Thursday, December 4, 2014

Alhamdulillah.. rezeki..^^

25 comments
salam semua..!!

apa khabar!!!
heehheeee(sengih2 kambing sikit je)

harini...
kita jumpa doktor..
dikhabarkan dalam perut kita ada satu nyawa yang perlu dijaga..
dah 5 minggu beliau membesar secara diam disitu (baik budak ni..)
tanpa sebarang alahan...(Alhamdulillah)
i will be an ummi !!!(yeay loncat2!!)

debarnya...
mampu x saya nak jaga amanah ni??
InsyaAllah!!
saya dah matang..
i can do this!!!

p/s: doakan kami ye..
thank you Allah..
mungkin ni hadiah hari jadi sebenarnya..^^

Sunday, October 19, 2014

JaMmIng..???

16 comments
Salam..

Nak cerita ni..

Pada satu hari pada malam hari raya haji ..
husband kata.. nak pergi ke seremban nak jumpa kawan2..
kebetulan pula akak ipar gee masuk hospital kat seremban jugak..
sebab nak bersalin..(anak buah ke 4..woooo... dah tua aku ni rupernye...)

Husband pun bawalah gee sekali pergi seremban untuk melawat kak ipar..
pastu dia minta teman jumpa kawan2 beliau..
(dalam fikiran, malu nak ikut.. sebab semua kawan husband totally x kenal..lalala..)

Dah melawat kakak ipar.. 
pergilah berdating sat makan nasi arab kat sana..(best ooo.. kenyang.. )
tempah satu pinggan je..pastu kongsi..banyak sangat..(kiut x?..hahaha)

sesudah perut kekenyangan ding dang..
dalam pukul 10 malam tu jumpalah kawan husband..
mak oiii.. semua lelaki belaka!!! (apa aku nak buat kat sini?)
rasa nak duduk dalam kereta je..tapi husband suruh keluar juga(org maluuuu..)

Ingat jumpa mengeteh gitu2 je..(buat muka slumber je..padahal rasa meletup kepala sebab malu..)
sekali tu mereka kata dah booking bilik untuk jamming..
makkk aiii..rasa nak jerit.. dalam seumur kehidupan dialam fatamoragana ini
tidak pernah sekali gee pergi jamming..(amboi macam hang plak yang jamming ye dok?)

Gee ikutkan je.. nak jadikan ianya pengalaman juga..(nak kenal lebih dalam suami sendirikan..)
masa masuk tu ada sekumpulan budak muda tgh berjamming lagu apa x tahu..
muka mereka terkejut tengok gee(serius x tipu..hahaha)
tau x kenapa?
gee kan pakai tudung labuh..hahaha..(agaknya depa ingat aku penguatkuasa agama kot..)

Dalam pukul 11.30 mlm tu husband and the gang start jamming..
gee? 
drummer je.. (0 0) - kot jadi kompang drum tu..hahaha
gee duduk je dalam bilik tu.. 

Pengalaman pertama..
seronok tengok husband suka..
tengok husband menyanyi, main gitar, main drum..(ooo.. ini rupanya husband kita..)
dah lama x berjamming katanya..
lebih kurang macam ni lah studio nye..
kredit to: speed studio

Lawak gila..pergi studio jamming dengan tudung labuh..
nasib baik x stroke bebudak sana tengok gee.. hahaha

Husband cakap jangan cakap ngan mak ayah beliau...
nanti kena rotan sebab bawa saya tempat macam tu..
hahahah!! cis...
dengan korang takpe kot..muahahahaha(gelak kejam)

Hiburan tu tak salah..
hiburan itu indah..
cuma kita yang menjadikannya halal atau sebaliknya..^^

p/s: Gee baru je nak berkenalan dengan husband.. banyak lagi tak tahu pasal husband ni..urusan keluargakan..lalala  ^^

Friday, October 17, 2014

Entry first lepas jadi mak dara..^^

6 comments
salam...

hai sesumeewwww...
lalalalala..

dah berbulan wey tak update blog ni..
siap kene halau burung layang2 dok buat sarang dalam blog ni..

MasyaAllah.. alam kerja tu memang memenatkan..
sehari sampai ratus ribu-ribu patient nak cabut gigi(ok ni tipu.. ^^)
naik kematu jari halus i tau..

sebenarnya takdelah penat mana pun..
cuma bila dah mendirikan rumahtangga ini(sekali skema pula ayat)
masa semakin mencemburui hubungan kita semua..

okay~~
tipu lagi..
suami kita duduk kat utara\ 
rumah ibubapa kami kat selatan..
dan ya..
saya di tengah2nya...

uwaaa.. rindu weh dengan suami..
tidak boleh jumpa hari2.. T-T

apa?
nak tanya dah ada isi ke belum?
alaaa.. soklan tu dah biasa sangatlah..(huarghhh- menguap~~)
insyaAllah..tu semua rezeki Allah..

p/s: ada nak tanya apa2 lagi x? lalalala..(poyo selebriti.. lempang diri sendiri*)

-gee-

Sunday, February 23, 2014

Fenomena facebook

9 comments
Salam..
hai semua..

saya nak cerita sedikitlah..
mengenai fenomena..
yang sangat biasa sejak beberapa tahun dulu lagi..

FACEBOOK..
ya!! muka buku..
(okay fenomena ni dah basi.. jangan baca..)

sebelum menerjah lebih jauh lagi..
sebenarnya apakah fungsi mukabuku tersebut?
pernah terfikir x?

tak pernah saya nafikan, saya pernah ada je Facebook tersebut..
ternyata media social tersebut banyak memberi kebaikan dan juga x kurang keburukannya..
tapi.. serasa saya,keburukannya mengatasi kebaikan yg sedia ada..
lagi2.. terhadap remaja.

seperti saya, facebook saya guna terutamanya untuk berhubung dengan kawan2 dan juga,
saya guna untuk tujuan formal seperti update kuliah, perbincangan ilmiah dalam group, dan macam2 lagi lah..
tetapi, apabila memasuki alam pekerjaan,
facebook saya x lagi berguna dari segi keformalannya..
banyak urusan peribadi yang melalaikan..
selalu nya.. tangan saya secara automatiknya, akan menekan touchscreen simbol F ..
untuk melayari FB, walaupun, takde ape yang menariknya..
dan ianya berlaku setiap hari..!!!

disebabkan rasa bersalah, pada diri sendiri, saya pon deactivated kan akaun facebook saya..
ternyatalah, facebook itu penyumbang ketagihan..

tapi bukan itu yang saya nak kupaskan di sini..(perghhh.. macam nak berdebat je)
permasalahannya ialah..
kesannya terhadap remaja..

sebagai contoh..
saya ada menambah kawan, umurnya, sekitar belasan tahun, masih bersekolah..
statusnya.. kadang2 meloyakan jika dibaca(maafkan saya)
contoh: NA WINDU ANGAD2 DEWNGAN DIEWW!! CALLZ LARH NA BABYYY..
mereka seperti mendambakan perhatian..
dan ya.. seminggu sahaja saya sanggup baca, kemudian beliau hilang dari list saya..

kemudian..
hilangnya, bahasa yang sopan diantara mereka..
marah dengan sipolan..update status..
walhal.. marah dengan kucing pon nak update status..
bahasa yang mereka guna..astaghfirullahalzim..
hal ini bukan hanya terdapat golongan remaja sahaja..
orang dewasa pon lebih kurang sama..
berapa ramai, sedara putus sedara.. kawan hilang kawan.. disebabkan facebook..
paling mengharukan.. pergaduhan antara suami isteri pon.. boleh dibuat dalam fesbuk..
alahaiiii..(memalukannn) nauzubillah..

kes yang lainnya..
terjadi kepada seorang perempuan yang rapat dengan saya..
dan ya.. dia masih dibawah umur..
kebetulan ada seseorang, membuka mesej facebooknya(dan ianya melanggar hak privasi seseorang..)
dan beliau terkejut.. tidak sangka!!
disebabkan beliau seorang lelaki..
jadi tidak wajar dia yang menasihatkan sipolan tersebut..
jadi beliau meminta saya bagi pihaknya..
menasihati sipolan itu..
saya pon membawa sipolan ke tempat yang sunyi dan menasihatinya..
sebagai hukuman.. saya terpaksa menutup akaunnya(ya saya tegas orangnya..)
dan itu juga antara sebab kenapa saya menutup akaun saya sendiri
(x tenang ooo.. tak adil kalau saya x buat begitu)
bak kata orang.. mencegah lebih baik dari mengubati..

banyak lagi yang ingin saya kongsi..
tapi.. meluat juga nanti awak semua baca..

saya x nafikan.. facebook itu media yang sihat juga..
seperti ada page2 yang bagus kita follow atau like..
terutama untuk menambah ilmu agama amnya..
seperti,
page USTAZ AZHAR, IKIM, ISLAM THE WAY OF LIFE, 
dan banyak lagi...
post2 mereka.. sentiasa mengingati kita tentang konsep keagamaan..
sentiasa mengingatkan kita kepada pencipta..

semoga kita tergolong di dalam golongan orang yang dijauhkan dari kejahilan, kemungkaran dan maksiat..

p/s: saja nak membebel hari ni.. muahahaha..
selamat beramal!!^^

-gee-

Sunday, February 9, 2014

Kadang2.. Perubahan itu perlu..^^

16 comments
Salam..

Kehadapan kawan2 serta taulan yang di hormati..
menulisnya saya disini..
dengan belas ikhlas abang saya yang sulung..
memberi kebenaran menggunakan  internetnya yang laju selaju F1..
(cuti kot sekarang..hahahah)

Apa khabar anda semua?
saya di sini sihat sokmo..
(eleh macam awak orang tanya je kan..^^)

Sejak dua menjak ni..
ramai betul kawan-kawan saya yang mendirikan rumah tangga..
mana yang telah mengikat pertunangan..
saya gembira bagi pihak mereka..
Alhamdulillah..
semoga berkekalan hingga ke jannah bagi yang mendirkan rumah tangga..
dan semoga dipermudahkan urusan untuk mendirkan rumah tangga bagi yang telah mengikat janji..
(uuuuuuu.. ayat.. tak boleh blahh^^)

Saya semakin hari.. semakin banyak tanggungjawab yang kena pikul..
semakin lama saya didunia orang-orang bekerja..
semakin banyak yang saya fikirkan..
semakin lama saya bekerja di hospital..
semakin saya sedar mati itu boleh datang bila2 masa..
(saya manusia yang sering alpa.. T-T )

Apabila saya memasuki alam pekerjaan..
ramai yang menegur saya ..
mereka menegur untuk kebaikan..
saya sedar.. supaya saya matang.. supaya saya tahu..
saya bukan lagi seorang student.. saya seorang ...hmmmm

-------------------------------------------------------------------

- awak.. kenapa guna wallpaper tersebut? fanatiknya..
-awak.. kenapa guna ringtone tu? awak ni peliklah..
- awak..tutt..awak.. titt.. awak tettt...

Uwaaaaa..
awalnya saya agak tidak berpuas hati..
tetapi setelah berfikir dalam dan lanjut..
baiklah.. dah tibanya saya berubah..^^

JADI
Biarlah saya meminati encik kucing baju biru, mata bulat ni secara underground.. muahahaha!!!!

p/s: Still kat handbag saya ade keychain doraemon..muahahaha!!!!! ^^
(maafkan beliau kawan2..)

okay.. salam..
-gee-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~KeNaNgAN~hARaPaN~ImPiAn~MaSa HaDaPaN~ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template