Thursday, June 13, 2013

ape yang kena buat lepas cabut gigi?


Salam..
entry ni khas untuk ade anonymous tanya.. ape yang perlu dio buat kalau lepas cabut gigi?
Kang letak kat bahagian komen tu.. panjang sangat pulak..
Okay cik anon..nihah lah ape yang saya tahu..
Silalah bace..^^

Hah korang pon boleh jer bace kot2 nanti adolah pengalaman cabut gigi ye tak..
harap eh x lah.. jagalah gigi tu..

·         Gigit kapas yang diletakkan kat area cabutan yang dr.gigi letak sampai darah berhenti, tukar kapas tu setiap 20 minit

·         Makan ubat tahan sakit sebaik je rasa x selesa sebab ubat bius tu dah nak abis

·         Jangan minum dengan straw, meludah atau kumur2 secara kuat2 in 1 days

·         Jangan merokok selama 3 hari sebb ia akan melambatkan proses penyembuhan

·         Kurang aktiviti seharian yang berat.. macam beronang ko, main guli, berbasikal,dan sebagai eh..

·         Letakkan ais kat kawasan cabutan adalah digalakkan supaya bengkaknya berkurangan

·         Elak sentuh tempat cabutan dengan lidah atau tangan, kang tercabutlah darah beku kat kawasan cabutan..berdayrah balik..

·         Hari kedua boleh bersihkan mulut dengan air garam suam sebab nak kurangkan jumlah bacteria dalam mulut tu.. kurang sikit risiko jangkitan..

·         Elakkan makanan panas..sebab dia akan menyebabkan darah lambat berhenti.. dan kalau dah berenti, nanti berdarah balik..

·         Hati2 semasa mengunyah.. sebab masa awal2 ubat bius masih ade..takut terkunyah lidah sendiri pulak.. x pepasal ado x leh cakap kang..

·         Kalau dr ade bagi antibiotic..abiskan.. mahal tu!!! Eh x lah.. takut nanti badan kita bacteria yang berbahaya dalam badan kita (terima kasih cik tedi..tu sebab jgn tulis masa mengantuk..^^) akan develop resistant terhadap ubat tu kalau x abiskan..(ambik ko.. x reti terang dalam bahasa melayu..gugellah sendiri..)

·         Kalau sakit kat gigi tu  x sembuh.. makin sakit pulak tu.. hah.. poei klinik cecopek.. dah kena jangkitan tu.. tahulah dr gigi tu nak buat apo.

·         Berus gigi boleh waktu malam cabutan.. tapi jangan berus tempat cabutan tu.. kang menjorit ko sakit kang..

·         Dan kalau darah x berhenti, dan ade symptom melayang-layang.. pening, x bermaya.. poei emergency cecopek.. ado masalah tu..
 
kot ginilah gayanye cabut gigi..
saya pon nak resign dari jadi dr gigi..
serius..^^
Sekian..
p/s: ingat nak tulis secara ayat baku.. 
terus bertukar loghat nogori..hmmm..adeh..
-gee-

80 comments:

  1. heheheheh xD *xde pengalaman lagi cbut gigi dgn doc gigi* ahekss~~ >.< jaga elok2 sbb takut jmpa doc gigi :p heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah.. ni kena bagi markah penuh kat aisya ni.. macam ni lah kita nak..tapi dalam 2 kali setahun.. kena gak jumpa dr.gigi.. kena cek.. betul..^^

      Delete
    2. ingtkan lau ok xyah jumpa doc :o huhuhu

      Delete
    3. eh.. mane boleh AL.. kena check sebab kita tak tahu ape yang berlaku kat dalam mulut kite..
      jumpe ya..^^

      Delete
  2. badan resistant terhadap ubat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. opppsss!!! x perasan.. sory2.. udah di tukarin.. tersalah pulak..^^

      Delete
    2. Antibiotik dia lain sikit dari ubat2 lain...sebab dia kena habiskan ikut arahan doktor,bagi mengelakkan kuman dalam badan resistant/tahan lasak terhadap ubat tersebut...jika dah resistant maka terpaksalah menggunakan antibiotik yg lagi mahal..terjadinya resistant ni disebabkan oleh pesakit makan ubat ketika sakit sahaja...bila x sakit dia x makan...dengan mata kasar memang kita x dapat lihat yg kuman tu ada lagi...dan kuman yg berbaki tu dia belajar pasal antibiotik yg tadi tu pastu dia akan mengebalkan badan dia dari antibiotik tersebut...harap membantu

      Delete
  3. seram wei pic tu
    takut adik2 nengoknye..sure meraung2 bila time cabut gigit
    nape x leh minum pakai straw?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. itulah..saya pun boleh meraung tengok.. apetah lagi budak2..

      kenapa x boleh..
      bila kita minum dengan straw..
      tekanan dalam mulut bertambah,
      jadi ini akan menyebabkan darah beku kat kawasan cabutan tercabut.. kang lambat sembuh..^^

      Delete
  4. Doktor gg upenye....thanks for the share....rietta sgt syg akan gg rietta...pling rietta happy, bru dlm dua minggu lpas....dr gg, kata rietta xyah sc lg nam bln....utk kes rietta...dh bleh tunggu setahun....yippie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kak rietta.. bukan saya hanyalah pelajar pergigian tahun lima.. yang baru merangkak belajar..^^
      sama2..
      alhamdulillah.. ini bermaksud kak rietta tergolong golongan yang low caries risk..
      tahniah!!^^yeay!!^^

      Delete
  5. hahaha ubat bius punya la hebat smpai boleh tegigit lidah haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huish.. boleh je cik zulaikha..
      lagi2 udak2.. sebab kekadang bius ni sampai kebas lidah ngan pipikan..^^

      Delete
  6. jgn makan ubat cair darah mase nak g cabut gg :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah.. yang ni untuk pesakit yang makan jerlah..
      tetapi diorang x boleh berhenti mkn ubat cair lidah sesuka hati.. kena ade kebenaran dari doktor yang merawat sakit mereka dulu.. ini penting..^^

      Delete
  7. aritu komen kt entry tak kuar.yg ni kuar ke tidak yer haahaha..tengok ke gambar cabut gigi tu mmg sure tak akan jejak klinik gigi kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh yeke?
      xde pulak.. sian ke awak..
      yang ni x kuar yeay!!!!(maap gurau..)
      eh.. jangan.. kena pergi jugak setahun 2 kali.. kena check.. kalau x takut juga kalau.. gigi end up di cabut..^^

      Delete
  8. wah good tips doktor.nanti kalau ada anak kak lea yang kena cabut gigi ke apa ke..nanti kak lea terjah sini baca balik n3 ni he3..masa irfan jatuh dan gigi patah tu..doktor pun suruh makan ice cream yang dalam mangkuk tu.tak bagi makan/minum yang panas2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kak lea..huihui..
      wah.. boleh sesangad.. dipersilakan..hehehe..
      haah.. itu untuk hilangkan dan kurangkan bengkak kat temat gigi tercabut tu..

      p/s: lama x jumpa akk.. kite pon rindu taw..wuargghhh!!!

      Delete
  9. hari tu kan akak cabut gigi..
    dah lah dapat no 1...
    (apatak no 1 nyer pah subuh gi duk conggok doh kat depan spital..hahahha)...

    sekali doktor praktikal kot...
    bergegar kepala akak dia cabut gigi..
    tobak serik nak gi doh ...
    seminggu sakit tempat cabut gigi...
    doh lah gigi gerham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. ingatkan dapat no1 kat dr.. sebab baik ke ape..hehehe..
      (ni mesti sakit sangatkan.. sampai sanggup tunggu awal2 pagi)

      dia cabut gigi kak eita cam mana?
      mesti susahkan cabutan tu..
      sian kak eita..
      antara yang x bernasib baik..
      abis tu akk x pergi jumpa balik dr lain ke.. sebab sakit seminggu tu?
      sianlah ke awak..

      p/s:eh bukan ke awak pakai gigi palsu penuh..mmeeemmmm^^

      Delete
    2. ha'ah lah kite lupa...
      dr tu cabut gigi palsu kite...
      hahahahhahaha

      Delete
    3. amboi.. buleh pulak cabut gigi palsu sampai gegar kepala ye..
      kak eita tipu kite..wuarghhh!!!..
      x baik tau.. Allah marah..^^

      Delete
    4. hahahahaha...
      kita kan warga mas....
      tu yang sokmo terlupa...

      Delete
    5. wakaka.. alasan dia..
      haha.. bulis lak terlupe ye.. akak eita jumpa dr gigi manalah tu..^^

      Delete
  10. terima kasih wahai dr gigi gee ku sayam...mnambah pngetahuan k'imi ml ni :) trima kasih jgk anon yg brtnya :)) psssttt...tringat pngalaman ngeri sakit gigi geraham n mncabutnya waktu mngandungkn eechaa 7 bulan....ngeeeee!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 k'imi ku sayang dugakkk...^^
      alah benda yang saya tahu je.. dan selalu beritahu lepas cabt gigi patient..huahua.. no hal punyelah..
      owh.. sudah cabut gigi.. alaaaahhhh.. sayangnye gigi.. k'imi kena jage gigi bebetul tau lepas ni..
      janji?(sambil tunjuk pinkie finger..^^)

      Delete
    2. huwaaaa!!sebetulnya mmg dh x byk yg tinggal ;(padan muka..pemalas nk jga gigi...haaa..geee..cer buat entry utk nafas berbau....eheheh!!ke dh ada buat tp k imi termiss?

      Delete
    3. and penyakit gusi sekali ye :) *mode mengada2 activated* :P

      Delete
    4. alaaaaa....
      sayang nye..
      jaga gigi bebetul tau..hukhuk..
      okay2.. nanti saya buat entry ye..yaeh!! lepas saya abis peksa.. yeahhhh!!!^^

      Delete
  11. Alhamdullilah gigi terjaga baik..umur dah 45 tahun..alhamdullilah masih penuh gigi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. jage gigi betul2 tau..susah nak jumpa patient umur 45 tahun penuh gigi ni..tahniah!!^^

      Delete
  12. bunda last cabut gigi 4 tahun lepas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. mesti bunda x boleh lupa pengalaman cabut gigi tukan..^^

      Delete
  13. Lawaklah kartun tu Gee... mau serik nak cabut lepas ni hehe
    Lama dah tak cabut gigi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kalau betullah dr gigi cabut gigi gitu.. saya pon toksey jadi dr gigi..hahaha..^^

      Delete
  14. awok...walopon nampak gagah perkasa... heheheh.... tapi tang jumpe doktor gigi le yang awok kalah....... i tak rela uuuuuu....tapi mane le tau in case kene jumpe jugak nanti.... awok take note le info mike ni yong.... uhukkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. gagah perkasa?(okay saya tengah gelak sopan sambil tutup mulut)
      alaaahh.. kenapa pulak takut.. jangan!! buat2 kool jer..^^
      baikk.. boleh jer..^^

      Delete
  15. Assalamualaikum doc gg..ehe..akak berpengalaman sangat pasal cabut gigi sbb dah banyak gg yang akak cabut walau doctor tak bg cabut...kakakakakakaka... sebab akak rasa tampal lagi sakit kalau cabut,...kikikiki...

    gee.. nak dorayaki satu... lapo laa.. err suka tgk doraemon kat bawah tu dok golek golek..kikikiki... agaknya mana comel hello kitty ke doraemon...haih melalut ke lain pulop...bye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikum kak izan, mama kepada mia..huhuhu..^^
      eh!!! akak cabut gigi akak walau pon x kas cabut!! kenapa? sayang nye kak izan.. wuarghhh!! jangan cabut lagi.. akak sayang kak!!
      xpe lepas ni jage gigi bebetul.. jangan sampai kena cabut lagi.. sedih saya dengar..

      amboi dorayaki.. pssstt.. kak izan.. saya pon x pernah mkn dorayaki lagi ni..^^
      alaaaaa... kalau miamestilah hello kitty.. tapi kalau saya.. mestilaaaaaaa DORAEMON..AN AN AN^^

      Delete
    2. gee...bukan sesaja nak cabut,..geraham hok bongsu tuu...senget beget...baik buang je dr menyakitkan..ehe...
      mmg doctor gg selalu kata'sayang gigi' tapi dia cabut juga..kakakaakakaaka...

      helo kitty n doraemon,..ehe..agaknya camanalah rupa doraemon versi slim yer..kiikki...tu dok main gelek3 tak slim slim pun...wakakkaak..

      Delete
    3. owh ingatkan sesaja sabut..hehehe.. geraham bongsu kalau die buat masalah.. memang kena cabutlah.. psstt saya xde geraham bongsu.. missing in action wakakaka..

      kak izan walau bagaimana hebak pon dia main gelek2 tu.. dia x kan pernah kurus..huhuhu.. xdop lemak.. besi sokmo badan beliau..^^

      Delete
  16. Yang tak tahan, lepas cabut gigi... kena bayar bill dentist! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah!! itu penting.. uncle.. nak 10 hinggit..^^

      Delete
  17. Fobia agt klw kena cabut gg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jg!!
      hehehe.. jagelah gigi sebelum dicabut..yeah..^^

      Delete
  18. salam doc...berapa lama ek nak tunggu kalau cabut lepas tu nak psg gigi palsu. malu lah pulak kalu gigi rongak....:)

    ReplyDelete
  19. salam doc. berapa lama boleh tunggu nak wat gigi palsu lepas gigi asal cabut ek...malu ar gigi rongak....huhuhuhu....

    ReplyDelete
  20. salam doc...berapa lama ek nak tunggu kalau cabut lepas tu nak psg gigi palsu. malu lah pulak kalu gigi rongak....:)

    ReplyDelete
  21. Tq 2 for info...ni bru cbut gigi grham..seram tgok kt gigi skrng..brlubng je,de bleeding ag ni..huhu

    ReplyDelete
  22. Tq for ur info doc..td bru cbut ggi garham..tkot tgok gigi ni,brlung bsar...huhu

    ReplyDelete
  23. Tq 2 for info...ni bru cbut gigi grham..seram tgok kt gigi skrng..brlubng je,de bleeding ag ni..huhu

    ReplyDelete
  24. kalu dah cabut gigi .gigi itu dah
    mahu buat apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigi tu buang la.. ke awak nak buat rantai?? hahahaha

      Delete
  25. Salam nak tanya. Kalau gigi geraham atas and bawah dah kira tak function sbb patah and tinggal serpihan je mcm mana cara cabjt dia ek? Boleh cabut mcm biasa or kena ada operation

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole cabut macam biasa kalau akar die atau stuktur sekeliling gigi adelah normal dan x menyebab kesukaran semasa cabutan normall..^^

      Delete
  26. Salam DR. Sekarang ni ada tak semasa cucuk jarum bius tu xrasa sakit? Sebab saya fobia dgn sakit semasa jarum dicucuk tu. Sakit sgt. Semuanya berpunca 16taun dulu kerana keganasan seorang dentist menyucuk dgn keras. Sebab skg saya menghadapi masalah gigi berlubang akibat tampalan lama tercabut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada.. boleh request topical LA..^^

      Delete
  27. Tq...saya baru je cabut gg garham ...masih sakit...ngeri.. doc cabut mcm cabut ubi...bunyi akar kedengaran...n sakit wooooo...

    ReplyDelete
  28. Salam dr gg...saye nk tanya kenapa gg saye setelah dicabut masih terasa sakit..gigi garaham second last sebelah kanan atas...dah seminggu sakit.masa dr gg bius tu terasa sekali dgn gg rase kebas..ya allah sakit smpai skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya pergi dapatkan rawatan kalau seminggu sakit x kebah lagi..

      Delete
  29. Gee...kita baru pas cabut gigi...pls share ur info k... Bpe jam bru bole tggu nk mkn ni..lapo...dr mlm td x mkn sbb sakit gigi...

    Fb : Norazlina Sabran
    Blog : mummynabeela.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. alalalala.. siannya dia.. hilang dah gigi dia.. :(

      Delete
  30. Em .. sy bru cabut gg garham bawah siang tdi,,dlm kol 2pm ... mula2 x sakit,,habes aje ubat bius,,masyaallah ... sakit smpai skrg nie ha ..pulk 2,msa cabut dye punya tunjang patah kt dlm,kne korek la... xnk mkn ubt thn sakit,sebb preggy ..xtw da nk bt cm mna ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti dah elokkan.. tapi kalau terjadi macam ni lagi.. boleh amalkan petua kumur2 dengan air garam.. :)

      Delete
  31. Sa nk tnya..sa cbut ggi geraham bwh 2hri yg lepas..mslhny skg ni sa mc rsa sakit..smpi tahap xdapt nk tdo..skg pn da bngkak..pa ptut sa buat.sa cbut d klink kerajaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mungkin ada jangkitan, disebabkan dalam mulut kita sememangnya banyak kuman.. jadi boleh pergi ke klinik yang anda dapatkan rawatn untuk rawatan selanjutnya. ^^

      Delete
  32. As salam doc..tq atas info diatas..sy baru lps cabut gigi geraham bongsu atas..sbb rosak teruk..tp mase mencabut tu doc berperang kejap dgn gigi..sbb gigi xmo kluar..mayb sbb akar die bengkok..sakit sgt sampai merah pipi sbb doc terpakse berkasar..hmm..ni sy mkn panadol jela utk tahan sakit..huhu..
    sy nak tanye bleh ke kite berkumur dgn listerine atau colgate plak?mknan hanya boleh mkn mknan yg soft mcm bubur or roti ke?
    Mcm mn nak prevent dr gigi mudah rosak? :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kumur2 boleh selepas 3 hari supaya menghalang blood clot tertanggal dari tempat cabutan..

      ye makan benda yang lembut selama satu hari.. kebersihan mulut pun perlu dijaga..

      untuk halang gigi rosak.. berus gigi dengan teknik yg betul setiap kali selepas makan atau sekurang2nya berkumur dengan air kosong kalau x mampu nak berus gigi..^^

      Delete
  33. Salam doktor.. Dah seminggu saya cabut Gigi.. Tp masih sakit.. Dah 2 mlm x blh tido.. Pg Semlm p klinik doktor dah cuci sisa makanan n letak ubat mcm tembakau kat dlm gusi.. Unfortunately ubat tu terkeluar masa saya gosok gg ptg tu.. Jd.. Semlm saya x bole tido lg.. Utk redakan sakit saya letak(kulum) air sejuk dalam mulut.. 1 mlm dekat 4 liter air Sejuk saya guna.. X pe ke doktor?
    Boleh tak saya p blk klinik hari ni utk letak ubat tu semula? Boleh tak saya guna watermelon frost?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi ada sakit kat kawasan tersebut.. elok pergi dapatkan rawatan semula..

      watermelon frost??

      Delete
  34. Assalamualaikum..saya baru cabut gigi depan ats..kebas xhilang lagi..lepas hilang kebas rasa mcm mna??nk taw juga.haha

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum..saya baru cabut gigi depan ats..kebas xhilang lagi..lepas hilang kebas rasa mcm mna??nk taw juga.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...

      alamak tak hensem dahlaaa... gigi depan xde.. rongakkk.. T.T
      rasa pedih2 camtu..(berdasarkan pengalaman org lainlaa.. saya x pernah cabut gigi..^^)

      Delete
  36. Hi doc...sy nk tya...sy brumur 26thun...sy bru je lps cabut gigi..sy nk cabut lg bahagian yg rosak..brpa lma sy blh tggu

    ReplyDelete
  37. hai doctor.. Im a dental surgery assistant :) selamat berkenalan

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template