Thursday, March 21, 2013

kalau matriculation adalah pilihan hati..

salam..

hari ni saya nak cerita pasal..
apa nak buat lepas SPM..
buat adik2 yang dah dapat result ni,,
mana yang dapat result cemerlang tu..tahniah..
mana yang tak bernasib baik..
belum rezeki lagi..
la tahzan..
Gee pon SPM dulu hancur jugak..(tutup muka dengan bantal..)

ni semua based on gee punya pengalaman..
pengalaman gee ke matriculasi

chewahhh....
ramai jugak kawan2 yang tanya saya..
macam mana nak masuk universiti lepas SPM..
untuk adik mereka..

sebenarnya banyak halatuju selepas sahaja SPM ni..
jangan berfikir awal untuk terus ke u

macam gee..
lepas SPM ..
memang blur nak pergi belajar kat mana..
nak minta pandangan siapa pun tak tahu..
GEE ada minta upu, matriculation, tingkatan 6, 
jpa gee x mintak..kikiki
sebab BI gee sangat lah terbaik..(BM pon boleh B..wakakaka)
kalau bab sastera ni memang terjun bangunan jerlah..^^
sampailah saat ini..saya masih teruk BI dan BM nya

matapelajaran sains gee.. ok la.. lagi tinggi dari BM..(adeh..)
masa SPM gee ambil aliran sains..
jadi banyak juga choice untuk futher study..^^
Alhamdulillah gee dapat masuk matrikulasi..

masa tu..dekat matric ni ade dua aliran..(sekarang gee tak tahu..)
satu aliran sains dan akaun..
sebabkan minat yang mendalam dalam sains..(ayat..)
gee pon ambil aliran sains..
aliran sains ni ada 2.. hayat atau fizikal..
hayat ni nanti belajar lebih biologi dan fizikal belajar fizik..
subject utama dia nanti ada add math, kimia dan ada additional matapelajaran macam agama islam, BI, kokurikulum..

macam gee.. gee ambil aliran hayat..
sebab gee memang minat.. gee memang suka..
belajar lebih mendalam pasal biologi..

dekat matric..
sistem pelajaran dia lebih sistematik..
semua disediakan..
bolehlah gee katakan ..macam persediaan pergi universiti..
pensyarah ambil berat..
setiap minggu mesti ada kuiz dan kita sentiasa ingat apa yang kita belajar..
tapi setiap hari memang sibuk..
kuliah hampir setiap hari dan kelas tutorial pon hampir setiap hari..
sangat enjoy..
sangat sukalah belajar kat matric..

tetapi bila masuk matric ni..
hati kena kuat sebab..
kita dah kena belajar sendiri..
tiada sapa akan tolong..
spoon feed still exist..
tapi sebabkan suasana dia dah berlainan dari sekolah..
tumpuan terhadap kita tidak sama macam kat sekolah..
kalau tak belajar, takde siapa nak marah..
it all depend on ourself..
kalau belajar bersungguh-sungguh..
(sebab subject dia sikit jer..dengan lecturer yang sudi dan semangat nak ajar..)
inshaallah.. 4 Flat in your hand..

di matrikulasi..ada kos setahun, ada kos 2 tahun..
itu semua depend on nasib..
tiada yang kurang pandai atau terlebih pandai..^^

STUDY KAT MANA2 PON SAMA SAHAJA..
JANJI KITA CARI ILMU DI JALAN ALLAH..
bak kata sis aleasara..^^

hmm ..
dah dapat result SPM ..
itu bukan petanda kecemerlangan seseorang..
perjalanan adik2 masih panjang lagi..jauh sangat..
gee yang dah hampir 7 tahun habis SPM ni pon masih rasa ..
"bilalah nak habis belajar nih.."

Success is a ladder you cannot climb with your hands in your pockets. 

-gee-

18 comments:

  1. yup..decide yg terbaik dlm hidup kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. it all up to us.. our future .. our dream is our responsibility..(chewah aayt..kukuku..)

      Delete
  2. betul ckp gee tuh..sebenarnye..spm nih adalah permulaan.masih jauh lgi perjalanan...hhuhu...btw..tq yer sbb sudi singgh blog arepnakbebel.com...hehe...nk follow sini jgk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uhuhu...
      ade kawan baru..
      anhyeonghaseyo..(ehhh!!!silap..)
      assalamualaikum..^^

      kan.. spm ni cuma selangkah awal je.. masih... pannnnnnnnjanggggggggggggg..
      lagi laluan hidup tu..

      p/s: terima kasih jugak sudi singgah..^^

      Delete
  3. dulu gee matrik mana??penah buat praktikal kat lebri matrik canglun..cakap ngn member giler ah bebudak neh study..xdak masa tgk depa xbuat math..kami masa kt u pun xda cengitu sangat..dasar pemalas kuang2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dulu matric n9..
      hihihi..
      huiaiii...
      mai nak cerita sikit..
      lebri kat matic..sejuk dia..macam peti ais..habaq hang..
      sebab tu gee tak pernah mai sana..
      macam berlawan dengan raksasa dalam salji, duduk dalam lebri tu..
      p/s:camna hang boleh survive duduk lama2 kat lebri tu..habaq mai sikit..^^

      Delete
  4. uweiiii betul2 hahaha ada terselit tu nama sapa aleasara tu hah (tutup muka)

    srg adik pompuan akk medic kt cyberjaya...adik lelaki bwh akk,kt moscow medic gak bhgn neuro.adik lelaki bongsu yg br msk mrsm br2 ni nth kjp nk jd pilot,kejap engineer,kejap lagi hah fenin...fenin...semuanya sama je termasuk akk...ms spm blur x tw nk apply apa.

    akk ms tu dpt offer form 6 tp jual mahal x mau.then dpt lak offer uitm nun kat perlis bhgn pelaburan...huih lain minta lain lak dpt.nk tau akk mta apa?fashion designer....(sbb suka lukis n color).x lm tu abah tlg applykan senyap2 dpt lg uitm nun kt segamat..huhu.semua akk x mnt sbb knpalah dicampakkan utk bab2 pelaburan bagai ni hah(ni gara2 result spm akk sains n maths ^^)

    klu blh diundur ms lps spm dulu2 tu,akk nk apply bhgn GRAPHIC/ANIMATOR!seriuslah minat gila bab animasi ni..jeles betul sepupu lelaki keja kat animosta huwaa........

    ReplyDelete
    Replies
    1. baaaacakk(sambil buka tangan sis aleasara..)

      hahaha..
      tudi medic..
      saya dulu pon kena belajar medic 3 tahun..(sewel kepala kejap..)

      terrer ah abah akk..haha.. tape sis.. memang dah fate tu.. ayah akak suruh akak jadi orang kira duit..okay ape.. x kaya duit.. pegang duit pon jadi la..^^
      fashion designer?
      wohooo.. orang yang betul2 kreatif jer yang boleh minat..
      kalau saya yang jadi.. mungkin model saya x nak hidup dah.. mati terkejut tengok betapa kreatifnya saya..(dengan gaya bongkak..)

      akak ni memang kreatif eh.. jeles lah.. nak talent sikit..(sambil hulur mangkuk..)
      sikit jer..(dengan mata yang bersinar2..)

      p/s: ape kata akak suruh adek akak bawak bertenang..jangan tamak sangat nak jadi semua benda..ish3..(sambil geleng2 kepala..)

      Delete
    2. slm gee comel super domel(sesuka hati cipta words he3)

      owh nk tau adik akk nk jadi apa lak skrg ni....??? arkitekkkkkkk!!!mmg lalang betullah dia tu.

      Tok Mat akk arkitek,sllu tgk dia bw balik pelan,akk godek2 tgk.dari situ start suka lukis rekaan rumah sdri(wajib ada swimming pool besar bentuk bulat),siap colorkan tu.smpi auntie pnh ckp dh bsr jadi jelah arkitek.dh bsr..hampeh.tp yg jd arkitek cuma 2 uncle dan sorg sepupu lelaki ^^

      Delete
    3. salam kak lea..^^
      yang baik hati, slim, berbudi bahasa, cantik , berkaliber dan comel^^

      haha.. ok kak lea.. xpe.. janji die x jadi yang bukan2..okay ape.. jadi arkitek..fuyooo.. orang kretip jer boleh jadi tau.. kalau saya.. kalau takat lukis doraemon boleh lah.. kalau up sikit.. jadi kuih bangkit lukisan saya tu..kikiki..
      sekurang2 nya ade jugaak yang ikut tok mat akak lea kan..^^

      Delete
  5. yup...STUDY KAT MANA2 PON SAMA SAHAJA..
    JANJI KITA CARI ILMU DI JALAN ALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan2...
      janji kita nak belajaaq..ngee~~

      Delete
  6. So skarang gee msh bljar ke dh keje?...dulu blaja kat mana...n ambil apa?...

    ReplyDelete
  7. Hehehe.. sya masih belajaq lagi...
    Sya belajar dekat usm ambil kos pergigian.. tapi final year..hehehe..
    Bundannak cabut gigi..?^^¥

    ReplyDelete
  8. Hehe. Epal tak berapa happy dengan keputusan SPM epal sebab Math epal dapat B. Nanges oooo masa tu. Heheh.

    Heloooo Cik Gee. Orang yang dapat masuk tu Matriks tu bukan alang2 nyer orang tau. Orang yang result bagusss jer dapat. So kesimpulannya, keputusan SPM Cik Gee adalah bagus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah.. add math gee pon b jugak..

      hello.. cik epal(sambil cekak pinggang..)
      nasib gee baik jer tu..hehehe..
      sampai mak gee cakap.. akak ni orang melayu ke orang bangla.. bm pon boleh b..
      kalau nak ikutkan nak pakai topeng je.. nak cakap bahasa lain.. x nak cakap bm dah..hahahaha(malu..BM kot boleh b!!adeh..)

      Delete
  9. saya baru je dapat tawaran matrik di melaka....aliran sains... saya terfikir boleh ke saya bawa subjek sains... sebab subjek sains saya b semuanya...minta pendapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. ye ke?
      tahniah!!!
      sebenarnya.. apa yang kita nak , kenalah bergantung kepada minat kita sendiri..
      kalau adik suka dengan subjek sains..InshaAllah.. adik boleh bawak..
      macam akak.. memang akak minat sangat sains.. sebab tu akak boleh bawak..
      di matrik nanti.. memang senang nak belajar,.. suasana nak belajar tu dah ada.. kalau adik rajin study.. inshaAllah.. allah akan tolong adik..^^

      Delete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template