Monday, May 20, 2013

persediaanlah sangat ..

salam..

huahuahua..
hai semua...yang gebu, cantik dan.. eh!! ade nepal jugak datang bace..hai!!^^
(tak tahu nak cakap ape..terharu~~~)
minggu ni saya agak sibuk..
yeay..
sibuk sangadddd..

minggu ini juga saya akan balik ke kampung halaman saya ..
yang dikelilingi oleh unggas2
pokok2 sawit dan x segan juga pokok getah yang betelentangan..
dek pembalakan halal..

saya akan balik disebabkan kerinduan yang teramat sangad kepada keluarga..
juga kebetulan pula..
perkahwinan saya sepupu saya..
sebaya dengan saya..
dulu masa kecik main gusti2,
main tarik2 rambut,
main congkak tanah,
main ngumpat2 sama2..
sangat mesra bagai tikus jumpa lubang(err..ade ke pepatah ni?)
tetapi pabila masing2 sudah meningkat remaja..
semakin kurang dan jauh jarak perhubungan tersebut..


AHHH!!!
abaikan itu semua..
jadi apekah persediaan saya sebelum kembali..

persediaan yang saya selalu buat sebelum balik ke negeri sembilan?

bungkus baju?(tidak~~~sambil menggeleng kepala..saya x bawak balik baju pon..)

beli tiket?(ini bukan persediaan..ini keperluan..)

mental?
(kalau saya mempunyai mental yang tidak matang masakan cik talib melepaskan anak perempuannya ini merantau jauh....ooooHH jauh sangadddd)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
sebenarnya..saya sudah start mencari makanan yang pedas2 dan kaw2..
supaya balik nanti x kena ketawa sebab menangis makan masakan mak yang podeh tahap dewa..

hahaha...
sesungguhnya sayalah antara anak negeri sembilan yang x berapa negerinya..

sayalah dalam keluarga yang paling polik dalam generasi keturunan tersebut..
dan..yelah sayalah antara anak yang x kan pernah menghabiskan beras kat rumah tu..
untung!!!

lagi sekali..dan ye..makanan kegemaran saya adalah..

gambar ikhlas dari sini
mak aih..raso dio cam x leh nak koba..
meleleh air liur..
lagi2 kalau makan dengan sambal kering..
cukup dengan karbohidrat dari kentang..
suhun dengan gabungan pucuk tauhu..wow..
mampu menggetarkan jiwa..
dan makanan inilah resepi pertama yang saya paling pandai masak..
seawal darjah 3..
semasa kak liza pergi berkerja dan cik talib sibuk diladang getahnye..
yes balik nanti nak masak.. kalau sempat..^^



p/s: dan harini saya mengaku..saya x pernah mkn dorayaki lagi..sebab saya x nak destroy imaginasi saya pasal dorayaki ..>~<
puahahahaha.. maapkan saya..^^

-gee-

23 comments:

  1. uih cik kertas melekit ni klu pedas lagi dia suka..tak pedas xlayan kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih.. boleh gastric ni.. tak pon aaa..
      hee~~
      saya boleh pedas.. tapi awak x kan tahan dengan kepedasan kak liza dalam masakannya..perrghghh!!

      Delete
    2. wahhhhhh nak rasa nak rasa!!hahaaha

      Delete
    3. Buleh2... meh datang rumah.. bawak ais ngan tisu bebanyak.. nanti nangis susah..^^

      Delete
  2. Replies
    1. owh itu namanya
      sup fucuk suhun..very nice..^^

      Delete
  3. salam gee wahhhhhh nk ikut balik kampung mesti best....ok kak lea mmg tak pernah sentuh pun pokok getah...kalau tgk pun masa lalu kt highway je(ok tunduk menginsafi diri)

    wah bestnya nnt upload tau foto ms kenduri nk tgk tema apa..color apa..menu apa kalau kdri kawin kt n9 tu.kirim slm kat mak tau...wajib n mesti!!!

    gee..sup suhun kentang letak fucuk pecah lak telur....best giler...pekena dgn ikan masin ke..ayam goreng ke n sambal belacan..lupa dah dunia.

    owh ni namanya doraemon derhaka sebab dah lupa nak makan doriyaki he3..kak lea selalu gak makan ada jual kat bakery 1 Utama tu.alah byk dh jual doriyaki ni.ada mcm 2 perisa tau.tapi dh lama jugak tak makan...huhu.



    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak lea..hahahahah..
      jom kak lea.. vrommm2..!!!
      ye ke kak lea?
      lah ye ke..
      sebenarnya.. saya pernah pegang sekali jer.. itu pon masa kecik2.. ayah bawak masuk kebun dengan kereta..
      ayah x kasi masuk kebun..sebab banyak ular..(saya pon tunduk jugak)

      okay..nanti saya upload..hee!~~~(sambil tulis enarai gambo yang kak lea nak..^^)
      tapi biasa lauk ayam masak merah jer kak lea..^^

      perrggghhh!!!!! kak lea.. ratah begitu sahaja..kadang2 saya hancurkan ikan goreng masuk dalam kuah die..perghhh!!!! hirupan kuahnya.. sungguh heaven!!!

      hahaha.. nama jer doraemon.. nanti saya nak cuba dorayaki yang besaq macam yang doraemon makan tu.. selalu jual yang kecik dan nampak x menyelerakan..>~<

      p/s: tadi masa saya baca komen akk saya tengah telefon kak liza.. hee!~~ terus kim salam ke die.. die pon kim salam ngan kak lea.. die kenal awak..yea!!!
      awak kan kakak saya..^^

      Delete
  4. hahahaha touching giler ni...dr gee crta pun dh dpt bygkan betapa caring n loving cik liza tu he3..hah????gee tjk blog kak lea ke (ok dah start gigil cepat panggil ambulans) ^^

    yelah doriyaki yg besar belum try mesti lagi best.yg kecil2 comel x best.tu sbb smpi skrg kak lea masih tak terliur nak makan macaroon.ok macam biasa kak lea kan suka out of box hahahaha.

    jangan ditulis binatang tu....geliiiiiiiiiiiiii.yelah mmg sedap ratah macam tu,hari tu pergi rumah auntie dia msk sup ni dgn sambal ikan perghhhh....kak lea siap tinggal anak,tinggal suami hahahaa.masa tu teruk kak lea kena usik(auntie tu ler yg salah masak best2 sapa suruh).

    ok2 nnt kak lea tgu gee upload ye...have a safe journey dear....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. xlah kak lea.. gee. x tunjuk pon.. jgn gigil..saya xde kat situ..^^
      haha tadi saya telefon die.. die x nak tidur..padahal saya dengar dah die nguap2 panjang dalam telefon..adeh.. mak2..^^

      tulah. dorayaki yang besar penuh dengan inti kacang merah yang sangat sedap..wuarghh!!!haha.. macaroon? owh yang kaler2 tu eh? sedap ke kak lea? saya pon x pernah makan..

      opss!!!!maapkan saya..hee~~~

      kan!!! wuarghh!! meh sep!!perghhh!! sambal ikan..wuarghh..tadi saya suruh mak saya masak masa saya balliknanti..nyum2.. x sabar!!!
      perghh penangan sup yang maha simple ni..lupe keluarga seketika..

      okay kak lea.. thanks.. miss you always..^^

      Delete
  5. assalam,

    nak balek kampong tengok kahwin sepupu ye... 2 3 tahun lagi ntah2 Gee plk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam bunda..,

      Haah... hehe..
      Ehhhh!!!alaa.. cane ni.. nak lagi cepat buleh?
      Hehehehe..(gatal betul hang gee^^)

      Delete
  6. hahahaahaha..apo ko bendo tuu...geee.. itu makanan akak masak tuk mia masa dia mula nak makan solid food dulu,...kentang joo...mmg kayolah bakal suami ko gee asyik boli kentang ngan soun joo.... eheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.. alah.. nak buat cane.. dah suka.. skang mia makan lagi x lauk ni.. emm.. boleh saya join makan sama2..^^
      Hahaha.. untung sangad.. mak saya pun pelik dengan mknn kegemaran saya.. sampai die cakap..

      "Ini makanan ko kak"

      Cis...!!!^^

      Delete
  7. aaa..sedapnye sup kentang
    selmat berkenduri kendara
    sape pengapit gee kawin nanti..ahahhaha
    nanti ambik la gambo pengantin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm.. sedap sangat.. iye..saya x tipu.. nyum.. itulah nikmat yang saya paling x leh lupe.. nyum2..

      ape..? pengapit? ape tu?
      xde2..
      x nak sanding..haha..
      saya malu..~~(awat semua kawen suruh gee kawen ni..grrr..)

      Delete
  8. sup kentang?...

    titew takde gigi lah nak makan kentang..
    hahahhaha...

    waaaa...balik kampung...best nyer..
    titew nak itut boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyum22.. tedapnyer..
      eh.. gigi awak saya tak jumpe lagi.. tapi tadi nampak ade ikan jerung pakai..masa saya menyelam tadi..^^

      buleh.. jom!!vroom2!!!

      Delete
  9. sedap...lg2 kalau tambah jagung muda,bunga kobis,brokoli,cendawan hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke?
      waaaa... boleh tambah sayur ye..
      nak cube lah nanti.. mak biasa masak dengan telur jer..^^
      hee~~

      Delete
  10. ahahah!!setuju ngan kata2 k'izan tu,kihkihkih!!tp nmpak mmg sedapkan??dh lama jgk k'imi tak mkn sup kentang mcmni ..selalu mkn supayam yg byk kentang je mr papapapito masak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa...
      muka saya je matang..
      tapi dalam hati masih taman permainan kanak2..kikiki..

      ruginye.. sedapppp.. maakan2 la.. makan laaaaa..
      please!!!

      untung la ade orng masakkan..cis!!^^

      Delete
  11. ika suka mkn yg pedas tapi mak bapak akan marah dan membebel mcm ni 'jgn mkn yg pedas ,perut kau tu gastrik, gastrik dtg, nangis, mengadu'eheheheeh,,

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template