuk minggu ini..
entry kawan2 pon saya baru je sempat baca pagi tadi..
awak2 semua ade x lagu yang korang semua layan..

harini gee bukan nak cerita ape2 je..
sebenarnya.. dari dulu gee suka dengar lagu ni..
huhuhu(yang ni bukan lagu doraemon tau..^^)
lagu ni bawa keinsafan..
kalau gee sensorang dengar lagu ni..
memang mengalir air mata ni.. lagi2 kalau betul2 hayati lagu ni..
sem pena jumaat yang berkat ini.. gee berkongsilah lagu..
sangat lah lama dah wujud lagu nih..
waktu gee awal2 masuk sekolah menengah dulu kot..


Menanti Di Barzakh- Far East..


Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata, 

Perjalanan Rohku, 
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda, 
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh, 
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan, 
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah, 
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan 
Tetapi Ia Sebenar Kejadian 

Kembali Oh Kembali,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdegup Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan
Kini Aku Merasakan 
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan 

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata.



Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan kedalam syurga, sungguh, dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.

                                                                                 Ali Imran : 185

sebenarnya pagi tadi ade kematian berlaku..
seorang classmate gee yang belajar dental dengan gee sekarang ..
kematian bapanya semalam.. 
yang paling menyedihkan..
beliau baru sahaja kehilangan ibu x sampai pun sebulan lepas..
kini ayahnya pula kembali menyambut panggilan Illahi..
kedua2nya kena cancer..
x sempat mereka melihat kawan saya tu graduate sebagai seorang dr.gigi..
-Al-Fatihah-

mati itu pasti..
cume bila, bagaimana, dimana, itu hanya Allah yang tahu..
masa kita suka2 sangat tu..
ingatlah.. kita pasti kembali kepada Maha pencipta..
semoga kita ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..
amin~~

-gee-

Thursday, June 13, 2013

ape yang kena buat lepas cabut gigi?

80 comments

Salam..
entry ni khas untuk ade anonymous tanya.. ape yang perlu dio buat kalau lepas cabut gigi?
Kang letak kat bahagian komen tu.. panjang sangat pulak..
Okay cik anon..nihah lah ape yang saya tahu..
Silalah bace..^^

Hah korang pon boleh jer bace kot2 nanti adolah pengalaman cabut gigi ye tak..
harap eh x lah.. jagalah gigi tu..

·         Gigit kapas yang diletakkan kat area cabutan yang dr.gigi letak sampai darah berhenti, tukar kapas tu setiap 20 minit

·         Makan ubat tahan sakit sebaik je rasa x selesa sebab ubat bius tu dah nak abis

·         Jangan minum dengan straw, meludah atau kumur2 secara kuat2 in 1 days

·         Jangan merokok selama 3 hari sebb ia akan melambatkan proses penyembuhan

·         Kurang aktiviti seharian yang berat.. macam beronang ko, main guli, berbasikal,dan sebagai eh..

·         Letakkan ais kat kawasan cabutan adalah digalakkan supaya bengkaknya berkurangan

·         Elak sentuh tempat cabutan dengan lidah atau tangan, kang tercabutlah darah beku kat kawasan cabutan..berdayrah balik..

·         Hari kedua boleh bersihkan mulut dengan air garam suam sebab nak kurangkan jumlah bacteria dalam mulut tu.. kurang sikit risiko jangkitan..

·         Elakkan makanan panas..sebab dia akan menyebabkan darah lambat berhenti.. dan kalau dah berenti, nanti berdarah balik..

·         Hati2 semasa mengunyah.. sebab masa awal2 ubat bius masih ade..takut terkunyah lidah sendiri pulak.. x pepasal ado x leh cakap kang..

·         Kalau dr ade bagi antibiotic..abiskan.. mahal tu!!! Eh x lah.. takut nanti badan kita bacteria yang berbahaya dalam badan kita (terima kasih cik tedi..tu sebab jgn tulis masa mengantuk..^^) akan develop resistant terhadap ubat tu kalau x abiskan..(ambik ko.. x reti terang dalam bahasa melayu..gugellah sendiri..)

·         Kalau sakit kat gigi tu  x sembuh.. makin sakit pulak tu.. hah.. poei klinik cecopek.. dah kena jangkitan tu.. tahulah dr gigi tu nak buat apo.

·         Berus gigi boleh waktu malam cabutan.. tapi jangan berus tempat cabutan tu.. kang menjorit ko sakit kang..

·         Dan kalau darah x berhenti, dan ade symptom melayang-layang.. pening, x bermaya.. poei emergency cecopek.. ado masalah tu..
 
kot ginilah gayanye cabut gigi..
saya pon nak resign dari jadi dr gigi..
serius..^^
Sekian..
p/s: ingat nak tulis secara ayat baku.. 
terus bertukar loghat nogori..hmmm..adeh..
-gee-

Tuesday, June 11, 2013

bukan itu caranye..

29 comments
salam..
(entry ni agak down sikit..tapi satu perkongsian..)
senja tadi..

hati terdetik menelefon mak..

-assalamualaikum mak..



-waalaikumsalam.. kenapo akak telefon sonjo2 ni?



-xdo.. sajo terasa nak telefon..



-Kak.. sipolan(jiran sebelah rumah + kawan masa kecik) tu dah meninggal..



-Ya Allah..Innalillah wainnailahirojiun..sobab apo mak?



-Dio bunuh diri.. gantung diri kat dalam rumah..

astaghfirullahalazim..
dan aku tergamam dan menangis.. 
janganlah kita tergolong dalam golongan yang mati sia2.. 
dan yang nak sedihnye.. 
kawan aku main2 masak2 dulu, main guli, main teng2, main baling2 selipar, main mercun time raye mase kecik2 dulu....
dan baik budaknye..
hormat orang tua..
kenapalah jadi gitu..
itukah pengakhiran hidupnye?
segala ape yang terjadi berdoa dan tawakallah kepada Allah..
jangan ambil jalan mudah..
lari dari masalah ..
dengan cara yang x diredhai Allah..

semoga kita dilindungi Allah..InshaAllah..
berikanlah sedekah Al-fatihah.. itu yang termampu..hmmm

-gee-

Monday, June 10, 2013

doraemon pon pergi surau tau..!!

31 comments
salam..

ketika satu zuhur yang agak kelam kabut..
klinik pagi abis punyalah lambat..
cik dora pergi ke surau klinik nye..
hajat ingin menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslimah..
(huiii bajet alim.. mesti korang cakap gitu kan..lantak laaa..huhuhuhu~~)

tanpa berkira-kira dengan ayat matematik..
di letakknya..
tab yang besaq didalam beq putih yang besaq..
(alaaa nak cakap ade tab besaqlah tu kan..)
didalam almari yang besaq..

sedang menunai kan solat zuhur rakaat kedua..
tiba2..
te neneneneyy.....
tot tot.
tet teret teret tereeettt..
tut turut turut turut..
(mak aih!!)\

sesungguhnya.. saya lupa nak silent enset..
dan bunyi nye berbunyi sebijik macam kat blog ni..
dan diselangi sedikit ketawa sopan dari org lain..
yang berkata..
"henset sape tu..lawak gile lagu doraemon.."
cis!!
(ko tahu betapa x senangnyalah aku solat time tu..)
(-_-")

dan ye.. saya berani bukak almari tu balik bila takde orang dalam surau tu..
(tahu pulak malukan..)
kenapalah boleh lupa nak silent ni.. grrrrr!!!

p/s: peraturan wajib..
tutuplah atau silentlah henset anda dalam surau, majlis ilmu..
kalau xnak kacau orang lain atau malu sendiri..
sekian..

-gee-


Wednesday, June 5, 2013

flourrr arr.. flouracist..eh!! entah..?

44 comments
salam!!!

wah...^^
makin ramai jadi peminat dorayaki ni..
terima kasih sebab sudi singgah dan membaca blog saya yang tah ape2 nih..
(terharu~~~ tears!!!)

okay2..
hari ni saya nak membebel sesuatu pasal ape yang saya tahulah..
boleh x adik2 semua!!!!
(boleh..boleh~~~ boooooleeeeehhhhh~~~)
uh!!!! bagus..
okay duduk depan cikgu..
(alahai baiknyeeee!!)

okay2!!!
sape masa kecik2 dulu suka makan ubat gigi!!
angkat tangan!!!
(krik2!!bunyi cengkerik...)

okay semua x nak ngaku.. xpe~~
okay tengok gigi masing2!!
eh ape kena dengan gigi?

okaylah tanpa buang masa gee nak cerita..
sesuatu yang agak penting..heee~~~
masa anak kita kecil2 ni ..
mestiah ibubapa yang prihatin.. selalu suruh mereka gosok gigi kan..^^

aqef!! pergi gosok gigi.. nanti berlobang gigi tu..
maka aqef pon pegilah menggosok gigi..
ubat gigi pulak berperisa strawberrylah, orenlah, dan so on..
kanak2 ni kalau kita x pantau.. mungkin habis ubat gigi tersebut ditelannya..

sebenarnya.. kanak2 yang suka makan ubat gigi ni ..
sangatlah bahaya..
betul~~~~
dari segi ape?

okay ubat gigi kita ni ade satu kandungan bernama flourida..
flourida ni sangat bagus untuk gigi sebenarnya..
ia menyaluti gigi kita.. dan memberikan kuasa seperti superman menguatkan gigi kita dari anasir luar..
sebab itu dia ada dalam ubat gigi..

tetapi buat kanak2..
jika terlebih ambil.. flouride itu akan meresap ke dalam darah dan pergi ke gigi kekal kanak2 yang baru nak terbentuk.. 
macam nilah.. keadaan gigi kanak2.. sebelum tumbuh gigi kekal..
dentist ni power tau.. tengok gigi jer dah tahu.. umur budak berapa tahun..
huahuahua..


dan terdapatlah tindakbalas distu.. akhirnya...

hah
ini akibat eh!!
FLUOROSIS
yang ni tahap teruklah..
kalau anda nak ke senyum dengan gigi begini.. malukan..
tapi itulah..
kenalah bertindak lebih awal..

hah.. yang ni.. nampak x.. hitam2 plus lobang2 kecik kat gigi tu..
kesian.. kes gini memang x mau senyumlah..

yang ni kes mild jer.. putih2 plus kuning2 sikit..
tapi kes gini sebenarnya paling banyak saya jumpa
kat klinik.. hmmm
betulll~~~

gosok xpe.. 
sebab kandungan flourida dalam ubat gigi kanak2 sangat sedikit berbanding org dewasa..
cuma perhatikan mereka semasa gosok gigi..
sebab kanak2 ni ade yang belum pandai meludah..
mereka telan..
jadi kita kena ajar mereka..

nampak simple jer..
tetapi penting tauuu!!!
hurp2..
sekian perkongsian saya..

-gee-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template