Sunday, June 2, 2013

smartphone itu bahaya.. hmmm?


salam...

hari ni saya terbaca satu artikel dekat..

die menceritakan pasal..
betapa bahaya nye telefon kita..
terutama yng smartphone tu hah..

ade research dibuat..
antara 200 pekerja hospital..
biasalah hospital penuh dengan bacteria bahaya.. sebenarnya..
sebab tu nak masuk pon walau hanya melawat..
macam2 saringan die buat..
(masa kecik dulu nak masuk ICU jumpa ayah..siap pakai lab coat..rasa macam dr je.. muahaha)

okay2 berbalik kepada kisah kita tadi..
hampir 94.5% handphone diorang ade bacteria yang berbahaya..
berbahaya ye.. 
(sebab x kira berapa ratus gelen sabun dettol kita guna.. bdn kite tetap ade bacteria..cuma baik atau jahat je..)

kenapa?
sebab mulut, badan binasa.. kan2..^^
tapi x pernah lagi dengar kerana tangan.. lalalal~~

tangan kita ni adalah medium untuk bacteria dipindahkan satu tempat ke satu tempat..
lagi pula.. dari kerja terbersih dan hingga terkotor..tangan kita yang punye kerja..
besar tanggungjawab tangan ni..

nampak x.. ini adalh bentuk tablet android..
ni adalah culture cell bacteria..
yang kuning putih tu adelah bacteria..
jadi tempat paling byk bacteria..
adalah tempat pegang dan area mulut kita bercakap..
uuuiiii..
jadi..
pengguna smartphone.. mahupon yang xsmart pon sekali..
jagelah kebersihan henphone anda..
terutama yang flip dan ade cover tu..
saya kekadang tengok pon huiiii..
kotoq semacam.. tapi selamber je guna..
kadang2 tu rajin2 lah diri tu nak bersihkan cover die..



oleh itu harini.. gee dengan sukacitanya.. membasuh baju tablet gee..
dah lah warna putih.. lagi senang tengok die kotoq ke tidak..
dan ye.. gee mandikan die dengan..
baby carrie junior punye baby bath..
huehuehueee..^^

siap sidai lagi tu..hahaha..

mesti die x sabar nak pakai baju yang baru basuh^^

okaylah..
jage kebersihan selalu ye..^^

-gee-


50 comments:

  1. hehehe xD kebersihan amalan mulia... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. dan itu melambangkan diri kita..^^

      Delete
  2. Replies
    1. boleh.. segalanyaa mampu.. hahaha..
      sebab kita x tahu kat mana kotoqnya..^^

      p/s: jgn basuh adroid tu pulak.. nangis nanti..^^

      Delete
  3. panjangnye senyuman dia
    mana x senyum..gee kasi glemerkan dia kat tab tu
    samsung versus doraemon..tup-tup..doraemon mengalahkan samsung..see..samsung tu dijdkn nya alat utk baring
    nak beli tab gak nanti..nanti arrr...tahun depan2 ke..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjangkan.. mane x sukanya kak yumida sayang..
      kita kalau dapat baju baru basuh.. dah la wangi.. mesti sukaaa.. kan..^^

      biasalah doraemon adelah makhluk tercomel dan mampu buat orang tersenyum dengan senyuman dan perangainye..^^

      huiii.. nak beli ko.. tahun depan2..hu~~~ semoga beli ye..^^

      Delete
    2. doraemon memang comel
      jumpe kucing lagi comel! hakhak
      kucing kita klo jumpe doraemon...siap la kene gigit!
      hati2 doraemon bila dtg ke umah yumida

      ala...lambat lg nak beli..tgh kumpul 5sen...5 sen..baru capai RM11 je
      alooo..bila la nak tercapai hajat nih

      Delete
    3. kan2.. doraemon sangadd tomel...
      ala.. lagi2 kucing betina.. lagilah .. berblushing2.. betul..hahaha..
      ala.. janganlah gigit doraemon sian die..^^

      amboi.. 5 sen?
      sampai dapt cucu nobita pon x dapat nak beli ni..^^

      Delete
  4. mesti yang buat kajian tu jeles... sbb dia takde smartphone...kekeke... tapi betoi jugak... benda yang paling kita lupa nak bersih.. cover tipon.. logik jugak kuman boleh tersebar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi awok.. xde maknenye nak jeles.. hahah.. ade pulak ke situ kan..^^
      logikkan.. nak bersihagi.. selalulah cuci tangan kite dengan betull..^^

      Delete
  5. Eh.. Orang dah komen tadi. Mana dah dia hilang?Haiyaaaaa..

    Taip balik la. T_T Henfon tu kan dah lah kita bawa masuk toilet. Opsss!;P So kesimpulannya sentiasalah bersihkan henfon anda.Nak pakai dettol pun bulehhhhh ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa.. ye ke.. hee~~~ sian ke cik epal..^^

      iye.. betul.. ape yang saya bacaaa tadi.. kebanyakan bacteria yang die jumpa asal dari toilet..huiii.. nampak sangat x hygiene nye tu kan2,,,..
      huahuahua.. dettol.. saya gelak ni..^^

      Delete
  6. kita jarang guna smartphone kite..
    bab lambat...

    lagi suka guna phone lama kita..
    cepat dan pantas je..


    tolong basuh yang akak sekali boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. kak eitaa pon guna sp..
      wuhuiii.. canggih dah tu..

      boleh.. nak manual ke.. mesin basuh..^^

      Delete
    2. seelok nye sental tangan..

      hahahahhahahha

      Delete
    3. sental tangan..
      okay kalua sentaal tangan.. kita boleh guna clorok je.. di jamin kain putih bersih..^^
      berminat?

      Delete
  7. erkkkkkkkk baru teringat sabtu aritu masuk toilet dekat tesco main letak ja hp sbb tak bawak beg alamakkkkkkkk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..!!
      dah boleh kena samak dah tu..huehuehue..
      tah ape lah yang ade kat situ tu..^^

      Delete
  8. salam & morning gee....

    wahhhhh...iyarkkkkkk..memang betul gee...mana taknya..

    bangun tidur gapai SP..lepas mandi belek SP..kat office curi2 skodeng SP..tengah makan pun kelek SP..dalam kereta tenyeh2 SP..lepak depan tv sentuh2 SP...nak tidur pun berkepit dengan SP...mana tak banyaknya bakteria


    Owh...ok2 itulah tabletnya...samsung???Putih???owh i likeeee...tak kira Kak Lea nak beli jugak..lepas raya ler..duit yang ada spent untuk benda penting dulu ngeee ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak lea.. dan selamat eee.. malam!!^^

      euuuuhhhh..kan2..^^
      itulah.. manalah x terabai keje dok online @ main game dengan sp kan kak lea..huehuehue..
      sampai orang kat sebelah pon menyampah tengok.. kalau student mungkin buntang mata pensyarah depa..^^

      itulah.. tapi besaqlah kak lea...hahaha..
      kang buntang mata tok laki akk..^^

      Delete
    2. salam gee hahaha..owh tak jadilah..kak lea nak beli s4 jelah he3...pakai tablet ni ramai kiri kanan tumpang skodeng seganlah..

      Delete
    3. hahaha.. eloklah tu kak lea..
      jgn pakailah tab..kalau saya x pe..^^
      saya kalau nak tengok mesej ke.. atau nak buat ape2.. saya suka kurangkan bright die.. ade function tu.. orng pon x nampak ape kite buat..hahaha..^^

      Delete
  9. wahhhh dah basuh baju ya...
    Akak tak de baju nak basuh..huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee!!~~~
      wangii!!~~~
      eh.. kite ade baju lain nak basuh tu.. kak mp boleh tulun? wink2..

      Delete
  10. nor (haha)

    waaa... esok kite nk mndikn cover en.Semat B. Fon kite lh..
    huhuhuhu.. kite nk tab dye,... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. nor.. awat sesat sini pulak ni..^^

      hah.. elok sangat tuh..hahaha..
      mandikan tau.. sabun dengan dettol..
      amboi.. mane buleh..^^

      Delete
    2. nak wat mcm mn.. org suke bc blog akk =)
      alah kak.. kite wat sistem butter ,,, hah...
      akk amik en Semat B. Fon kite.. kite amik En. tab akk.. huhuh ^^

      Delete
    3. alaaahhh.. okay.. xpe2.. akk benarkan..ecece~~
      aish!! xmo!!! weekk!!!
      hahaha.. itew suke henset besaq..^^

      Delete
  11. Gee....meh tlg bersihkan kikiki...nak pinjam pencuci ajaib

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh..ala.. clorok ade lah.. ak x?^^

      Delete
  12. bukan saje bahaye dgn bakteria... gelombang HP pun bahaye gakk.....

    kalo tak silap, penah dengar @ bace... efek die, boleh mandul.... hehehe

    My recent post : Salam Perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. uhiye ke.. waaaa...bahaye sp ni ye.. adeh.. seb baik tidur x sekali ngan die.. letak atas meje.. huihui..

      Delete
  13. terimakasih atas pesanan..pasni akak bubuh dalam mesin basuh,sekali dgn kain baju...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ganas kak kamsiah.. siap nak basuh guna mesih basuh.. nanti habis mesin tu berputar.. hancur dah cover tu..hahaha..
      lawak lah akk ni..^^

      Delete
  14. Kalau macam tu... 'smart' phone tak la 'smart' sangat...

    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi tuannyer pon kenalah smart menjagenyer.. betul x uncle..^^

      Delete
  15. Replies
    1. takpe cik tedi..
      janji ade phone boleh call dan mesj org pon okay dah..^^

      Delete
  16. kebersihan tu penting walau di mana jua dan dlm apa keadaan sekalipun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...
      semua perkara atau benda.. kia perlu jaga kebersihan die.. terutama.. hati kite..^^

      Delete
  17. gee saja nak tayang tab samsung dia ler tu...kikiik..jgn marah..nnt kena jual..hihihi..akak tak suka laa pakaikan dia baju...biar seksi sikit...hahahah... ko... akak xder sp...cian...gee nak pinjam tab boleh ?..nnt akak tlg gantungkan hello kitty pink....hikhik

    tq atas infonya..esok nak g gonyoh cover tu kasi berkilat dgn clorox boleh ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaa!!!!!
      mana ade..
      x saya x marah pon..huehuehue..
      saya pakaikan baju sebab nak privasi..kikiki..
      kalau nak taaip mesej boleh sorok2 ngan cover die..hehehe..
      x boleeehhh.. kan mia ade tab baru..kan2..^^ gantung kat citulah..

      hurp2.. sila goyoh..alah pakai varnish pon buleh~~

      Delete
  18. okayla..k'imi beli sarung baru terus..malas plak nk basuh,huwaaaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi k'imi.. nampak kemalasan die disitu..hahaha..
      ape2 jer lah.. janji kebersihan tu terjaga..^^

      Delete
  19. Bab ni mmg jarang buat Gee sebab tak pakai yg flip gitu.... Pakai baju biasa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah ye ke.. xpe.. untuk pengetahuan.. tambah ilmu ye x..nanti boleh nasihatkan org yng pakai baju ni.. jage kebersihan..hehehe~~

      Delete
  20. saya tak basuh, dah kotor, saya tukar jer boleh tak doktor Gee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah!! boleh.. kalau kaya..
      lagi bagus..hahaha^^

      Delete
  21. Alamak xpenah amik brat pon psl casing fon..main guna jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah.. dah boleh dah tu bersih2 kan.. kot ade pseudomonas gingivalis ke.. ke streptococcus mutans..(hah amik hang.. tah naem bakteria mane aku letak tah..^^)

      Delete

mesin berkata-kata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template