Sunday, April 28, 2013

tips memilih kawan... versi cik talib(ayah den..)

salam semua..
yang sasa dan kacak bergaya..
hehe..
kali ni nak cakap pasal..


tips.. memilih .. lawan..kawan..
(nada suara doraemon sikit..^^)

satu hari..
malam yang tenang duduk seorang anak dara berhadapan ayahnya..
bercerita-bergelak ketawa..
satu ketika..
ayahnya bercerita mengenai kawannya..
ayahnya mempunyai ramai kawan..
kawan2 nya terdiri dari pelbagai lapis dan sudut merata tanah air..
dia bercerita dengan penuh bersungguh-sungguh..
si dara melihat dan mendengar dengan kusyhuk..
kerana jarang sekali dapat berbual panjang dengan ayahnya..
(okay surrender..saya anak ayah..wee~~)
kerana selalu merantau jauh..
dek kesibukan menuntut ilmu..

-akak tahu macam mano nak test samo ado kawan itu baik ko tidak?

-eh!! boleh tau eh ayah? macam mana ek? nak tau2!!(sambil angkat tangan..ok yang ni tipu~~)

-sonang jo tu..(sambil jari mengulas-ngulas misai.)

-ye lah macam mana..(excited .. mata bersinar-sinar..)

-okay macam ni.. bab makanan..test diorang kat situ..

-ehhh!!!! makanan?

-haah..macam ni.. cubo satu hari..akak poei makan dengan diorang..maso nak bayar..akak torus bayarkan..
 bilo kali kedua..ajak pulak laei diorang poei makan.. lopeh tu maso bayar..akak bayar..

-ehhh..bangkruplah akak nanti yah!!

-ish!!den lopuk gak kang budak ni..dongar dulu..cito tak abih laei ni hah..

-ok2.. maapkan hambe..

-kali kotigo.. poei makan lagi sekali dengan diorang.. lopeh tu abih makan.. akak duduk sonyap jo..
 tengok dio buek apo...kalau dio buek tak tau..siap bersiul-siul lagu jamal abdillah..akak kotuk kepalo dio tu..

-hah!!

-eh!! xdolah..kalau diorang duduk buek tak tau..mako.. akak tinggalkan dan jauhkanlah diri dari berkawan dengan mereka..berkawan boleh..tapi jangan rapat.. mereko tu parasit.. tetapi kalau tanpa disuruh atau dio menghalang kito belanjo dio lagi..dan paling baguih eh..dio yang belanjo balik..hah!! itulah kawan yang sebonar eh..jadi berkawanlah dengan orang yang macam tu..

p/s: kawan makan kawan memang banyak..tapi ramai juga kawan yang sejati ade kat luar sana.. macam korang2 semua.. terima kasih menjadi kawan saya..^^
maap yer kot tak paham loghat nogori tu..(sambil menundukkan kepalo..)

ikhlas dari perbualan gee ngan ayah gee..suatu masa dulu..^^
lame dah..

-gee-

20 comments:

  1. owh pnh bc pesanan abah gee kt previous entry lama dh tu :)

    yup betul gak,kan.asyik kita je belanja...naik lemaklah.so far akk ok je ngn ofcemate.nak2 lagi ofcemate lelaki yg dh anggap kak lea mcm akak sdri.kdg2 smoi berebut nk bayar smpi staff kt kaunter geleng kpla he3..

    mmg elak kwn jenis parasit..tak suka tak suka..

    p/s-->gee huhu kak lea kt fb mmg x aktif...kt blog je,tu pun rs nk ttp akaun sbb tak sukalah fb,x best x blh share n type panjang2 mcm kat blog ngeeeee ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. yang pasal kaum tu kan..tulah..cik talib memang suka cerita macam2 ni..^^

      kan.. saya suka jugak belanja kawan.. setkat ni.. kawan2 saya suka belanja saya balik.. yeay!! kawan2 saya baik hati..^^
      amboi.. hotnye kak lea..hehehe..
      saya pon x suka parasit ni.. bahaya..nanti tertikam dr belakang..hehehe..

      oooo~~ ye ke..hahaha.. saya kena ade fb..kalau x kene ketuk kepala ngan kawan2..sebab banyak info kuliah kat situ..adehhh ..dan.. hihihihi~~~ kalau akak nak tau..kite kena mesej secara private..oppsss^^

      Delete
  2. so far alhamdulillah dikelilingi kawan2 yg tak bekira dan sanggup tolong bila susah....oh trima kasih jugak sbb kamu sudi jadik kawan kite :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..semoga kekal bahagia macm tu kan..^^
      sama cik nota melekit..saya suka jugak j=kawan dengan lebrian macam awak wee~~~

      Delete
  3. curlassss tips en talib...k'imi setuju 111% eheheh!!betul tu gee...opportunist is never gonna be a gud fren,tau :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. tudia.. kelas komen k'imi..
      kan2.. nak cari kawan ni kenalah berhati-hati.. nanti takut makan diri.. meh sep!!!^^

      Delete
  4. Done follow..mohon follow blik yer..
    Thanks ~ www.kamarularnizam.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wokeh kamarul.. will follow you back..weee~~~!!!

      Delete
  5. bagus jugak ni..nak test lah..
    hahahah....harap2 menjadi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak.. testlah.. ayah saya kata mujarab.. untuk menghilangkan kawan2 yang korap ni..huehuehe..

      Delete
  6. kalu ankel... habis makan.. terus lari laju2... kekekkeke..

    sori lama x singgah... ankel dah tua... x larat nak bw...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.. ankel.. mesti ankel nak kuruskan badan kan2..kaan2..

      bahaye betul nak bawak ankel pergi makan.. cis.. kalau bawak ankel boleh order air panas..ok? megi segera dari rumah.. kalau macam tu.. saya x kesah belanja ankel..hari2 pon x pe..

      maap diterima(saya kan baik..).. yelah.. mane lah tahu.. ankel sebuk mencari pasangan hidup...yelah dah tua2 ni..kang kena minum sunkist panas lagi..opss..^^

      Delete
  7. betul dan bagus petua ayah sis tu(terbayang dia ala2 sarjan misai hehe)
    kawan yg kedekut,tak patut dibuat kawan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sarjan misai?.. ohh.. tidak.. cuba bayangkan misai sejemput dengan perut sedikit boroi..oppsss..^^

      betul.. x elok kedekut ni..lagi2 yang berkira..huisshhh.. susah nak minta tolong..kan22..^^

      Delete
  8. owah....orang neghori gak yo..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. la.. hang orang kampong den gak ko.. meh salam.. wee~~

      Delete
  9. wah..meh belanjakan sy mkn
    hehe..dpt mkn free
    tp nnti sy balas balik..meh mkn kat umah saya
    lepas makan boleh baring..blh tdo terus..hehe
    perut pun kenyang bulat mcm doraemon
    aah...kene berhati2 dlm memilih kwn
    coz byk yg parasit..tp byk jgk yg baik hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke..yeay!!!
      boleh2..
      meh kite belanja.. tapi masa dah kerja nanti lah.. huhuhu..~~
      yeay!! cik yumida nak masak untuk kite..
      mesti sedapkan..hehehe..
      tapi boleh kembung perut ni kalau makan terus tido baring guling2..hehehe..

      betul memang kena pilih betul2.. macam pilih tauge..^^

      Delete
  10. hehehee... xD kawan parasit mmg bahaya... ahhaha... xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan2.. takut jugak salah pilih kawan kan aisya..hati2 ye..^^

      Delete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template