Saturday, February 9, 2013

teringat dulu..Hostel Life(why so serious?)

salam..


semalam..
di sebabkan diorang semua nak balik..
jadi aku ajaklah.. 2 org kawan ni..
dua2 nama ain..
(senang bila panggil.. dua2 jawab muahahaha..)
teman pergi beli barang untuk aku masak dalam 9 hari cuti ni..
nanti xda makanan pulakkan..
aku ni kalau dah duduk bilik, malas dah nak keluar..
(baik duduk bilik..kan2..)
nasib baik ada peti ais kecik tu..
(boleh jugak simpan benda basah..)

aku pergi KB Mall dengn TESCO
(pesanan ..aku bukan penaja..muahaha)
RAMAInye orang..
lagi2 budak asrama.. dengan baju batik diorang..
teringat aku time sekolah menengah dulu..
masa aku cuti2 panjang macam ni..
excited nak balik..
tapi sebelum tu window shopping dulu..ngeh2..
(beli brgnya tidak.. buat kene marah ngan sale person tu jer..)
meriah betul dengan budak2 asrama tadi..
rindu pulak suasana sekolah asrama dulu..
(asrama kat university lain sangat dengan sekolah menengah tau..)

ape yang lain nye?
(pasti yang pernah duduk asrama mesti tahukan?)


nyum2

* dewan makan
~~~ni bab paling famous- kami boleh hafal menu setiap hari kat dewan makan tu..
ada hari yang best sebab ada ais krim, nasi ayam..bla~~
tapi yang paling aku x boleh lupa..
ikan goreng dia kalau baling kat dinding sure dinding tu pecah..(keras giler!!!)
senior selalu ada advantage..
tapi aku selalu jadi junior je..sob2!!

*sistem kasta..
~~~cit!! sistem ni memang poyo!!!
haha.. senior konon.. junior masuk , muka senior semua macam poyo..(nak tunjuk dah besar)
samalah macam aku..
masa mula2 masuk baiknye aku..
(nampak senior.. bagi salam, cium tangan, pipi, muuu..eh~~aaa...yang ni tipu)
bila masuk tingkatan 2.. samseng kampung kawan aku cakap aku(cit!!! aku wanita melayu terakhirla!!)
tapi sebenarnya aku yang kene buli dengan junior(aku baik tau..sob2..nak tisu..)

*solat..
~~masa aku kat sekolah seremban..
semua wajib solat kat surau..
walaupon waktu subuh..
macam biasa.. masa tingkatan satu rajin la.. 
masuk tingkatan dua..setahun dua kali la kat surau..
yang lain solat kat bilik.. muahaha..(ustazah maapkan saya..reflection..)
~~masa kat TMS aku jadi ajk kerohanian (POYO x??)
aku jadi pencatat nama yang x pergi solat..kihkih..
(maapkan saya.. saya menjalankan tugas sahaja.. sambil menundukkan kepala)


*gotong royong..
part yang ni aku suka..(ye ke?? dem!!oklah aku ngaku yang ni pon aku tipu..ala.. nak gurau pon x boleh..)
~~sekolah kat seremban(ting 1-3) kitorang bersih tandas dengan dorm jer..kadang2 cabut rumput..
(pastu ada pertandingan dorm terbersih ngan ceria..)
~~sekolah kat pilah..(ting4-5) kitorang bersih sekitar asrama(surau. bilik prep.. dan etc..).
ikut jadual..muahaha..
tapi aku ingat kat TMS .. lepas gotong royong..aku tengok anime fruit basket dengan prince of tennis kat tivi ngan junior..(best ooo~~~)

*waktu prep
~~ tahu kah anda apakah ini?
prep tu masa yang diberikan kepada pelajar untuk belajar..
biasa nya waktu petang dan malam.. kalau cuti.. prep pagi pon ada..
aku kalau prep petang aku tido jer..(penat woi..dah la lepas makan.. )
malam2.. baru aku study..aku budak cerdik macam ALONG tau..
(ok aku ngaku.. masa tingkatan 3 jer aku rajin..)


*bilik air
~~ya waktu kemuncak menggunakan bilik air adalah sewaktu azan maghrib dan pukul 7 pg(terutama senior)
sistem yang diguna pakai adalah..
"woit peah aku cop lepas kau eh!!"
peah: lepas aku joyah lah..
"joyah after!!!!"
joyah yang tengah berus gigi mengangukkan kepala saja..
sistem cop mengecop ni apply jugak dalam penggunaan iron..^^
dan perkara paling biasa berlaku adalah kecurian ubat gigi, syampoo dan sabun(biasa dah tu..^^)

*makanan tambahan
yang ni.. aku rasa aspuri xde masalah..
kami x curi makanan orang lain..
kami mintak jer..(heeeeheee.. tapi aku x pernah mintak..serius!!)
biasanya aku x beli makanan macam megi, biskut, kopok.. dan sewaktu..
kawan2 aku selalu buat kenduri meggi.. aku join setangan jugak la..weehee~~
tapi kdg2 kene sembunyi jugak makanan tu..


*sistem politik..
ape korang ingat asrama xde sistem kerajaan ke?
ade woit.. siap berpuak-puak lagi..
siap ada pembangkang ngan pencadang tau..(eh!!tu bukan debat ke?)
tapi aku jadi org atas pagar.. aku kawan semua..
aku nakal sorang2 jer..hihihi..
ape pandang2..
gua suka sorang2

*outing
ini adalah perkara yang paling disukai..(betul~~)
lagi2 kalau biasiswa dah keluar..(lagi org macam aku..kikiki)
time nilah aku nak pergi shopping.. kua22..
time ni 20 hinggit pon dah besar untuk budak sekolah macam aku tau..
kuar makn pon nak yang sedap2..kfc ke.. kfc ke.. kfc ke..(kfc je yang ada kat pilah..muahahaha)

*balik kampung..
yang ini paling best.. 
sekolah seremban balik rumah 2 kali sebulan..
sekolah dekat pilah sebulan sekali..(klu aku x silap..)
sehari sebelom nak balik tu.. pergh..macam nak pergi oversea..(over sangat..)
budak2 lainla yang over tu..
kalau aku balik rumah.. biasa aku bawak beg sandang aku jer..
kain baju aku basuh dulu..(malas woit.. berat nanang..)
tapi excited nak balik rumah tu memang x boleh nak habaq..(wink2)
masa sekolah kat seremban naik bas.. dapat shopping
masa kat pilah cik talib jemput.. xdapat shopping..(cis!!..tapi manja x I..^^)


haa.. kalau aku nak cerita lagi.. makin panjanglah entry ni..
banyak sangat..
asrama kat university ni lain sangat dengan asrama kat sekolah..(sangat lain..)
kat universiti semua jadual awak buat sendiri..
awak nak tido, awak nak makan, awak nak balik rumah?.. terpulang..
time management penting tau kat universiti.. xde sapa peduli kat awak dah..(this is serious..)
ok... entry ni memang panjang..
sebab aku mempunyai masa yang panjang dan kebosanan bertambah pulak kesunyian..
cuti yang selama 9 hari ini..

p/s: budak2 sekolah yang pernah sekolah dengan aku dulu.. aku merindui kalian.. rinduu bangat.. muahahaha

this is my tms badge
tuanku muhammad school..
bangunan lama ni..

sdsa, seremban
sekian..

-gee-

8 comments:

  1. dua minggu jer stay asrama then tukar sekolah terus hahahaha..tak tahan banyak sangat peraturan..baca buku pun ada time??ah tidakkkkkk itu bukan aku!!

    ReplyDelete
  2. ahaha..
    saya pon ada kawan camtu..
    ala rugila..
    awal2 memang x seronok.. lama2 seronok..
    kikikiki^^

    ReplyDelete
  3. hahaha..btul2..mula2 mmg x best..tapi lme2 rse rindu sgt..tp kalo kat U mmg rase mcm dok kat rumah tak? (except xde kluarga..)takut jgk nak msk U ni..

    ReplyDelete
  4. kan..
    tak rasa macam duduk kat rumah pon..
    cuma dah lebih berdikari dah..
    semua buat sendiri..
    dah kene jimat cermat..
    huhuhu..
    nanti cik cahaya kegembiraan tahu la..hihi^^
    gud luck 4 spm result^^

    ReplyDelete
  5. hahaha tengkiu tengkiu..
    oh..yeke..?
    berdikari??
    cakap pasal berdikari ni..
    anah x pernah naik bas sorang2..
    akak ada pengalman xpe rr..
    tapi sejak kejadian anak kawn ibu hilg..
    ibu takut nak suruh anah naik bas..
    camna ek? susah la camni..
    anah pon takut gak..
    eonni..eottokkeyo??

    ReplyDelete
  6. haiyaa~~
    anah...

    bila dah besar panjang..
    takut ke berani ke..
    itu semua kena tolak tepi..
    sampai bila nak bergantung..kan~~
    sampai masa anah akan dapat biasakan diri jugak..

    p/s: cik liza dulu masa akak keluar bahau ngan kawan beliau ikut tau..jadi spy kat belakang.. muahahah
    ok stop..^^

    ReplyDelete
  7. wow speechless n wordless,x tw nk komen apa he3.akk dulu merasa duk hostel pun ms kolej bdr utama,dsara ambil course computer studies.ok je sbb bercampur dgn student oversea,melayu kite blh kira dgn jari je dh tu kdg2 confuse dorg terlebih barat dr org barat yg sebenarnya.

    #em srnk bc life sis ms duk hostel ^^

    ReplyDelete
  8. hoho.. tu namanya mereka terkejut kak.. kejutan budaya.. muahaha.. xpe janji sis x terkejut macam diorang..kan2..

    p/s:saya dulu pon terkejut jugak .. first time dtg kelantan.. x reti nak cakap..kelantan..^^

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template