Wednesday, June 26, 2013

Ape najwa latif.. wakakaka..(kena bawa baldi sendiri kalau nak baca entry ni..)^^

60 comments
salam..

satu petang yang damai..

bersama seorang pesakit berumur 54 tahun..

seorang kakak? atau makcik..

arghh!! saya panggil die kakak yang pastinya..
(tolonglah setuju walaupon itu umur mak saya..)

seusai membuat rawatan..
(yeay.. saya dah siapkan gigi palsu die..^^)

okay kak habis dah..

hari ni , hari last lah saya jumpa akak..
kalau apa2 masalah akak boleh hello saya okay..
kalau saya dah takde kat sini.. akak boleh pergi kat klinik depan tulah..

comella gigi yang hok doktor buat ni..
terima kasih lah doktor..

eh!! xde gaponye kak.. biasa je..(ok2.. sebenarnya saya kembang hidung)

doktor ..
lamo doh kak nak oyak ke doktor..

ye kak? kenapa..?

xde lah.. buke gaponyo.. muko doktor ni mace najwa latif lah..

hoh!!(okay2.. x nak cite dah.. mesti korang dah muntah biru sekarang kan..)

kehadapan kak gigi palsu.. hurmm.. najwa latif macam ni..


kalau sayaaa....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
saya gini..
yeaah!!! ^^

mesti korang pening dah sebab muntah kan..
maapkan saya..(sambil bongkokkan badan..^^)

-gee-


Sunday, June 23, 2013

happy birthday yang ke 100 tahun GEE.. eh!! ( -_-")

53 comments
salam..

yeay kite dah ade peminat dorayaki yang ke 100..
ape?
riak?
mane ade!!! (0 0) < hidung kembang


kita nak buat ape eh ngan die?
hmm.. bungkus dengan daun pisang.. buat BBQ..nyum2~~
(err maapkan saya.. saya puasa hari ni..)

okay2.. hmmm..
hah!! kita nak review pasal blog dia lah ye.. tuan2 dan puan2..
eh!! x maulah.. nak review org die terus.. yess..!!


manis budak eh..
macam terpaksa type jer title blog die nih..aiyoyoyo..

saya berkenalan dengan beliau 
suatu ketika dulu di blog ini..
beliau termalu2 kucen..
memperkenalkan diri sebagai NOR..
dan perkenalan itu membawa ke FB..
dan kini..tara...dia jadi kawan blog puleee..^^


beliau seorang yang..
*takut kepada dentist..wakaka..(sebenarnya saya pon takut dgn diri sendiri..hmm..)
*pandai masak oooo..nyum2..(sape nak wat menantu? angkat tangan.!!)
*pernah ade blog.. tapi lupe paswod..wakaka..adeh..(ketuk kepala kang..)
*sangat lah suke bercerita..(nasib baik x cite pasal sang kancil dan buaya..)
* selalu like ngan komen status gee kat fesbuk..(uh stalker..ouch!! okay2.. x2..die baik..^^)
*seorang driver kete merah..
*dulu gemuks macam gee..pastu kurus.. macam gee dugakk(x.. gee x kurus..emm..)
(yeay!! meh sep!!)
*org melaka..
*salah anggap gee org kelatan memula..aish..~~
*die ingat gee ni dentist yang baik..(psstt die x tau ke gee ni pengganas?)
*banyak tanya..(lotih jawab eh..tapi kite tukeee!!)
*kite suke die sebab dia ramah.yeay!!
*baru keluar dari oven  eh!!! politeknik..skang sibuk nak cari kerja..

terkejut sebenarnya..
x sangka pulak..
malam tadi ajar dia buat blog balik..
saje2..
nak suruh die menulis dari duduk sesaja kat rumah tu..
dari menghabis boreh kat rumah..
baik..
abis kan duit letrik mak.. main blog ..
kan2..
boleh kawan2 ngan korang2 semua.. kan2..^^
tetiba bukak blog ni.. die follower yang ke 100..
jadi sambil kuak lentang.. teguk air kolam..

saya jadi promoter ke blog die ni..
perkenalkan budak yang senget ni..yeay!!


-gee-





Friday, June 21, 2013

kematian itu pasti

35 comments
salam..

huii.. lama eh x hupdate ye x..
semua sihat x?
wakaka..
maafkan saya.. saya terlalu sibuk minggu ini..
entry kawan2 pon saya baru je sempat baca pagi tadi..
awak2 semua ade x lagu yang korang semua layan..

harini gee bukan nak cerita ape2 je..
sebenarnya.. dari dulu gee suka dengar lagu ni..
huhuhu(yang ni bukan lagu doraemon tau..^^)
lagu ni bawa keinsafan..
kalau gee sensorang dengar lagu ni..
memang mengalir air mata ni.. lagi2 kalau betul2 hayati lagu ni..
sem pena jumaat yang berkat ini.. gee berkongsilah lagu..
sangat lah lama dah wujud lagu nih..
waktu gee awal2 masuk sekolah menengah dulu kot..


Menanti Di Barzakh- Far East..


Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata, 

Perjalanan Rohku, 
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda, 
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh, 
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan, 
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah, 
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan 
Tetapi Ia Sebenar Kejadian 

Kembali Oh Kembali,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdegup Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan
Kini Aku Merasakan 
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan 

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata.



Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan kedalam syurga, sungguh, dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.

                                                                                 Ali Imran : 185

sebenarnya pagi tadi ade kematian berlaku..
seorang classmate gee yang belajar dental dengan gee sekarang ..
kematian bapanya semalam.. 
yang paling menyedihkan..
beliau baru sahaja kehilangan ibu x sampai pun sebulan lepas..
kini ayahnya pula kembali menyambut panggilan Illahi..
kedua2nya kena cancer..
x sempat mereka melihat kawan saya tu graduate sebagai seorang dr.gigi..
-Al-Fatihah-

mati itu pasti..
cume bila, bagaimana, dimana, itu hanya Allah yang tahu..
masa kita suka2 sangat tu..
ingatlah.. kita pasti kembali kepada Maha pencipta..
semoga kita ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..
amin~~

-gee-

Thursday, June 13, 2013

ape yang kena buat lepas cabut gigi?

80 comments

Salam..
entry ni khas untuk ade anonymous tanya.. ape yang perlu dio buat kalau lepas cabut gigi?
Kang letak kat bahagian komen tu.. panjang sangat pulak..
Okay cik anon..nihah lah ape yang saya tahu..
Silalah bace..^^

Hah korang pon boleh jer bace kot2 nanti adolah pengalaman cabut gigi ye tak..
harap eh x lah.. jagalah gigi tu..

·         Gigit kapas yang diletakkan kat area cabutan yang dr.gigi letak sampai darah berhenti, tukar kapas tu setiap 20 minit

·         Makan ubat tahan sakit sebaik je rasa x selesa sebab ubat bius tu dah nak abis

·         Jangan minum dengan straw, meludah atau kumur2 secara kuat2 in 1 days

·         Jangan merokok selama 3 hari sebb ia akan melambatkan proses penyembuhan

·         Kurang aktiviti seharian yang berat.. macam beronang ko, main guli, berbasikal,dan sebagai eh..

·         Letakkan ais kat kawasan cabutan adalah digalakkan supaya bengkaknya berkurangan

·         Elak sentuh tempat cabutan dengan lidah atau tangan, kang tercabutlah darah beku kat kawasan cabutan..berdayrah balik..

·         Hari kedua boleh bersihkan mulut dengan air garam suam sebab nak kurangkan jumlah bacteria dalam mulut tu.. kurang sikit risiko jangkitan..

·         Elakkan makanan panas..sebab dia akan menyebabkan darah lambat berhenti.. dan kalau dah berenti, nanti berdarah balik..

·         Hati2 semasa mengunyah.. sebab masa awal2 ubat bius masih ade..takut terkunyah lidah sendiri pulak.. x pepasal ado x leh cakap kang..

·         Kalau dr ade bagi antibiotic..abiskan.. mahal tu!!! Eh x lah.. takut nanti badan kita bacteria yang berbahaya dalam badan kita (terima kasih cik tedi..tu sebab jgn tulis masa mengantuk..^^) akan develop resistant terhadap ubat tu kalau x abiskan..(ambik ko.. x reti terang dalam bahasa melayu..gugellah sendiri..)

·         Kalau sakit kat gigi tu  x sembuh.. makin sakit pulak tu.. hah.. poei klinik cecopek.. dah kena jangkitan tu.. tahulah dr gigi tu nak buat apo.

·         Berus gigi boleh waktu malam cabutan.. tapi jangan berus tempat cabutan tu.. kang menjorit ko sakit kang..

·         Dan kalau darah x berhenti, dan ade symptom melayang-layang.. pening, x bermaya.. poei emergency cecopek.. ado masalah tu..
 
kot ginilah gayanye cabut gigi..
saya pon nak resign dari jadi dr gigi..
serius..^^
Sekian..
p/s: ingat nak tulis secara ayat baku.. 
terus bertukar loghat nogori..hmmm..adeh..
-gee-

Tuesday, June 11, 2013

bukan itu caranye..

29 comments
salam..
(entry ni agak down sikit..tapi satu perkongsian..)
senja tadi..

hati terdetik menelefon mak..

-assalamualaikum mak..



-waalaikumsalam.. kenapo akak telefon sonjo2 ni?



-xdo.. sajo terasa nak telefon..



-Kak.. sipolan(jiran sebelah rumah + kawan masa kecik) tu dah meninggal..



-Ya Allah..Innalillah wainnailahirojiun..sobab apo mak?



-Dio bunuh diri.. gantung diri kat dalam rumah..

astaghfirullahalazim..
dan aku tergamam dan menangis.. 
janganlah kita tergolong dalam golongan yang mati sia2.. 
dan yang nak sedihnye.. 
kawan aku main2 masak2 dulu, main guli, main teng2, main baling2 selipar, main mercun time raye mase kecik2 dulu....
dan baik budaknye..
hormat orang tua..
kenapalah jadi gitu..
itukah pengakhiran hidupnye?
segala ape yang terjadi berdoa dan tawakallah kepada Allah..
jangan ambil jalan mudah..
lari dari masalah ..
dengan cara yang x diredhai Allah..

semoga kita dilindungi Allah..InshaAllah..
berikanlah sedekah Al-fatihah.. itu yang termampu..hmmm

-gee-

Monday, June 10, 2013

doraemon pon pergi surau tau..!!

31 comments
salam..

ketika satu zuhur yang agak kelam kabut..
klinik pagi abis punyalah lambat..
cik dora pergi ke surau klinik nye..
hajat ingin menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslimah..
(huiii bajet alim.. mesti korang cakap gitu kan..lantak laaa..huhuhuhu~~)

tanpa berkira-kira dengan ayat matematik..
di letakknya..
tab yang besaq didalam beq putih yang besaq..
(alaaa nak cakap ade tab besaqlah tu kan..)
didalam almari yang besaq..

sedang menunai kan solat zuhur rakaat kedua..
tiba2..
te neneneneyy.....
tot tot.
tet teret teret tereeettt..
tut turut turut turut..
(mak aih!!)\

sesungguhnya.. saya lupa nak silent enset..
dan bunyi nye berbunyi sebijik macam kat blog ni..
dan diselangi sedikit ketawa sopan dari org lain..
yang berkata..
"henset sape tu..lawak gile lagu doraemon.."
cis!!
(ko tahu betapa x senangnyalah aku solat time tu..)
(-_-")

dan ye.. saya berani bukak almari tu balik bila takde orang dalam surau tu..
(tahu pulak malukan..)
kenapalah boleh lupa nak silent ni.. grrrrr!!!

p/s: peraturan wajib..
tutuplah atau silentlah henset anda dalam surau, majlis ilmu..
kalau xnak kacau orang lain atau malu sendiri..
sekian..

-gee-


Wednesday, June 5, 2013

flourrr arr.. flouracist..eh!! entah..?

44 comments
salam!!!

wah...^^
makin ramai jadi peminat dorayaki ni..
terima kasih sebab sudi singgah dan membaca blog saya yang tah ape2 nih..
(terharu~~~ tears!!!)

okay2..
hari ni saya nak membebel sesuatu pasal ape yang saya tahulah..
boleh x adik2 semua!!!!
(boleh..boleh~~~ boooooleeeeehhhhh~~~)
uh!!!! bagus..
okay duduk depan cikgu..
(alahai baiknyeeee!!)

okay2!!!
sape masa kecik2 dulu suka makan ubat gigi!!
angkat tangan!!!
(krik2!!bunyi cengkerik...)

okay semua x nak ngaku.. xpe~~
okay tengok gigi masing2!!
eh ape kena dengan gigi?

okaylah tanpa buang masa gee nak cerita..
sesuatu yang agak penting..heee~~~
masa anak kita kecil2 ni ..
mestiah ibubapa yang prihatin.. selalu suruh mereka gosok gigi kan..^^

aqef!! pergi gosok gigi.. nanti berlobang gigi tu..
maka aqef pon pegilah menggosok gigi..
ubat gigi pulak berperisa strawberrylah, orenlah, dan so on..
kanak2 ni kalau kita x pantau.. mungkin habis ubat gigi tersebut ditelannya..

sebenarnya.. kanak2 yang suka makan ubat gigi ni ..
sangatlah bahaya..
betul~~~~
dari segi ape?

okay ubat gigi kita ni ade satu kandungan bernama flourida..
flourida ni sangat bagus untuk gigi sebenarnya..
ia menyaluti gigi kita.. dan memberikan kuasa seperti superman menguatkan gigi kita dari anasir luar..
sebab itu dia ada dalam ubat gigi..

tetapi buat kanak2..
jika terlebih ambil.. flouride itu akan meresap ke dalam darah dan pergi ke gigi kekal kanak2 yang baru nak terbentuk.. 
macam nilah.. keadaan gigi kanak2.. sebelum tumbuh gigi kekal..
dentist ni power tau.. tengok gigi jer dah tahu.. umur budak berapa tahun..
huahuahua..


dan terdapatlah tindakbalas distu.. akhirnya...

hah
ini akibat eh!!
FLUOROSIS
yang ni tahap teruklah..
kalau anda nak ke senyum dengan gigi begini.. malukan..
tapi itulah..
kenalah bertindak lebih awal..

hah.. yang ni.. nampak x.. hitam2 plus lobang2 kecik kat gigi tu..
kesian.. kes gini memang x mau senyumlah..

yang ni kes mild jer.. putih2 plus kuning2 sikit..
tapi kes gini sebenarnya paling banyak saya jumpa
kat klinik.. hmmm
betulll~~~

gosok xpe.. 
sebab kandungan flourida dalam ubat gigi kanak2 sangat sedikit berbanding org dewasa..
cuma perhatikan mereka semasa gosok gigi..
sebab kanak2 ni ade yang belum pandai meludah..
mereka telan..
jadi kita kena ajar mereka..

nampak simple jer..
tetapi penting tauuu!!!
hurp2..
sekian perkongsian saya..

-gee-


Sunday, June 2, 2013

smartphone itu bahaya.. hmmm?

50 comments

salam...

hari ni saya terbaca satu artikel dekat..

die menceritakan pasal..
betapa bahaya nye telefon kita..
terutama yng smartphone tu hah..

ade research dibuat..
antara 200 pekerja hospital..
biasalah hospital penuh dengan bacteria bahaya.. sebenarnya..
sebab tu nak masuk pon walau hanya melawat..
macam2 saringan die buat..
(masa kecik dulu nak masuk ICU jumpa ayah..siap pakai lab coat..rasa macam dr je.. muahaha)

okay2 berbalik kepada kisah kita tadi..
hampir 94.5% handphone diorang ade bacteria yang berbahaya..
berbahaya ye.. 
(sebab x kira berapa ratus gelen sabun dettol kita guna.. bdn kite tetap ade bacteria..cuma baik atau jahat je..)

kenapa?
sebab mulut, badan binasa.. kan2..^^
tapi x pernah lagi dengar kerana tangan.. lalalal~~

tangan kita ni adalah medium untuk bacteria dipindahkan satu tempat ke satu tempat..
lagi pula.. dari kerja terbersih dan hingga terkotor..tangan kita yang punye kerja..
besar tanggungjawab tangan ni..

nampak x.. ini adalh bentuk tablet android..
ni adalah culture cell bacteria..
yang kuning putih tu adelah bacteria..
jadi tempat paling byk bacteria..
adalah tempat pegang dan area mulut kita bercakap..
uuuiiii..
jadi..
pengguna smartphone.. mahupon yang xsmart pon sekali..
jagelah kebersihan henphone anda..
terutama yang flip dan ade cover tu..
saya kekadang tengok pon huiiii..
kotoq semacam.. tapi selamber je guna..
kadang2 tu rajin2 lah diri tu nak bersihkan cover die..



oleh itu harini.. gee dengan sukacitanya.. membasuh baju tablet gee..
dah lah warna putih.. lagi senang tengok die kotoq ke tidak..
dan ye.. gee mandikan die dengan..
baby carrie junior punye baby bath..
huehuehueee..^^

siap sidai lagi tu..hahaha..

mesti die x sabar nak pakai baju yang baru basuh^^

okaylah..
jage kebersihan selalu ye..^^

-gee-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template