Friday, June 21, 2013

kematian itu pasti

salam..

huii.. lama eh x hupdate ye x..
semua sihat x?
wakaka..
maafkan saya.. saya terlalu sibuk minggu ini..
entry kawan2 pon saya baru je sempat baca pagi tadi..
awak2 semua ade x lagu yang korang semua layan..

harini gee bukan nak cerita ape2 je..
sebenarnya.. dari dulu gee suka dengar lagu ni..
huhuhu(yang ni bukan lagu doraemon tau..^^)
lagu ni bawa keinsafan..
kalau gee sensorang dengar lagu ni..
memang mengalir air mata ni.. lagi2 kalau betul2 hayati lagu ni..
sem pena jumaat yang berkat ini.. gee berkongsilah lagu..
sangat lah lama dah wujud lagu nih..
waktu gee awal2 masuk sekolah menengah dulu kot..


Menanti Di Barzakh- Far East..


Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata, 

Perjalanan Rohku, 
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda, 
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh, 
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan, 
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah, 
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan 
Tetapi Ia Sebenar Kejadian 

Kembali Oh Kembali,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdegup Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan
Kini Aku Merasakan 
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan 

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata.



Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan kedalam syurga, sungguh, dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.

                                                                                 Ali Imran : 185

sebenarnya pagi tadi ade kematian berlaku..
seorang classmate gee yang belajar dental dengan gee sekarang ..
kematian bapanya semalam.. 
yang paling menyedihkan..
beliau baru sahaja kehilangan ibu x sampai pun sebulan lepas..
kini ayahnya pula kembali menyambut panggilan Illahi..
kedua2nya kena cancer..
x sempat mereka melihat kawan saya tu graduate sebagai seorang dr.gigi..
-Al-Fatihah-

mati itu pasti..
cume bila, bagaimana, dimana, itu hanya Allah yang tahu..
masa kita suka2 sangat tu..
ingatlah.. kita pasti kembali kepada Maha pencipta..
semoga kita ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..
amin~~

-gee-

35 comments:

  1. awok pun gemo dengo lagu ni.... bace bait2 liriknye menginsafkan... ditambah dengan lagunye...... tapi mmg betoi..mati itu pasti..dan kite tak tau bile mase nye..... sekaghang ni..kite buat hidup kite persiapkan dulu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu D-08..
      kita tak tahu bile tiba masa kita..
      cekalkan hati unutk mendapat rahmat dan keberkatan dari Allah dunia dan akhirat sana..^^
      lagu ni sangatlah menginsafkan..

      Delete
  2. Nak RM35.00 sila join GA ni

    http://lovingwantie.blogspot.com/2013/06/menang-rm3500-melalui-ga-lambang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ^^
      selamat ber GA.. INshaAllah saya sampai nanti..^^

      Delete
  3. alfatihah..takziah untuk classmate gee tu..semoga dia kuat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al Fatihah.. InshaAllah.. menurut sumber.. die dah bersedia lama dah.. cume harap die dapat tabah hadapi hari2 berikutnye..kan..

      Delete
  4. al fatihah..

    malam tadi plok ayah kakak ipar akak meninggal..
    takde sakit pun ..hanya jatuh masa nak bagi ayam makan...
    atar klinik dah meninggal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al Fatihah..

      ye ke..Innalillahiwainnahirojiun..
      itulah setiap hari kita pasti dengar pasal kelahiran..diselang pula dengan kematian..
      Al Fatihah untuk ayah kak ipar akk juga..
      itulah meninggal dunia pon baerbagai cara kan.. bagaimanalah cara kita pula nanti..hmm..

      Delete
  5. al-fatihah


    .....sy pun sk lg tu G

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al fatihah..

      syahdukan lagu ni..^^

      Delete
  6. Al-Fatihah...
    Mati itu pasti...

    Akak pun suka lagu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alfatihah.. kak MP
      yer kan..kita pon x tau kite bile lagi..

      Delete
  7. yaa..kematian itu pasti tapi kita manusia biasa,..tak tahu bila dab bagaimana...

    mg kawan gee tabah hadapi kehilangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak izan..hmmm takut memikirkan seakan diri ni x cukup bersedia lagi(tapi sampai bila rasa..) kita kenalah buat persiapan awal2 kan.. adeh lekanya saya dengan dunia..

      InshaAllah.. saya dapat rasakan dia seorang yang tabah..

      Delete
  8. Al fatihah....utk arwah....
    Betul tu Gee...kematian itu pasti ....sudah bersediakah kita....
    Tak pe Gee masih muda...lama lagi tu....kalau ikut hukum akal hehe.....okje le...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al fatiha..
      hui muda ke kak.?
      x semestinye.. mati itu boleh menjemput kita bile2 masa^^
      huhu~~ mana tahu sedang saya taip ni after publish komen ni.. tiba2 tuhan tarik nyawa..Allhuakbar..^^

      Delete
  9. Tedi pun suka lagu ni. Harapnya akan sentiasa ingati mati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan lagu ni selalu mengingat kan kite kepada kematian..^^

      Delete
  10. ade gadis yang bagi lagu ni bila sy ngorat dulu. sampai sekarang masih fikir..die nak suruh ingat mati ke die nak suruh masuk minang cepat2.. hmm. Tapi dah lama..dah melepas dah pon. wakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhye ke...
      wah.. ganasnye bagi lagu ni terus.. mungkin xde rezeki khamsi lah tu..mesti pening khamsi nak buat ape kan hahaha.. perempuan ni kompleks ye dak.. kekadang saya pon x paham..hahaha(say pompuan kot!!)
      ^^ sabar ye..

      Delete
    2. Pening? xjugak..tp pelik sikit..haha. BTW, hari ni baru saya tahu Gee GTG ni seorang wanita! wakakaka..jangan marah haa..saya tak usha profil lengkap anda.. :P

      Delete
    3. cis.. punyelah pink blog ni..
      alahai.. (-_-")

      Delete
  11. Kite kan pinjaman.. pasti akan kembali pada pemilik kite. Harapan nye, semoga kite balik pd pemilik kite dlam keadaan yg baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. kita mestilah pulang balik ape yang kite pinjam kan..hmmm..
      ye.. InshaAllah..

      Delete
  12. awak pun kawan kite jugak...dah2 gi lah tutup gerai tok pawang awak tu..
    hahahhahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay!!!!
      baik.. nak tutuplah nim..^^

      Delete
  13. :') sy suka dgr lagu ni.. lagu ni zam saya sek ren kut lagi :') tapi tt best n mengingtkan kita ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sangatlah mengingatkan kita yang selalu sangat lupa ni..hmmm

      Delete
  14. lirik lagu ni menusuk jiwa
    mengingatkan kita pd kematian
    al-fatihah buat mereka yg mendahului kita
    rindu ngan doraemon

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sangat lah menusuk.. sampai mengalir air mata pon buleh..hmm..

      owh rindu kak yumida juge.. saya minggu ni sanga suibuk..saya dah nak final exam sebenarnye.. ade masa saya pergilah ye ke blog akk..

      ehh!! x2!! saya pergi sekarang..^^

      Delete
  15. salam gee.alhamdulillah masih dipinjamkan usia untuk kak lea singgah ke sini.rinduuuuu.kak lea baru ada masa nak update entri..tapi belum type he3...

    takziah dari kami kawan blogger untuk kawan gee tu ye.kalau kita di tempat dia,tak taulah macam mana,dengan ramadhan semakin hampir..dia ibarat serentak kehilangan tempat bermanja.kawan gee tu pun kena buat medical check up ye...sebab sejarah kanser arwah ibu bapa dia...semoga dia semakin kuat.jangan lemah,semua tu sebab Allah teramat sayangkan dia tu diberi ujian pada usia muda2 ni.al-fatihah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak lea!!!!!!
      awat lama dah x update.. risau saya..
      sob2~~~
      dah nampak dah kak lea update tu.. kejap lagi saya serang.. tadi sibuk buat entry baru..ngeh2!!

      Alhamdulillah kak.. beliau datang klinik macam biasa, gelak ketawa macam biasa.. wajah sangat tenang..
      tapi kite x tahu kan ape dalam hati die kan..
      kalau saya dah meraung-raung dah tu kak lea..
      itu lah kanser ni memanglah kebnyakkan dari keturunan kan..
      hmmm.. semoga beliau lebih cekal dalam hidupkan..
      Al- FAtihah..

      Delete
  16. innalillahi wa innailaihirojiun buat rakan gee.. moga tabah menghadapinya... ujian Allah pelbagai dan berbeza bagi setiap orang... salam takziah buatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah.. die seorang yang tabah..
      say tengok die tenang je..Alhamdulillah..
      itu.. kita kena hadapi semua masalah kita dengan tenang..aman .. dan damai..

      Delete
  17. alfatihah buat arwah mak and ayag kwn gee....

    ReplyDelete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template