Thursday, May 9, 2013

kalau saya sakit mulut..

salam..
awak2 yang comel lagi gebu dan aaaaaa...aaaa... cantik..(yeay!!xde idea..)

tahukah anda ..
sebagai seorang doktor gigi atau pelajar pergigian..
kami juga adalah manusia biasa..

begitulah juga diri ini..
diserang penyakit melepuh kulit dalam mulut..
atau senang cakapnye..
ulcer dalam mulut..
wuhuuu~~ sakitnye.. dah 4 hari saya x boleh nak makan dengan betul..
ade 2 ulcer dalam mulut saya..
satu kat lelangit sebelah kanan..
dan satu lagi kat gusi sebelah kiri..

jadi persoalannya disini..
belah manakah saya gunakan untuk makan..

yeaa.. saya x boleh nak kunyah pon..
rasa nak telan jer..macam doraemon makan..

semalam..
saya menggunakan khidmat kawan saya..
link (ni blog die..die dah kawen..jgn kacau..muahahah!!)

saya suruh dia check mulut saya..
sebab dah x tahan dah..
saya x makan sampai  berat saya turun..
seluar yang saya beli 2 minggu lepas.. xmuat dan x masuk pon kat kaki
(sebab main ambil je..x cuba pon-jangan jadi macam saya..)
dah muat dan saya pakai tadi pergi kelas....
yeay!!(x tau nak suka ke x..)
dan die nampak ulcer2 bergelimpangan kat mulut saya..

okay .. nampak x.. sebagai pelajar pergigian yang femes baru belajar ni..
walaupon hari2 kat clinic..
kami pon x boleh nak rawat diri sendiri..
haha.. adeh..

okay2..
x nak cerita pasal tu..
saya nak cerita pasal ulcer dalam mulut..
saya nak beri sedikit tip2..
dan ini adalah penting..

kalau awak2 semua ada sakit2 dalam mulut atau ulcer yang tak sakit..
dan x sembuh dalam masa dua minggu..
segeralah jumpa dr. gigi
saya nasihatkan sangat2..
sebab ulcer2 ni nampak macam biasa jer..
tetapi.. takut juga..
ulcer juga adalah salah satu tanda2 awal cancer mulut..
dan cancer tu sangatlah bahaya..kalau x di rawat awal2..ok?
ingat ye..^^

ni ulcer kat kawasan lidah pada peringkat awal...

kalau ulcer tu x hilang2.. kurang dari 2 minggu dan kita
buat dek jer..
macam ni lah dia mungkin akan terjadi..
peringkat ni.. kita boleh geleng kepala jer..


ni ulcer kat bahagian bibir..
tapi biasa ulcer kat sini disebabkan
oleh trauma..
haha..
tu kalau makan gelojoh sangat..sampai tergigit bibir..

yang ni kat bahagian lelangit..
nak telan makann pon susah..
sakit ooo..

haa.. yang ni kat bahagian
gusi gigi depan..
 tapi x semua ulcer tu cancer..
nanti ada yang nangis pulak karang..
weee~~~^^

-gee-





28 comments:

  1. hoho..akak biasa la kena ulcer ni..sekali kena bukan 2 biji tapi 4 5 tau! sakit tak yah cakap laa..menitik airmata huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wuhuuii..
      betul kak.. nak buat kerja pon susah.. boleh telan air jer.. nak gosok gigi pon bercinta dengan berus gigi tu..sakit!!

      Delete
  2. dulu saya kene gak bebanyak kat tekak. geli gila, p doktor, doktor kasi ubat cm titikkan tu, ok lah lepas tu alhamdulillah, tapi kalo petua2 ltak madu pon insyaAllah. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke? guna madu.. yelah madu tu kan penyem buh penyakit.. banyak khsiat die kan.. yes nak cubalah..
      awak x sakit ke kena kat tekak.. nak telan makanan sakit tu..kan22^^

      Delete
  3. seram nengok
    yg gelojoh tu slalu kena
    gee...kwn sy cakap..doktor ade bgtau..klo kene ulser...kene slalu mkn ice cream..nnti ulser tu cepat sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak yumida.. beri tips.. saya nak sembuh cepat2.. xde tenaga nak makan pon x boleh.. perut berdendang.. tapi x boleh nak kunyah makann.. sedih rasanye..hahaha..adeh..
      tadi rumate saya keluar..saya suruh die belikan ais krim..yeay!!

      Delete
  4. salam,g.....hukhukhuk!!!ulcer sgtla torturingkan?tsktsktsk.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. nak makan pon kena menangis dulu..hahha..adeh.. rasa terhuyung hayang jer dunia nampak makann sedap2..hahaha..^^

      Delete
  5. klau kena ulser ni memang giler r sakit...
    rsa macam nak tendang orang je..perot lapor tapi xleh makan..

    mintak roti sekeping!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..betol.. saya mampu minum air soya yang ade grain jer.. pastu air sejuk .. walaupon perut keriuk2 tahap dewa.. kena tahan.. menangis nak kunyah.. makanan adelah musuh time2 camni..

      aik nak roti lagi.. x cukup ke setengha keping tadi.. kak eita.. roti dah mahal dah.. kena jimat sikit..^^

      Delete
  6. hai doraemon... kikiik..slmt mlm

    haih ngeri lak tgk gambau tuu.... uwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai hello kitty..yeay!!!

      selamat malam..
      eh geri ek.. ade lagi ngeri..saya jer x nak tunjuk.. nanti awak nangis,,^^

      Delete
  7. dulu ada sekali jadik ulser byk dlm mulut..kawan2 paksa pergi jumpa doc gigi..masa tu belajar lagi kt uitm..tanya doctor tu camna ulser leh jadik.dia ckp sbb jangkitan kulat..tp sampai sekarang pun kdg2 jadik jugak ulser neh dan sakitnya ya ampunnnn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish.. mesti seksa kan masa tu..adusss...
      haah.. ulser ni disebabkan kulat boleh.. virus boleh.. bakteria pon boleh.. macam 2 bolah..
      sakit sampai x boleh nak makan kan..sob2.. rasa sedih giler..

      benefit dia.. boleh turun berat badan..yeay!!

      Delete
  8. salam gee alah.a.alh meh kak lea timang dia meh,aloaloalo kesiannya dia.kak lea pun baur je baik dari ulcer tpai tak pernah pulak serentak kena lebih dari satu.habis tu gee makan camner....adakah menelan gulppgulppgulpp mcm tu ngee ^^

    kak lea sllu makan ice cream kotak tu,then kak lea ni lain sikit.masa ulcer kak lea suka minum teh o panas2...then hirup segala sup panas2 tak kisahlah sup ayam,tomyam,mushroom dll.janji sup dan panas.mgkn tak bgs tkt ulcer bertambah besar tapi ntah kak lea sllu buat mcm tu ok pulak ngeee...

    nak tido minum byk air suam then sapu madu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak lea..
      eh!! jangan patah jari-jemari runcing kak lea nanti..hehehe..
      wuish.. sian ke kak lea.. saya makan macam mana..saya minum air soya dengan air kosong jer kak lea.. bak kate dapt tenaga kat air lah.. nak makan guana lagi.. wuarghhh!!!
      4 hari jer dah 3 kilo turun.. sob2.. cane tu.. huarghh!!!

      oh.. boleh eh makan benda panas.. cepat ke die hilang?
      lepas kwn cek..
      saya dapat ubat kumur je.. lepas tu rumate ade bonjela.. die suruh saya pakai..(meleleh air mata letak bonjela..pedih sangattt!!)

      okay.. nnti saya buat yang macam kak lea suruh..terima kasih.

      Delete
    2. gee slma ni mmg ingatkan bonjela tu utk ulcer,kan.tapi atok kak lea ada pergi jumpa doktor,dia tak suggest guna tu,doktor bagi ubat lain.bonjela tu khas utk sapu kat gusi bengkak,katanya ntah ler...

      Delete
    3. hmmm.. ye ke?
      sbenarnya.. memang biasa ulcer guna ubat kumur jer..
      kalau x kunur dengan air garam..

      bonjela tu sebenarnya.. guna nak hilangkan rasa sakit..
      sebb x tahan sangat kan..
      tapi tah la.. saya pon pening2 lagi ni..^^

      terima kasih bagitahu.. nnti saya cek dengan dr saya..yeay!!

      Delete
  9. ya ampun..ngerinya tgk gambar tu...
    mmg sakit bila kena ulser ni..lagi sakit time gosok gigi,terkena tang sakit tu..huhu..meraung dlm bilik air..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul!!!! tadi saya gosok gigi.. punyelah lembut gemalai.. tapi terlanggar sikit jer kat tempat ulser tu.. huih.. menjerit dia macam aissshhh..^^
      ade gambar lagi nyeri.. dan saya pernah tengok sendiri kanser lidah.. sangat dashyaat!!

      Delete
  10. doraemon.. sakit jiwa kena hentam ngan doktor pasal ulcer hang.. memang hang kena herpes zoster taw dok.. haha.. perkhidmatan menampal gg anda sila belanja aiskrim magnum dgn kadar segera.. sekian.. benci doraemon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi!!!!
      sapa suruh hang nak jadikan aku patient hang.. nak marah gee pulak.. tarik telinga kang..grrr..
      woit.. ape herpes2..gigit kang!!
      amboi nak magnum saje.. haritu gee tampal gigi hang.. hang x belanja pon..cis!!!!

      sob2..ade orang benci doraemon..sob2..(bawak diri di air lalu..sob2.. :( )

      Delete
  11. ngerii kut..ingtkan biasa2 je..x sngka leh smpai cm tu skli >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm.. takut kan.. jadi kalau kena ulser yang x sembuh2 tu.. silalah melawat kami..yeay!!!^^

      Delete
  12. tolong saya...sy ad ulser mulut n lidah..but X RASE SAKIT? kenape...n da dkat 2 mggu da...ad x ubat yg effective...im worried.because lot people say about mouth cancer:-C...

    ReplyDelete
  13. salam, sy ade ulser di tepi pipi n tepi lidah...but yg buat sy risaw...X RASE SAKIT!!?....KENAPE?...mohon if ade ubat yg effisien....yg buat saye risaw coz lot people tell me about mouth cancer..:-C:-C

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ada lagi x? cuba dapatkan pemeriksaan..

      Delete
  14. beli gel "Bonjela"

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template